Un somn odihnitor poate face o mare diferenta in ceea ce priveste calitatea vietii tale. Persoanele care sufera de insomnii sunt cu de pana la patru ori mai predispuse la aparitia depresiei, mult mai predispuse la aparitia afectiunilor cardiovasculare, obezitate si diabet. In plus, lipsa somnului odihnitor scade considerabil productivitatea si bucuria generala. Iata care sunt cele ZECE reguli ale unui somn odihnitor:
10. Relaxeaza-te
Daca musculatura ta este tensionata, daca mintea iti este in alerta si daca pozitia in care incerci sa adormi nu este cea mai comfortabila, exista sanse mici ca tu sa poti adormi foarte repede. Uita problemele zilelor trecute si de problemele viitoare, concentreaza-ti atentia pe momentul prezent. Ce este cel mai important in acel moment este sa poti adormi pentru a te odihni. Permite-i somnului sa vina relaxandu-te.
9. Exercitii de respiratie
Exercitiile de respiratie nu numai ca te ajuta sa-i distragi atentia mintii de la probleme, dar este si o foarte buna meditatie si o metoda excelenta prin care iti poti calma sistemul nervos central. De o mare importanta este respiratia abdominala. Inspira timp de trei secunde si expira timp de trei secunde. Aminteste-ti constant sa te concentrezi pe respiratie si nu pe grijile vietii zilnice.
8. Stinge lumina
Asigura-te ca nu uiti veioza aprinsa in cazul in care ai citit ceva inainte de culcare. De preferat, in camera ta nu ar trebui sa patrunda lumina absolut deloc. In cazul in care organismul este expus la lumina inainte de somn, sau in timpul somnului, productia naturala de melatonina este inhibata.
7. Evita alcoolul
Acest mit a fost promovat de fortele militare, care obisnuiau sa bea un mic paharel inainte de culcare. Cu toate ca senzatia provocata de licoarea respectiva te poate face sa crezi ca vei putea adormi mai repede, lucrurile nu stau chiar asa. Alcoolul inhiba durata somnului si calitatea acestuia.
6. Racoreste-te
Anumite dovezi sugereaza ca un mod prin care-ti poti trimite organismul in starea de somn, este de a micsora temperatura corpului.
5. Elimina nicotina
Poate ai impresia ca o tigara in plus inainte de culcare te poate ajuta sa te relaxezi dar in acest caz opusul acestui fapt este cel adevarat. Nicotina iti provoaca insomnii si tulburari in timpul somnului. In cazul in care nu poti sa te lasi de fumat, evita sa fumezi inainte de somn.
4. Schimba-ti dieta
Schimbarea alimentatiei are un impact mai mare decat ai crede in ceea ce priveste durata si calitatea somnului. Alimentele foarte bogate in magneziu si in potasiu precum bananele iti relaxeaza muschii si te pot ajuta sa adormi mult mai repede. In plus, alimentele care contin triptofan, precum pestele, laptele, iaurtul, semintele si alunele, pot crea acelasi efect asupra organismului.
3. Inchide-ti telefonul
Cu cine vorbesti noaptea la telefon? Numai in cazul in care este vorba de o urgenta, evita sa folosesti telefonul pe durata noptii. Un studiu japonez a demonstrat ca telefonul este una dintre cauzele care contribuie la degradarea calitatii somnului. De asemenea, evita navigatul pe internet inainte de culcare.
2. Sport
Nu numai ca vei beneficia de avantajele asupra siluetei tale, dar te vei putea odihni mult mai bine dupa ce ai facut sport. De preferat este sa faci sport cu 5-6 ore inainte de ora de culcare si nu cu mai putin de trei ore inainte de ora de culcare, deoarece iti poate cauza greutati atunci cand vei incerca sa adormi.
1. Elimina cafeina
Cafeina este celebra datorita plusului de energie pe care ni-l ofera. Un studiu a aratat ca printre efectele negative ale cafeinei se numara lipsa calitatii somnului si a profunzimii acestuia. Poti consuma cafea fara probleme dar, dimineata, asta in cazul in care iti doresti sa adormi noaptea.