Convingerile iti afecteaza fiecare aspect al vietii tale – Alchimizarea convingerilor negative

1195

Dupa identificarea convingerilor negative de baza si dupa ce vei descoperi modul profund in care iti afecteaza viata de zi cu zi, cu siguranta vei dori sa inveti cum sa le tranformi in convingeri pozitive.

Convingerile noastre de baza sunt, literalmente, centrul a ceea ce suntem in plan fizic – acestea definesc modul in care percepem totul in viata noastra, inclusiv pe noi insine, pe cei din jurul nostru si realitatea noastra.

Calea catre descoperirea convingerilor noastre fundamentale este o parte integranta a procesului de involutie, acest proces reprezentand vindecarea si dezvoltarea sinelui interior.

Cum ne putem schimba convingerile de baza?

Perceptia unei persoane despre ea insasi este direct legata de convingerile sale de baza. Acesta sunt adevaruri absolute pe care le cream despre noi insine, care apoi ne modeleaza perceptia despre noi insine pentru tot restul vietii.

De exemplu, in cazul in care ambii nostri parinti ne-au pedepsit in mod inutil si/sau ne-au etichetat ca fiind “prosti”, probabil, in cele din urma, ajungem sa ne consideram si noi ca fiind “prosti”. Acesta este un simplu exemplu, la fel cum sunt si credintele de genul “eu sunt urat”, “nu merit…”, etc.

De indata ce ai descoperit convingerile tale de baza, urmatorul pas este reprezentat de inlocuirea acestora cu alternative mult mai sanatoase.

In randurile urmatoare, vom discuta despre diferitele moduri prin care o persoana poate inlocui convingerile sale de baza.

Desi cele mai multe dintre aceste tehnici ti se pot parea simple, acestea necesita cantitati substantiale de determinare, de efort, de timp si de energie.

Concentreaza-te pe o singura convingere la un moment dat

Niciodata nu este inteligent sa incerci sa grabesti un proces, mai ales atunci cand vine vorba de sanatatea ta interioara. Acest proces incepe cu identificarea celei mai persistente si dominante convingeri de baza si cu schimbarea acesteia.

Vei descoperi ca exista o singura convingere de baza care pare a controla o mare parte a ceea ce simti, crezi si faci.

Concentreaza-ti atentia asupra acestei convingeri de baza mai intai si apoi asupra convingerilor mai putin semnificative, cum ar fi cele care iti cauzeaza fluctuatii la nivelul starii tale emotionale.

Impactul convingerilor de baza asupra vietii tale

Cu scopul de a dori cu adevarat sa schimbi o convingere de baza, este necesar sa intelegi efectul pe care aceasta il are asupra vietii tale. Mediteaza asupra acestei intrebari, “Cum imi afecteaza aceasta credinta fiecare aspect al vietii mele?”.

De exemplu, s-ar putea sa ajungi la concluzia ca aceasta este o convingere care te impiedica sa te simti increzator, sau care te face sa te indoiesti de tine sau chiar sa te urasti.

De indata ce vei intelege implicatiile negative care insotesc convingerea negativa respectiva, vei gasi automat motivatia necesara pentru a o inlocui.

Ce perpetueaza acest ciclu negativ?

Exista mai multe motive pentru care oamenii, in ciuda intelegerii impactului actiunilor lor, aleg in continuare in mod constient sau inconstient sa nu faca o schimbare.

Acest lucru este valabil si in cazul schimbarii convingerilor de baza. De obicei, schimbarea ne cere sa ne aventuram in afara zonei noastre de confort, un act care aduce de obicei cu sine sentimente de frica.

Cand cineva decide sa intreprinda o astfel de sarcina care detine puterea de a-i schimba viata, este extrem de important ca persoana respectiva sa fie decisa sa fac acest lucru cu orice pret.

Infirma convingera ta de baza!

Negarea convingerii tale de baza presupune un proces de introspectie profunda. Acceseaza amintirile care anuleaza convingerea de baza.

De exemplu, in cazul in care credinta ta de baza este “Eu sunt de neiubit”, priveste inapoi in viata ta si gaseste dovezi care sa-ti demonstreze cat de mult ai fost iubit de oamenii din jurul tau.

De exemplu, aminteste-ti momentele in care parintii tai au dat dovada de dragoste neconditionata, de momentele in care profesorii au fost de partea ta in fata colegilor tai, sau de momentele in care prietenii tai au fost alaturi de tine pentru ca te-au iubit.

In cazul in care convingerea de baza “eu sunt de neiubit” te framanta la un nivel mai profund, atunci ar trebui sa incerci, de asemenea, acesti pasi simpli catre iubirea de sine – aici  (iubirea de sine este capacitatea unei persoane de a-si accepta toate defectele, impreuna cu virtutile sale. Aceasta este capacitatea de a te respecta pentru cine esti cu adevarat.)

Gaseste o alternativa

De indata ce ai infirmat convingerea de baza disfunctionala, este momentul sa o inlocuiesti. De ceea ce ai nevoie acum este o alternativa pozitiva cu scopul de a inlocui convingerea negativa. Este foarte important ca aceasta alternativa pozitiva sa se afle in contradictie cu vechea convingere.

De exemplu, inlocuieste “eu sunt urat” cu “eu sunt frumos”. Cu toate acestea, este important sa intelegi ca este necesar sa crezi in veridicitatea convingerii alternative de baza pentru ca aceasta sa functioneze. Deci, alege cu grija.

Contempla-ti viata cu noua convingere de baza

Nu exista o bucurie mai mare decat imaginatia!

Imagineaza-ti cum noua convingere de baza iti va transforma perceptia si viata. Te va ajuta sa devii mai increzator, mai vesel sau chiar mai prosper? Reflecteaza asupra acestor ganduri, mediteaza asupra lor si chiar mai bine decat atat, scrie ceea ce crezi pe o foaie de hartie.

Planul de actiune

Dupa identificarea convingerii toxice, dupa infirmarea sa si dupa inlocuirea cu succes, acum ai nevoie de un plan de actiune.

Gandurile si credintele nu sunt ceva ce poti schimba intr-o zi sau intr-o luna. Ai crezut si ai intarit credintele vechi timp de ani de zile.

Asa ca, va trebui sa te asiguri ca vei nega in continuare convingerea toxica in care ai crezut si ca vei consolida varianta pozitiva pe care ai ales-o ca inlocuitor.

Te rog sa iti amintesti ori de cate ori poti ca greselile sunt o parte din ceea ce suntem ca fiinte umane si ar trebui sa te astepti la faptul ca vei face greseli in continuare.

Mediteaza si reflecta asupra progreselor si asigura-te ca vei consolida noua convingere de baza cat mai des posibil. Incearca sa incorporezi noua convingere in subconstientul tau si sa-ti amintesti ca posibilitatile sunt, literalmente, nelimitate.