Ne petrecem mult timp ingrijorandu-ne pentru sanatatea noastra fizica, dar ne neglijam mintea in acest proces. Pentru mentinerea unei bune sanatati mintale, putem practica “igiena emotionala” in acelasi mod in care practicam igiena corporala pentru a contribui la mentinerea sanatatii fizice.
In acest TED Talk, psihologul Guy Winch descrie un alt tip de prejudiciu: prejudiciul psihologic. Asa cum la nivel fizic putem discuta despre entorse, dureri si fracturi, la nivel psihic putem discuta despre esec, respingere si singuratate cronica. Dupa cum ne explica Winch, singuratatea si alte leziuni psihologice pot fi daunatoare pentru sanatatea fizica, putand cauza hipertensiune arteriala, coresterol ridicat si chiar suprimarea functiei sistemului imunitar.
Ce putem face pentru a lupta cu efectele negative ale traumelor psihologice? O leziune psihologica ar trebui sa fie privita ca o rana la fel ca oricare alta, rana care necesita o buna igiena pentru ca aceasta sa se vindece. Este important sa recunoastem cand suntem raniti, cand simtim o durere emotionala, astfel incat sa o putem adresa. Putem opri “sangerarea emotionala” evitand gandurile negative astfel incat sa ne putem vindeca. De asemenea, nu strica sa apelam la cineva atunci cand rana este prea adanca. Iar atunci cand ranile sunt vindecate, ne putem construi stima de sine pentru a dezvolta o anumita protectie pentru viitor.