PATRU mituri despre empatici desfiintate

1416

O foarte mica parte din populatie a primit un dar aparte de la Divinitate, capacitatea de a empatiza. Empaticii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor extrem de dezvoltata de a simti emotiile si gandurile oamenilor din jurul lor. In calitate de autor si de posesor al acestei trasaturi, Christel Broedelow sustine ca empaticii “dispun de capacitatea de a-i simti pe ceilalti la mai multe niveluri.” Aceste niveluri includ dorintele, sentimentele actuale, suferintele si gandurile persoanei in cauza. Aceste sentimente se manifesta ca vibratii de energie pe care empatici le pot constientiza fara probleme.

Adesea denumiti clarsimtitori, empatici poseda o abilitate care este atat o binecuvantare cat si un blestem. Pe de-o parte empaticii sunt excelenti ascultatori si sfatuitori, cunoscand cele mai bune modalitati de a-i mangaia si de a-i ajuta pe cei din jurul lor. Pe de alta parte, aceasta trasatura este obositoare si uneori poate provoca suferinta. Nu de putine ori empatici absorb energia negativa a altor persoane, fapt ce creaza in universul lor interior o lipsa de armonie.

Desi empaticii poseda un dar minunat, de foarte multe ori acesta este confundat datorita unei varietati de perceptii gresite fata de aceast dar pe care l-au primit la nastere.

“Nu mai fi atat de sensibil.” Mi-ar placea sa va spun de cate ori am auzit aceasta expresie in copilaria mea. Ca empatic, este destul de dificil sa eviti catalogarea parintilor, colegilor sau prietenilor.

Nu este o caracteristica foarte populara in societatea in care traim, intr-o societate in care domina ratiunea, raceala si rezistenta. Prin urmare, astfel, s-au dezvoltat cateva conceptii gresite cu privire la acesti oameni minunati:

1. Mitul #1 – Empaticii sunt complet absorbiti de ei insisi

Adevarul – Nimic mai fals. Ne concentram mult mai mult asupra celorlalte persoane decat asupra noastra.

Este adevarat ca de foarte multe ori empaticii pot crea imaginea unei persoane capricioase si linistite, la exterior. Cu toate acestea, acest lucru nu se datoreaza faptului ca aceste persoane sunt excesiv de absorbite de ele insele si de sentimentele lor. Acest lucru se datoreaza emotiilor celorlalti pe care empaticii le traiesc ca fiind propriile lor emotii. Abilitatea empatica de a simti sentimentele celorlalti este una dintre caracteristicile care-i avantajeaza, dar care in acelasi timp ii dezavantajeaza pe acestia. In plus, aceste persoane obisnuiesc sa acorde mai multa atentie nevoilor celorlalti mai mult decat acorda nevoilor proprii.

2. Mitul #2 – Empaticii au o rotita sarita

Adevarul – Suntem magneti de energie negativa. Acest lucru cauzeaza adesea dezechilibre in interiorul nostru.

Empaticii sunt excelenti ascultatori, confidenti si consilieri. Din acest motiv, este comun ca oamenii sa fie atrasi de aceste persoane datorita naturii lor sincere si grijulii. Prin urmare, empaticii experienteaza de foarte multe ori din partea celorlalti descarcari de bagaj emotional, o energie care persista in mintea si in corpul lor multa vreme dupa aceea.

Din pacate, acest lucru ii poate conduce pe acestia la o multime de emotii depresive persistente. Astfel, de multe ori, unii dintre ei pot sa para a fi deprimati sau melancolici, saturati fiind de resturile de energie pe care au primitor de la ceilalti.

Radacina problemei nu se afla in interiorul lor, ci este un rezultat al climatului emotional din jurul acestora.

3. Mitul #3 – Empaticii sunt fragili din punct de vedere psihologic

Adevarul – Suntem biologic programati sa fim mult mai sensibili si mult mai conectati cu mediul inconjurator.

Autorul Nicole Lawler sustine ca, empaticii, in esenta, “calatoresc in aceasta lume cu toata karma, energia si emotiile acumalte de la ceialti.” In acest caz, este de inteles ca acest lucru produce o multime de tensiune interioara in cazul acestor persoane, acestia fiind mult mai predispusi sa planga si sa prezinte alte semne de salbiciune.

4. Mitul #4 – Empaticii sunt lenesi

Adevarul – Adesea ne lipseste energia mentala, emotionala si fizica, datorita capacitatii noastre de a-i intelege pe ceilalti.

Sindromul Oboselii Cronice (CFS), printre alte afectiuni usoare, precum durerile de cap sau insomnia au fost atribuite empaticilor.

In cazul in care mintile noastre sunt in mod constant bombardate de stres, tensiune si presiune, consecinta se face simtita in corpurile noastre.