Cele ZECE obiceiuri de evitat prin care te detasezi de puterea ta personala

1524

In ultima perioada am fost nevoit sa ma confrunt cu temerile mele personale. Din cate se pare, majoritatea temerilor personale au o legatura cu neasumarea puterii personale si cu lipsa de confort pe care o simt in propria mea piele. Foarte multi dintre noi facem alegeri care ne dreneaza de forta noastra de viata fara sa realizam ca le face. Iata care sunt cele ZECE modalitati prin care te detasezi de puterea ta personala:

1. Esti un martir

Martir este acea persoana care se priveste pe sine ca fiind un salvator, singura persoana aflata la indemana in momentele in care nimanui nu-i pasa. Aceasta persoana se sacrifica intotdeauna pentru cineva care are nevoie de ea.

Unii dintre noi am putea crede ca acest comportament este unul nu numai de respectat, dar este si admirabil sa renuntam la propria noastra viata de dragul celorlalte persoane. Nu vei reusi sa ajuti pe cineva care nu doreste sa fie ajutat si tu cu siguranta nu vei reusi sa ajuti pe cineva slabindu-te singur. Asta inseamna ca te departezi de cineva din viata ta aflat la nevoie, dar la un moment dat este indeajuns.

Am descoperit ca oamenii care se comporta astfel ajung sa fie implicati in situatii care reflecta un conflict trecut sau o suferinta personala. Acestia cred ca prin intermediul acestui comportament se vor putea exonera de propria lor durere. Ingrijoreaza-te de tine insuti si lasa-i pe ceilalti sa-si urmeze propria lor cale pe care si-au ales-o. Uneori, oamenii trebuie sa ajunga la propriile lor concluzii, in felul lor, fara a fi deranjati.

2. Te simiti vinovat

Vinovatia este una dintre cele mai istovitoare emotii care exista. Aceasta emotie are scopurile sale, dar, de cele mai multe ori, aceasta este folosita ca un instrument de manipulare. In cazul in care cineva te face sa te simti vinovat pentru ceva ce-ti place sau pentru ceva ce nu-ti place, nu-i asculta! Acestia nu au dreptul sa-ti spuna cum sa-ti traiesti viata, fiecare are propria lor idee despre ceea ce considera a fi bun sau rau, dar ceea ce conteaza pana la urma este ceea ce consideri tu ca este bun sau rau pentru tine. Atata timp cat nu-ti faci rau si te face fericit, poti face tot ceea ce-ti doresti.

3. Te obsedeaza comportamentul dificil al unei alte persoane

Unii oameni chiar sunt mitocani. Acestia incearca prin toate mijloacele posibile sa te faca sa te simti groaznic in propria ta piele. Aceste persoane nu se vor schimba niciodata. Ignora-i complet si nu pune la suflet incercarile lor de a te face sa te simti prost. Acestia fac declaratii despre caracterul lor, nu despre al tau. Indiferent cat de tentant ar fi sa le raspunzi, evita sa o faci, nici macar nu merita efortul!

4. Crezi ca altcineva are puterea de a te face sa te simti intreg/ normal/ vrednic/ fericit/ plin de viata

Nu exista nici o femeie sau barbat care te poate salva.

Nu exista persoane pe lumea aceasta fara de care nu poti sa traiesti.

Nimeni nu te poate completa pe lumea asta.

Nu ai nevoie de nimeni pentru a sta pe propriile tale picioare si pentru a te simti puternic.

Uneori apare cineva in viata noastra, ne simtim plini de energie si avem impresia ca soarele rasare doar pentru noi doi. Nu este nimic in neregula cu pasiunea impartasita de doua persoane, atata timp cat nu se transforma in codependenta. Nu lasa pe nimeni altcineva sa preia inima si mintea ta, indiferent cat de imbatator poate sa para. Nu ai nevoie de alticineva pentru a te simti in viata.

Un alt mod prin care te detasezi de puterea personala este reprezentat de cazul in care ii oferi unei alte persoane tot creditul pentru toate realizarile tale personale. Arata-ti recunostinta pentru sprijinul primit, dar recunoaste-ti propriile tale realizari!

5. Iti este mila de tine sau de altcineva

Mila este lipsita de putere; nu-i ajuti pe ceilalti daca le oferi mila ta. Ofera-le iubirea ta, incurajeaza-i, sprijina-i, ofera-le compasiune, dar nu mila. Atunci cand iti este mila de tine poti avea impresia ca-ti faci un serviciu, dar nu faci nimic altceva decat sa ramai blocat intr-o perspectiva de victima neputincioasa, lucru care nu-ti este de folos.

6. Le permiti celorlalti sa ia decizii si/sau sa vorbeasca pentru tine

Indiferent ca este vorba de stima de sine scazuta, lene, lipsa suficienta de timp sau de energie, aceasta nu este o scuza care te indreptateste sa le permiti celorlalti sa-ti conduca viata. Intuitia exista in interiorul tau pentru a lua deciziile pentru tine insuti. Sustine-ti ideile si da dovada de curajul de a vorbi atunci cand nu-ti sunt respectate dorintele si asteptarile. Nu-i lasa pe altii sa te domine.

7. Crezi ca totul este iubire, lumina, pisoi si curcubee

Fiecare dintre noi avem doua fete. Negarea uneia dintre acestea presupune o viata traita in frica fata de tine insuti. Fiecare dintre noi ne enervam si fiecare dintre noi avem ganduri necunoscute de ceilalti. Asa suntem noi oamenii. Fiecare dintre noi. Viata este atat intuneric, cat si lumina. Daca nu-ti vei imbratisa si accepta latura ta intunecata vei deveni o fiinta slaba si o victima.

8. Crezi in “altruism”

Nu dai dovada de egoism atunci cand spui “Nu!” si nu o sa fii judecat pentru asta, ci o sa fii respectat. Ai dreptul sa traiesti propria ta viata si sa faci ceea ce-ti doresti. Nu ar trebui niciodata sa faci ceea ce se asteapta ceilalti oameni de la tine, ci ar trebui sa faci ceea ce vrei tu cu adevarat sa faci. Nu le permite celorlalti sa treaca peste tine.

9. Ai o atitudine de cult

Nu exista nici macar o singura persoana pe lumea aceasta care sa merite sa fie venerata de catre tine. Nu exista nici un guru, preot, rabin, celebritate, vorbitor motivational, barbat, femeie, copil care sa detina toate raspunsurile Universului. Nimeni nu are toate raspunsurile si nimeni nu este mai bun decat tine pentru a te afla la un nivel de subordonare fata de aceasta.

Nu este nimic in neregula cu a iubi si a respecta munca cuiva, dar trebuie sa intelegi ca acestia nu sunt mai importanti decat tine. Fiecare dintre noi avem propriile noastre daruri pe care le-am primit la nastere si fiecare dintre noi oferim ceva special in aceasta lume minunata.

10. Alegi cea mai usoara cale

Este foarte usor sa urmezi status quo-ul si sa faci ceea ce se asteapta ceilalti de la tine, sau ceea ce este cel mai usor. Te afli aici intr-o adevarata misiune, iar aceasta este propria ta misiune, nu a celorlalti.

De cate ori ai acordat prea multa energie unui lucru nesemnificativ? Atunci cand te feresti de obstacole te detasezi de puterea ta personala, deoarece puterea ta personala se afla in depasirea obstacolelor care iti apar in cale.