Gestionarea corecta si intelegerea sentimentelor de furie

1635

“Viata nu se poate integra si nu poate creste decat intr-un anumit context, si emotiile reprezinta acest context. Emotiile sunt provocarile vietii. Acceptati-le, caci sunt niste binecuvantari deghizate. Problemele nu apar decat atunci cand incercati sa scapati de ele, sa va descotorositi de ele, caci intotdeauna cand vrei sa scapi de ceva, nu il privesti in fata.” – Osho 

Furia este un sentiment de neputinta. Cu toate acestea, in interiorul acestui sentiment exista un sentiment de putere, de scop, de pasiune si de semnificatie, deoarece furia este un sentiment cauzat de incapacitatea de a face ceva ceea ce ti-ai dorit cu adevarat sa faci.

De obicei, oamenii privesc emotiile ca fiind bune sau rele si cred ca furia este o emotie rea, o emotie pe care nu ar trebui sa o traiasca. Ca si cand daca esti furios, atunci nu mai esti o persoana draguta, sau nu mai esti o persoana spirituala. Din punctul de meu de vedere aceasta este o emotie pozitiva, deoarece in cazul in care analizezi frecventa acestei emotii, iti poti da seama cu usurinta ca este vorba de o emotie care genereaza. Aceasta te poate ajuta sa faci ceva pozitiv in legatura cu situatia respectiva.

Adevarul este ca nu exista emotii negative sau pozitive, asta in cazul in care nu refuzi sa le traiesti pe deplin. In cazul in care refuzi sa-ti traiesti emotiile pe deplin, atunci acestea devin cu adevarat distructive. Este necesar doar sa ne simtim emotiile in plinatatea lor pentru a ne elibera. Chiar si cele mai frumoase emotii, cum ar fi iubirea, pot deveni distructive in cazul in care sunt reprimate si nu sunt simtite pe deplin.

Deci, furia este ceea ce este, iar daca te vei judeca in momentele in care vei fi nervos, vei ajunge sa crezi ca aceasta este o emotie negativa. Ne place sa simtim asa-numitele “emotii pozitive” si sa ne bucuram de realitatea creata de acestea. Dar ce se intampla atunci cand refuzam sa simtim si sa ne eliberam de asa-numitele “emotii negative”? Ei bine, acestea sunt emotiile noastre si noi am contribuit la crearea lor, deci unde credem noi ca vor pleca emotiile respective? Daca nu le vom simti si daca nu le vom intelege, aceste emotii “negative” vor ajunge sa fie acumulate la nivelul corpului fizic sau in corpul nostru extins, adica in realitatea noastra.

In cazul in care obisnuiesti sa-ti inghiti furia, sau sa o reprimi pentru ca vrei sa fii perceputa ca fiind o persoana draguta, cu timpul, corpul tau va raspunde cu simptome de durere si de inflamatie, deoarece incearca sa-ti spuna ca nu mai poate face fata acestui sentiment reprimat. In cazul in care se intampla asta, aceste SAPTE sfaturi te vor ajuta sa gestionezi aceasta emotie:

#1. Elibereaza-te de toate gandurile pline de judecata si de critica la adresa ta. Scopul acestora este acela de a te impiedica sa-ti simti pe deplin emotiile, ceea ce te-a adus in situatia respectiva in primul rand.

#2. Iarta-ti corpul pentru ca ti-a facut viata dificila cu scopul de a-ti aduce aceste sentimente in lumina atentiei tale.

#3. Acorda atentie sentimentului, asuma-ti responsabilitatea pentru acesta si incerca sa intelegi modalitatile prin care le-ai oferit propria ta putere personala oamenilor sau situatiilor; astfel vei reusi sa-ti recapeti rapid puterea personala.

#4. Arata-ti dragostea fata de propriul tau corp ca parte a acestui proces de vindecare fara sa-l judeci si fara resentimente.

#5. Ofera-i corpului tau o placere kinestezica de baza, ca parte a iubirii pe care i-o porti – cum ar fi un masaj sau o baie minerala.

#6. Priveste-ti furia. Acesta este cel mai important pas pe care trebuie sa-l faci pentru a te elibera de acest sentiment de neputinta si pentru a descoperi comorile care se afla in spatele sau. Anumite tehnici de vizualizare te pot ajuta sa faci asta.

#7. Promite-i corpului tau ca-l vei iubi, ca vei avea grija de el si ca vei lucra in parteneriat cu el. Aceasta promisiune va construi incredere intre tine si corpul tau. Apoi, imagineaza-te eliberat de furie in viitorul nu prea indepartat.

Daca vei urma acesti pasi simpli, furia ta se va transforma in putere personala si te vei vindeca.

“Oamenii care nu se infurie niciodata si care isi controleaza in permanenta emotiile sunt foarte periculosi. Feriti-va de ei, caci va pot ucide. Daca sotul dumneavoastra nu se infurie niciodata, faceti o plangere la politie. Sotul care se infurie din cand in cand este un om normal; nu trebuie sa va temeti de el. Cel care nu se infurie niciodata va exploda insa la un moment dat si va va pune perna in cap. Va actiona atunci ca si cum ar fi posedat. Asta este ceea ce au povestit marii criminali, dintotdeauna.”Am comis crima, dar eram posedat.”. Cine i-a posedat? Propriul lor subconstient, inconstientul reprimat care a explodat.” – Osho