Cele SASE beneficii uimitoare ale probioticelor

1087

Pe majoritatea dintre noi, cuvantul “probiotice” ne duce cu gandul la iaurturi. Chiar si asa, sa nu credeti ca sustinerea prezentei acestor microbi ar fi simpla strategie de marketing. Cele mai recente studii demonstreaza capacitatea culturilor de bacterii benefice de a trata si de a preveni numeroase afectiuni.

“Interesul public asupra intervenitilor cu probiotice este in crestere”, scrie autorul unuia dintre cele mai recente studii, o meta-analiza a studiilor precendente intr-o editie recenta a Revistei Asociatiei Medicale a Statelor Unite ale Americii. Cercetatorii au descoperit ca probioticele sunt in special utile impotriva unei probleme gastrointestinale comune: diareea asociata tratamentului cu antibiotice. In plus, studiul a descoperit ca probioticele pot fi de ajutor in mult mai multe cazuri, fiind in special benefice pentru sanatatea femeilor si chiar in combaterea obezitatii.

Cuvantul “probiotic” este un cuvant compus care provine din limba greaca: “pro,” care semnifica sustinere sau efect pozitiv si “biotic,” care inseamna viata. Definitia acestora afirma viata si sanatatea. Acest fapt este valid chiar si dupa standardele moderne: World Health Organization defineste probioticul ca orice microorganism care are un efect benefic asupra sanatatii odata ajuns in corp. In mod similar, probioticele mai sunt definite ca “orice supliment microbial viabil care are un impact pozitiv asupra gazdei.”

Asta nu inseamna ca toate probioticele, sau mancarurile care contin probiotice au aceleasi beneficii. Ce sa alegeri sa facem? “Exista multa valva in acest domeniu deoarece din ce in ce mai multe produse alimentare care contin probiotice apar pe piata”, spune Dr. Shekhar K. Challa, gastrointerolog si autor al cartii „Probiotics for Dummies”. “Din pacate este imposibil sa cuantificam UFC-ul probioticelor in cazul majoritatii produselor alimentare”, a continuat medicul.

UFC – unitatea de formare a coloniilor – este un termen microbiologic care descrie densitatea bacteriilor viabile dintr-un produs. Cu alte cuvinte, UFC-ul ne spune cat de bogat in probiotice este un anumit produs, si ce cantitate din acestea va putea fi folosita de catre corp.

Dr. Challa recomanda aceste alimente nepasteurizate bogate in probiotice:

• Iaurt simplu, fara arome

• Chefir

• Varza acra

• Miso

• Muraturi

• Tempeh

• Kimchi

• Ceai de kombucha

Iata care sunt cele  SASE beneficii curative uimitoare ale probioticelor:

6. Procesul de digestie

Fiecare din noi avem mai mult de 1,000 de tipuri diferite de bacterii in tractul digestiv, care ne ajuta sa descompunem mancarurile si sa absorbim substantele nutritive. Cand luam antibiotice – medicamente menite sa distruga bacteriile daunatoare si distructive – acestea omoara si culturile de bacterii care ne ajuta la digestie. Aproximativ 30% dintre pacientii care iau antibiotice se plang de diaree sau sufera alte forme de neplaceri digestive, potrivit unui studiu asupra probioticelor si diareei asociate cu antibioticele. Ca urmare, doctorii prescriu probioticele pentru a “repopula” tractul digestiv cu bacterii benefice. Studiul a descoperit ca acest obicei este o solutie viabila pentru majoritatea oamenilor.

Pe langa asta, probioticele pot ajuta si cu alte tipuri de probleme digestive. Cercetarile au aratat ca probioticele pot fi benefice pentru oamenii care sufera de sindromul intestinului iritabil – SII – o afectiune dificil de tratat care se prezinta cu o varietate de simptome intestinale, precum durere in abdomen, crampe, balonare, diaree si constipatie. Intr-un studiu, femeile care sufereau de acest sindrom au observat imbunatatiri ale simptomelor precum durerea abdominala cand li s-a administrat un supliment pentru Bifidobacterium infantis.

