Esti un mistic? Cele ZECE trasaturi ale unui mistic

1514

Cei care incearca sa obtina cunostinte religioase sau spirituale prin rugaciune si gandire profunda sunt considerati a fi mistici. Cu toate acestea, in conformitate cu gandirea traditionala, misticismul nu este credinta, principiu sau dogma. Un mistic trebuie sa se nasca astfel pentru a avea acest cadou innascut, dominat fiind de un anumit temperament si de o anumita perspectiva asupra vietii. Acesta este un termen foarte complicat si este de foarte multe ori difcil de explicat in simple cuvinte.

Pentru un mistic, divinul poate fi regasit in fiecare aspect al vietii sale. Fiecare impuls care apare in viata sa, un mistic il priveste ca fiind o indrumare divina. Acesta observa semnificatia si toate conectiunile dintre sine si ceilalti, dintre viata sa si a celorlalti. De asemenea, misticul este dedicat servirii celorlalti si este capabil sa-i ghideze pe cei din jurul sau in momentele dificile ale vietii. In mod evident,  o astfel de intuitie si o astfel de conexiune nu poate fi invatata sau transmisa, ea trebuie sa vina din interior. Acesta este motivul pentru care nu toata lumea este un mistic si de aceea nu toti cei care sunt mistici nu-si pot da seama de multe ori cine sunt ei cu adevarat.

Iata care sunt cele ZECE semne care iti atrag atentia asupra unui dar pe care nu l-ai luat inseama pana acum:

1. Experienta personala este mult mai importanta pentru tine decat doctrina

Misticii, asa cum am descris mai sus, au un nivel foarte ridicat de intuitie, asa ca tind sa aiba incredere in ei insisi. De asemenea, ei doresc sa se conecteze personal cu divinitatea, cu natura, cu Dumnezeu. Acestora le place sa auda experientele de viata ale celorlalti ca punct de referinta, dar acestia au incredere in intuitia lor atunci cand vine vorba de propriul lor fel de a fi.

2. Iti adresezi o multime de intrebari despr existenta

“Cine sunt eu? De unde am venit? Ce este realitatea? Care este scopul meu? Ce este acest univers?”. Misticii sunt curiosi din fire. Acestia doresc sa stie cum functioneaza universul si lumea in care traim. Acestia au o sete de nestapanit de a cerceta lumea spirituala.

3. Esti confortabil – poate chiar incantat – cu incertiduinea pe care ti-o rezerva clipa urmatoare

Misticii se afla intr-o conexiune cu Dumnezeu si astfel, au o credinta puternica stiind ca Dumnezeu cunoaste si ii indreapta pe cararea potrivita. Aceasta conexine implica faptul ca acestia nu isi doresc sa stie neaparat ceea ce le va aduce clipa urmatoare, deoarece au incredere in mana nevazuta a lui Dumnezeu.

4. Apreciezi intuitia ta si intuitia celor din jurul tau

Misticii se bazeaza pe mai multe forme de intelegere si cunoastere in afara de comunicarea orala, rationalitate si simturile fizice. Fiecare dintre noi ne bazam pe perceptiile intuitive, dar, pentru acestia, aceasta forma de cunoastere ocupa un loc foarte important.

5. Nu te simti confortabil cu ierarhiile spirituale si religioase

Lumea spiritualitatii este o lume desenata in alb si negru, cu foarte putine nuante de gri pentru mistici. Acestia sunt de parere ca fiecare dintre noi putem trai experienta divinitatii intr-o oarecare masura, aceasta experiente nefiind rezervata doar celor care se alatura unui ordin religios sau celor care mediteaza un anumit numar de ore.

6. Ai tendinta de a incalca status quo-ul

Misticii sunt, adesea, rebelii spiritualitatii. Gandeste-te la oamenii din istoria umanitatii venerati in aceste timpuri, cum ar fi Sfanta Theresa de Avila in catolicism, Padmasambhava in budismul tibetan sau Mirabai in hiduism si la numarul mare de Mucenici ortodocsi– toti acestia au fost criticati sau chiar persecutati in timpul vietii lor pentru ca au avut curajul sa puna la indoiala status quo-ul religios.

7. Crezi in masurile interne, nu externe, de dezvoltare spirituala

Acestia cred ca divinitatea se afla in fiecare dintre noi si pun un mare accent pe constientizare. Ritualurile exterioare si practicile spirituale sunt menite sa declanseze perspective interne de transformare, dar acestea sunt principala marca a vietii lor spirituale.

8. Crezi ca puterea vine prin tine, nu de la tine

Ultimul lucru pe care un mistic si l-ar dori ar fi un ego imens, care l-ar putea impiedica sa le arate celorlalti puterea divinitatii, prin puterea exemplului personal. Misticul se priveste pe sine ca fiind un simplu val intr-un mare ocean al vietii. Se priveste ca fiind o conducta de putere, dar nu ca pe o sursa princiala sau completa, si recunoaste conexiunea dintre tot ceea ce exista.

9. Crezi ca iubirea vine prin tine, nu de la tine

Intr-un mod similar cu #8, pentru orice mistic de pe lumea aceasta, iubirea este sursa suprema a vietii, indiferent de traditia sa religioasa. De asemenea, acestia inteleg ca iubirea individuala este doar o mica parte dintr-un mare ocean de iubire pe care fiecare dintre noi putem sa-l manifestam.

10. Ai ajuns sa accepti faptul ca nu le vei cunoaste niciodata pe toate

Iti place sa-ti extinzi zona de confort si sa descoperi noi lucruri pe care le poti invata, fara a-i permite mandriei sa-ti stea in cale. Misticii recunosc calitatea misterioasa a universului si o accepta. Astfel, sunt persoane umile, deschise in fata noilor experiente de viata.