Cele ZECE ganduri irationale pe care oamenii rationali le gandesc adeseori

2148

Gandurile irationala apar ocazional in mintea fiecaruia dintre noi, iar inteligenta nu ne ofera o imunitate in fata acestora. Aceste ganduri ne provoaca resentimente si suferinta mai mult decat credem. Adesea, aceste ganduri sunt rezultatul mecanismelor de aparare interne care au ca scop temperarea furiei intr-o incercare de a evita sa ne confruntam cu adevarul despre noi insine sau cu circumstantele noastre directe. In cazul in care ne impunem asteptari stricte noua insine sau celor din jurul nostru, asteptari referitoare la o anumita problema, gandirea irationala, de cele mai multe ori, poate prelua controlul asupra gandirii noastre.

Perceptia imediata pe care o are o persoana supusa unor emotii puternice poate sa para cu adevarat irationala atunci cand este analizata dintr-un punct de vedere obiectiv. Aceasta nebunie pe care fiecare dintre noi o experimentam uneori este  reprezentata de suma gandirii irationale si a stresului pe care-l experimentam. Adesea, aceste ganduri ne permit sa nu ne asumam complet responsabilitatea pentru o anumita situatie in care am fost implicati. Este necesar sa invatam sa recunoastem aceste tipare de gandire negativa chiar in momentul in care isi fac aparitia cu scopul de a atinge o stabilitate mental emotionala in viata si in relatiile cu cei din jurul nostru.

Iata care sunt cele ZECE ganduri irationale pe care oamenii rationali le gandesc adeseori

1. Greselile nu sunt acceptabile. Daca am facut o greseala, inseamna ca eu sunt incompetent.

2. Atunci cand cineva nu este de acord cu mine, acesta este un atac personal adresat mie insumi.

3. Pentru a fi multumit de viata mea si de mine insumi, trebuie sa fiu placut de toata lumea.

4. Adevarata mea valoare ca individ depinde intr-o masura mai mica sau mai mare de ceea ce cred ceilalti oameni despre mine.

5. In cazul in care nu sunt implicat intr-o relatie intima, eu sunt complet singur.

6. Nu exista o asa numita “zona gri”. Succesul este alb si esecul este negru.

7. Nimic nu se dovedeste a fi exact asa cum imi doresc.

8. In cazul in care rezultatul la care am sperat nu a fost perfect,  inseamna ca a fost un adevarat esec.

9. Eu am un control total asupra vietii mele. In cazul in care se intampla ceva rau, este vina mea in totalitate.

10. Trecutul se repeta mereu. In cazul in care a fost adevarat atunci, asta inseamna ca trebuie sa fie adevarat si in prezent.