Chiar si pentru cei fara probleme urgente, probioticele pot imbunatati starea generala a digestiei. Challa mentioneaza in cartea sa ca bacteriile benefice le elimina pe cele nocive. Acest fenomen se datoreaza faptului ca intestinul este captusit cu zone de aderenta in care bacteriile se aseaza. Daca aceste zone sunt populate cu microbi folositori pentru noi, nu mai exista loc pentru bacteriile daunatoare noua.

5. Sanatatea aparatului urinar

Probioticele au un efect complementar antibioticelor in randul oamenilor care sufera de infectii ale tractului urinar, conform studiilor.

Mai mult de atat, exista dovezi conform carora probioticele obisnuite pot ajuta la mentinerea numarului mic de bacterii daunatoare in tractul urinar prin mentinerea populatiei de bacterii benefice pe peretii intestinului.

Infectiile tractului urinar sunt extrem de comune, in special la femei. Majoritatea infectiilor dispar cu antibiotice, dar in jur de 30-40% pot recidiva, conform studiile cercetatorilor de la University of Maryland Medical Center.

4. Alergii

Studiile asupra alergiilor sunt in stadiu preliminar, dar cel putin un studiu de amploare a descoperit o relatie intre utilizarea probioticelor de catre femei in timpul sarcinii si o reducere de 30% a cazurilor de eczeme in timpul copilariei (un semn timpuriu al alergiilor).

Cercetatorii au ales femei care au prezentat in trecut manifestari alergice specifice anotimpurilor si femei ale caror parteneri au avut alergii in trecut. Copiii carora le-au fost administrate probiotice in-vitro au avut un nivel de pana la 50% mai mare de inflamare a tesuturilor, fapt care pune in alerta sistemul imunitar si reduce aparitia alergiilor.

3. Starea de sanatate a femeilor

La fel ca si in cazul tractului digestiv, functiile vaginului se bazeaza pe un echilibru fragil al bacteriilor daunatoare si benefice. Cand acest echilibru este afectat, rezultatele pot consta in una sau doua infectii comune, desi foarte incomfortabile: vaginita bacteriana sau infectiile fungice. De fapt, vaginita bacteriana poate duce la aparitia infectiilor fungice.

Anumite au descoperit ca L. acidophilius poate preveni infectia, gestiona o infectie deja prezenta sau sa aduca un plus actiunii antibioticelor, desi este demn de luat in calcul ca probioticele sunt folosite ca supozitoare vaginale si nu suplimente alimentare.

Probioticele pot avea un rol special si in mentinerea sanatatii pe timpul sarcinii, deoarece femeile insarcinate sunt mai susceptibile infectiilor vaginale. S-a semnalat ca vaginita bacteriana este un factor care contribuie la aparitia nasterilor premature, oferindu-le probioticelor un rol de binefacere pentru starea de bine a fetilor.

2. Sistemul imunitar

In mod surprinzator, una dintre principalele functii ale bacteriilor benefice este sa stimuleze activitatea sistemului imunitar.

Consumand alimente bogate in probiotice, mentinand astfel o flora intestinala eficienta, sustineti functia sistemului imunitar. Acest fapt are efecte reale: spre exemplu, intr-un studiu asupra unui numar mic de studenti, in cazul carora li s-a oferit lapte sarac in grasimi (in loc de lapte normal) s-a observat o productie crescuta de limfocite – un indicator al actiunii sistemului imunitar.

1. Obezitatea

In 2006, cercetatorii Universitatii Stanford au descoperit ca oamenii care sufera de obezitate prezinta tipuri diferite de bacterii intestinale in comparatie cei cu greutate normala – un prim indicator al faptului ca flora microbiana indeplineste un rol in mentinerea greutatii corpului.

Studii preliminare au aratat ca probioticele pot ajuta oamenii obezi care au suferit interventii chirurgicale sa scape de kilogramele in plus. Intr-un studiu asupra femeilor in perioada postpartum care incercau sa scape de grasimea din zona abdominala, folosirea capsulelor de lactobacillus si bifidobacterium a ajutat la reducerea circumferintei taliei lor.

Rolul probioticelor in pierderea kilogramelor in plus este inca neclar – existand, de asemenea, si controverse privind importanta probioticelor in pierderea in greutate. Chiar si asa, atat timp cat sursa de probiotice este saraca in calorii si sanatoasa, ea constituie o metoda inofensiva de a incerca sa pierdeti in greutate.