Latura intunecata ascunsa a medicamentelor anti-anxietate

1221

In cazul in care citesti aceste randuri, probabil, esti familiarizat cu benzodiazepinele diazepam (Valium), lorazepam (Ativan) si alprazolam (Xanax). Acestea sunt cele mai cunoscute medicamente la nivel mondial, cel mai adesea prescrise in cazurile de atacuri de panica si de anxietate generalizate. Xanax este unul dintre cele mai prescrise medicamente din lume si nu ar trebui sa ne mire faptul ca intr-o epoca in care anxietatea este la fel de raspandita ca banala raceala, aceste medicamente isi fac treaba.

Cu toate acestea, exista o latura intunecata a acestor medicamente, una despre care de cele mai multe ori nu se discuta. Latura intunecata a acestor tipuri de medicamente ar trebui sa te faca sa te gandesti de doua sau de mai multe ori inainte sa le folosesti. Aceste medicamente pot fi administrate in siguranta, dar decizia de a le lua ar trebui sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza.

Cum functioneaza benzodiazepinele?

Benzodiazepinele stimuleaza receptorii creierului pentru o substanta chimica numita acid gamma-aminobutiric (GABA), neurotransmitatorul inhibitor major care afecteaza starea de spirit, anxietatea, somnul si sensibilitatea la durere. Diferitele benzodiazepine difera in primul rand in cat timp si cat de rapid actioneaza.

Care sunt efectele secundare?

Aceste medicamente pot reduce capacitatea de a gandi clar, afecteaza memoria si reduc capacitatea de a raspunde la situatiile de urgenta care pot aparea (de exemplu, in cazul conducerii autovehiculelor).

Aceste efecte pot fi observate chiar si in cele mai mici doze prescrise de obicei. In plus, un studiu recent a constatat ca utilizarea unuia dintre aceste medicamente timp de cel putin trei luni, contribuie la cresterea riscului de Alzheimer cu peste 50%.

In doze mari, benzodiazepinele pot provoca suprimarea functiei respiratorii, care poate rezulta in coma. Incepand cu anul 2000, numarul vizitelor medicale de urgenta s-a dublat. Atunci cand aceste medicamente sunt combinate cu narcotice, riscul si severitatea reactiilor adverse creste in mod semnificativ.

In cadrul unui inteviu publicat in paginile Revistei Asociatiei Americane de Medicina, Dr. Allen Frances, seful catedrei de psihiatrie de la Universitatea de Medicina Duke, explica:

“Efectele Xanaxului sunt mult mai subtile si periculoase”, a spus el. “In combinatie poate fi mortal si in cazul multor oameni creeaza o problema de dependenta mult mai grava decat problema initiala.”

“Cred ca daca ar exista o reviziuire atenta a riscurilor si beneficiilor sale, acest medicament ar fi retras de pe piata,” a adaugat el, “sau utilizarea sa ar fi mult mai restrictionata.”

Dr. Frances a devenit cunoscut in ultimii ani ca fiind un critic vehement al DSM-5 si al exceselor psihiatrice in general.

Adevarul este ca anxietatea nu este o boala, iar medicamentele care ar trebui sa elimine anxietatea nu sunt medicamente, sunt droguri. Benzodiazepinele au o utilizare legitima in medicina generala si in acest context sunt intr-adevar mecicamente in sensul propriu al termenului. Cu toate acestea, atunci cand acestea sunt prescrise pentru anxietate si devin o rutina, adica atunci cand sunt administrate zilnic, ele sunt droguri. Acestea se incadreaza in clasa de medicamente pe care adictionologii le numesc sedativ-hipnotice, efectele lor fiind similare cu cele ale alcoolului si ale opioidelor.

Este important sa intelegem pe deplin faptul ca anxietatea nu este o boala. Acesta este un raspuns uman normal la situatiile ambigue sau potential provocatoare sau periculoase. Viata moderna este plina de situatii care pot cauza aparitia anxietatii. In cazul in care psihiatria ar fi avut cel mai mic interes sa ii ajute pe oameni, s-ar fi axat mult mai mult pe aceasta realitate si ar fi dezvoltat concepte si practici cu adevarat utile in acest domeniu. Cu toate acestea, banii alocati acestei realitati lispsesc. In schimb, intoxicat de propria iluzie de infailibilitate, acest sistem a facut ceea ce face intotdeauna: i-a facut pe oameni sa creada ca anxietatea este o boala care poate fi cel mai bine tratata cu “medicamente”.

Pot crea dependenta?

Cu siguranta! Utilizarea acestor medicamente afecteaza sensibilitatea creierului la GABA, asa ca nu numai ca vei avea nevoie de o doza mai mare de medicament pentru a obtine aceleasi beneficii, dar starea de baza de anxietatea, fara aceste medicamente, de fapt creste.

Poate fi destul de dificil sa renunti la aceste medicamente dupa ce ai inceput administrarea, iar incetarea administrarii poate fi insotita de simptome de sevraj grave. Insomnie, iritabilitate, anxietate sporita, panica si agitatie, acestea fiind printre cele mai frecvente simptome. Mai multi pacienti ajung acum la dezintoxicare in urma utilizarii benzodiazepinelor decat in urma complicatiilor legate de consumul de alcool.

Poti utiliza aceste medicamente in conditii de siguranta? Exista alternative?

Benzodiazepinele pot fi eficiente in ameliorarea unui atac de panica acut sau in prevenirea unei situatii de risc ridicat. Cu toate acestea, exista intotdeauna alternatie mai bune. Medicamentele de tip SSRI (Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), cum ar fi sertaline (Zoloft) si escitalopram (Lexarpo) si IRSN (inhibitorii selectivi ai recaptarii noradrenalinei), cum ar fi venlafaxina (Effexor) si duloxetina (Cymbalta) sunt primele alegeri in gestionarea anxietatii cronice generalizata la acei pacienti care au nevoie de medicamente.

Pe termen lung, este necesar sa ajungem la radcina problemei prin terapie cognitiv comportamentala (CTB), consiliere si modificarea stilului de viata pentru a intari apararea impotriva anxietatii (somn adecvat, optimizarea nutritiei si evitarea cofeinei si a alcoolului). Acestea pot avea un efect cumulativ care poate reduce sau chiar elimina nevoia de aceste medicamente.