Cele OPT credinte interioare care te tin departe de fericire

1354

De ce unii oameni par a fi atat de fericiti si sanatosi, in timp ce altii par a fi atat de tristi si plini de suferinta interioara? Exista multe motive pentru care unii oamenii sunt mai fericiti decat altii, dar un adevar fundamental despre fericire este acela ca puterea de a-ti schimba viata, starea emotionala si de a aduce fericirea in viata ta se afla in tine. Oamenii fericiti decid in mod constient sa aiba o mentalitate pozitiva. Acestia aleg sa vada oportunitati acolo atunci cand altii vad usi inchise.

In cazul in care nevoile fundamentale ale vietii tale – hrana, adapost, imbracaminte si confort (nu lux) – sunt satisfacute, iar tu nu esti inca fericit, sansele sunt mari ca anumite obiceiuri si credinte interioare iti limiteaza intr-o foarte mare masura viata. Modificarea urmatoarelor credinte fundamentale te indeparteaza de fericire si de o viata traita in concordanta cu adevaratul tau potential. Iata care sunt cele OPT credinte interioare care te indeparteaza de fericire:

1. “Viata este corecta”

Viata nu este intotdeauna corecta si nici nu este asemanatoare unei plimbari in parc. Vor fi zile in care te vei simti ca si cand intreaga greutate a lumii se afla pe umerii tai. Inima ta va fi coplesita si sfasiata de nedreptatile pe care le vei vedea in lume. Aceste zile vor fi groaznice, dar asa este viata. Nu-ti pierde prea mult timp si energie incercandu-te sa te convingi ca viata este corecta. In schimb, cauta lucrurile pe care le poti face pentru a-ti face viata mai buna. Bucuria pe care o vei cunoaste prin imbunatatirea calitatii propriei tale vieti si cea a celorlalti merita orice efort.

2. “Daca nu-mi asum riscuri nu voi fi ranit”

Viata presupune asumarea de riscuri si invatarea din lectiile pe care rezultatele acestor riscuri, negative sau pozitivite, ni le scot in cale. Foarte multe persoane se grabesc sa analizeze riscurile pe care le implica o noua activitate sau o aventura intr-o directie diferita. Aceiasi oameni, cu toate acestea, sunt mult mai putin capabili sa analizeze riscul pe care-l presupune urmarea cursului respectiv.  Cu toate ca urmarea cursului si lipsa de riscuri te poate tine departe de “rani” pe termen scurt, multumirea pe care o castigi pe termen lung atunci cand iti asumi riscuri este incomparabil mult mai mare. Oamenii fericiti au obiceiul de a adopta un pic de credinta oarba in viata, iar aceasta credinta este cea care-i obliga intr-o oarecare masura sa se dezvolte ca indivizi pe termen lung.

3. “Tu este cel care se afla in control”

Viata este plina de surprize. Nu conteaza cat de obsesiv vom incerca sa pregatim lucrurile, uneori situatiile si circumstantele ne vor da planurile peste cap. Evenimentele neasteptate au loc tot timpul din diferite motive. Cu toate ca planificarea adecvata si gestionarea riscurilor este importanta pentru succesul si fericirea ta, credinta potrivit careia tu esti cel care se afla in control deplin, este doar o iluzie in care alegi in continuare sa crezi si care te indeparteaza de fericirea si de energia interioara. Cu cat mai repede vei constientiza acest adevar, cu atat mai pregatit vei fi sa faci fata provocarilor vietii si cu atat mai fericit vei deveni.

4. “Viitorul este sumbru”

Paharul poate fi pe jumatate plin sau pe jumatate gol, in functie de cum alegi sa-l privesti. Convingerea potrivit careia viitorul va fi unul sumbru, de obicei, este o chestiune de perspectiva determinata de factori cum ar fi teama, grijile, lipsa de credinta si de programarea din copilarie. Oamenii care aleg sa priveasca jumatatea goala a paharului vad numai un viitor sumbru pentru ei si pentru ceilalti si sunt mult mai putin fericiti decat cei care privesc de pe partea luminoasa a lucrurilor. Desigur, optimismul dus la extrem poate fi intr-o mare masura iresponsabil, dar pesimismul strigator la cer este mult mai rau. Gadeste pozitiv si incearca sa duci o viata cat mai echilibrata, incercand in acelasi timp sa privesti aspectele pozitive ale oricarei situatii din viata ta.

5. “Altii sunt mai buni decat mine”

Convingerea ca altii sunt mai buni decat tine este o eroare. Ca fiinte umane avem capacitatea egala de a experimenta bucuria, tristetea, durerea si confortul. Noi toti crestem si ne dezvoltam, dar in propriul nostru ritm, in functie de diversi factori, cum ar fi cariera, oportunitatile si resursele. In timp ce unii oameni pot fi mai puternici, mai talentati si mai frumosi decat tine, acestia nu sunt mai buni decat tine. In cazul in care iti poti da seama ce vrei cu adevarat de la viata si-ti vei urmari scopurile, vei avea o viata plina de satisfactii si de fericire.

6. “Oamenii sunt obligati sa ma iubeasca intr-un mod specific”

Nu toata lumea te va iubi sau te va sprijini in modul in care ti-ai dori tu sa o faca acestia, dar este in regula. Oamenii nu sunt obligati sa te iubasca intr-un mod specific, in aceasi masura in care tu nu esti obligat sa-i iubesti pe altii intr-un mod specific. Fiecare dintre noi avem capacitatea de a iubi, dar capacitatea noastra de a ne exprima aceasta iubire este unica. Fi recunoscator pentru ca cineva te iubeste si pentru ca-si doreste tot ceea ce este mai bun pentru tine. Nu le cere oamenilor sa te iubeasca asa cum ti-ai dori tu. In felul acesta vei fi mult mai fericit.

7. “Suferinta este groaznica”

Suferinta a capatat o reputatie rea de cand e lumea. Dar, daca vom privi dincolo de suprafata, vom intelege ca suferinta ne ofera anumite cadouri pentru care nu vom reusi niciodata sa-i multumim indeajuns.  Suferinta este cea care ne trezeste constiinta si cea care ne construieste capacitatea de adaptare si intelepciunea. Suferinta reprezinta intotdeauna o piatra de temelie pentru o constuctie tainica in viata oamenilor. In cazul in care te confrunti cu suferinta printr-o mentalitate corecta, vei deveni mai puternic, mai intelept si mult mai fericit.

8. “Ceilalti sunt motivul nefericirii mele”

Unul dintre adevarurile cele mai trecute cu vedere este reprezentat de propria ta responsabilitate pe care o ai fata de propria ta fericire. Nimic nu defineste cine esti si cum alegi sa te simti fata de tine daca tu nu permiti acest lucru. Comportamentul oamenilor poate fi cu mult sub nivelul umanitatii, dar comportamentul acestora nu are de-a face cu tine. Esti doar cine decizi sa fii. Actiunile celorlalti iti vor afecta ego-ul doar daca faci aceasta alegere. Fericirea este o alegere. Alege sa fii fericit de astazi, indiferent de ce crede sau spune lumea sau nu!