Mesajele ascunse ale lui Michelangelo din Capela Sixtina

1753

O carte publicata recent de restauratorul Silvio Goren a ridicat o multime de intrebari in ceea ce priveste activitatea lui Michelangelo si cu privire la mesajele ascunse din spatele picturilor sale din Capela Sixtina. Oare activitatea acestui geniu renascentist a fost o reactie impotriva puterii absolute detinuta de Biserica Catolica in timpul vietii sale? Oare exista posibilitatea ca Michelangelo sa transmita un mesaj prin munca sa, asa cum a facut-o si Leonardo da Vinci?

02

Silvio Goren, un profesor cu o diploma in Conservarea si Restaurarea Patrimoniului Cultural subliniaza faptul ca “Michelangelo a pictat Capela Sixtina in perioada secolului al XVI-lea, un moment in care religia si stiinta credeau ca detin adevarul absolut.”

Capela Sixtina, capela palatului papal din Vatican, a fost construita in timpul Papei Sixtus al VI-lea, de unde a primit si numele de “Capela Sixtina”. In mod curios, aceasta capela are aceleasi dimensiuni pe care le-a avut Templul lui Solomon, asa cum este acesta descris in Vechiul Testament. In timpul realizarii proiectelor sale, Michelangelo isi exercita activitatea fara ajutorul unor asistenti.

Michelangelo a terminat lucrarea sa de pe tavanul Capelei Sixtine intr-o perioada de patru ani, acesta incepand pictura de la est la vest si de la intrarea in Capela spre altarul acesteia. Sectiunea in care acesta l-a reprezentat pe Dumnezeu separand lumina de intuneric este locul pe care cercetatorii, istoricii si criticii de arta se lupta sa-l inteleaga, pe acesta si mesajul transmis de acest geniu prin lucrarea sa care ascunde o descriere precisa a creierului uman.

03

Oare de ce a tinut Michelangelo sa evidentieze intr-o asemenea masura gatul lui Dumnezeu? Aceasta intentie este evidenta si ne indreapta atentia catre o zona in care, sugereaza cercetatorii, acesta a lasat un mesaj ascuns. Cercetatorii afirma ca Michelangelo a acordat o atentie deosebita realizarii gatului uman, asa cum nu a facut-o in alte cazuri. Asa cum putem observa in imaginea de mai jos, intre liniile gatului lui Dumnezeu si creierul uman par a exista asemanari izbitoare. Coincidenta?

01

In cartea sa, Silvio Goren explica faptul ca, in centrul plafonului Capelei Sixtine, Michelangelo a pictat noua scene relatate in Cartea Genezei. Dintre acestea, regasim  crearea lui Adam, scena care ilustreaza  momentul in care Dumnezeu i-a acordat viata primului om. Potrivit investigatiilor profesorului Goren, descrierea si declaratia sa se bazeaza pe teoria lui Frank Lynn Meshberger publicata in anul 1990, unde ambii autori sunt de parere ca exista anumite mesaje ascunse in imaginile pictate de Michelangelo. Mantaua care acopera figura lui Dumnezeu reprezinta aproape perfect creierul uman, inclusiv arterele, glandele si nervii optici, toate acestea fiind privite dintr-o perspectiva laterala. Exista posibilitatea ca Michelangelo sa fii portretizat de fapt imaginea anatomica corecta a creierului uman, ascunzandu-l in spatele lui Dumnezeu?

Michelangelo Buonarroti a fost intr-adevar un geniu; el a fost sculptor si arhitect, dar cel mai important este ca el a fost anatomist, ceva ce a incercat din greu sa ascunda, pana in punctul in care si-a distrus aproape toate schitele sale anatomice si toate textele scrise. La 500 de ani de la creara acestei capodopere, suntem, probabil, cu un pas mai aproape de a descoperi mesajele ascunse de acest geniu in spatele picturilor din Capela Sixtina.