Inteleptii, inca din cele mai vechi timpuri, au studiat in mod profund transformarea personala si au descoperit modalitati prin care ne putem transforma sinele in cea mai pura forma posibila.
In anul 1963, in timpul licitatiei Sotheby, lumea a fost martora unei suprize de necrezut: Isaac Newton a fost implicat in studiul alchimiei. Mult mai tarziu a fost descoperit faptul ca cea mai mare parte a muncii acestui geniu influent a fost in domeniul acestei stiinte fascinante si plina de mister.
Alchimia este arta de a transforma energiile, proces in timpul caruia se incearca transformarea unei forme existente intr-o forma superioara fata de cea initiala.
Alchimia poate fi clasificata in doua tipuri: externa si interna.
Alchimia externa a fost practicata de oameni care au incercat sa armonizeze fortele exterioare cu scopul de a transforma materia in ceea ce credeau ei ca ar fi cea mai pura forma, in aur. Cu exceptia legendelor pe care le auzim, stim ca acesti oameni au esuat in incercarea lor. Cu toate acestea, ceea ce abordau de fapt era o cautare continua pentru armonie tranformationala prin intelegere, reflectie si transformare continua.
Alchimia interna este alchimia spiritului. Aceasta este practicata de inteleptii care incearca sa obtina o stapanire asupra sinelui, prin intermediul unei calatorii de constientizare de sine, intelegere, compasiune si nu numai. Acesti intelepti au reusit sa-si purifice sinele si l-au transformat pentru a obtine cea mai pura forma a spiritului.
Ce este alchimia spirituala?
Alchimia spirituala se refera la transformarea personalitatii noastre, permitand persoanelor sa se elibereze de limitele tiparelor socio-economice si culturale negative ale societatii si culturii in care traiesc.
Scopul unei astfel de transformari este reprezentat de realizarea sinelui personal pur – un ideal care poate rezona cu fiecare dintre noi. Prin urmare, in simple cuvinte, aceasta idee se afla intr-o stransa legatura cu ideea de auto-realizare, cu exceptia faptului ca alchimia spirituala are scopul de a restructura personalitatea si diferitele niveluri de identificare personala cu aceasta – scopul final fiind realizarea potentialui nelimitat al fiintei noastre.
Asemenea alchimiei externe, alchimia spirituala este arta inteleptilor, si ca o harta catre realizarea sinelui, foloseste culori si simboluri care detaliaza diferite etape ale calatoriei.
Spre deosebire de alchimia externa, aceasta calatorie are scopul de a ne impiedica pe noi insine sa stam in propria noastra cale. Scopul final este acela de a gasi si de a atinge cea mai mare puritate posibila a sinelui nostru si de a-i permite destinului nostru sa se desfasoare in fata noastra.
Etapele transformarii alchimie
Expresia latina “solve et coagula” (a diviza si a uni) descrie cel mai bine transformarea alchimica.
Aici, “a diviza” reprezinta defalcarea si separarea elementelor constitutive, in timp ce “a uni” este o referire la reconstituirea elementelor separate intr-o forma noua si superioara.
Prin urmare, vechea idee a transformarii altor elemente in cel mai pur aur serveste ca o metafora pentru trasformarea alchimica spirituala.
Toate etapele transformarii alchimice spirituale au legatura cu defalcarea diverselor aspecte de baza ale caracterului unei persoane care stau in calea realizarii naturii noastre adevarate.
Astfel, “solve et coagula” inseamna dezvoltarea capacitatii noastre de a percepe caracteristicile, atitudinile si comportamentele noastre limitative in mod clar.
Acestea sunt cele TREI etape ale alchimiei spirituale:
#1. Calcinare – In alchimie, acesta este procesul de descompunere termica. In alchimia spirituala, acesta este procesul treptat de a ne elibera de ego-urile noastre (acest lucru se intampa in mod natural in cele mai multe dintre cazuri datorita provocarilor inevitabile pe care le experimentam in vietile noastre). Ideea este ca noi suntem alcatuiti din ego si din esenta si este necesar sa ii permitem ego-ului sa se dizolve, cu sopul permitde a-i permite esentei noastre sa iasa la suprafata.
#2. Dizolvarea – In alchimie, “dizolvarea” este procesul prin care o substanta este dizolvata intr-un solvent. Aceasta este etapa de dizolvare a ego-ului, caz in care trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru perceptiile fata de noi insine si pentru proiectiile ulterioare, care ne permit sa ne dezvoltam. In aceasta etapa, practicantul se deplaseaza de la o etapa de constiinta de victima (da vina pe ceilalti pentru luptele si pentru problemele sale) la realizarea propriei sale resonsabilitati.
#3. Separarea – Intr-un final, tot ceea ce este pur este extras din restul elementelor. In alchimia spirituala, separarea face referire setului nostru de ganduri si emotii de cel al celorlalti oameni. De exemplu, iertarea poate deveni autentica doar atunci cand recunoastem emotiile negative pe care le avem fata de alte persoane.