Cele mai surprinzatoare ZECE descoperiri ale studiilor psihologice

2429

8. Efectul placebo

2

Probabil ai trait experienta slabirii in intensitate a unei dureri la numai cateva minute dupa ce ai luat o aspirina.  Cu siguranta acesta nu este un efect al pastilei, doarece efectul acesteia se face simtit la aproximativ 15 minute de la administrare.

Acesta este efectul placebo: mintea ta stie ca ai luat o pastila, asa ca te face sa te simti mai bine. In medicina, acest efect este mult mai puternic in cazul durerilor. Unele studii sugereaza ca un placebo de solutie salina (apa sarata), poate fi la fel de puternic precum morfina. De asemenea, unele studii sugereaza ca 80% din efectul pe care-l are Prozacul asupra organismului nu este nimic altceva decat placebo.

Efectul placebo este contra-intuitiv pentru ca uitam foarte usor ca mintea si corpul nostru nu sunt separate.

7. Puterea autoritatii

01 (2)

Cei mai multi dintre noi ne privim ca fiind oameni independenti. Cu siguranta nu am face rau unei alte persoane, decat in situatia in care ne-am afla intr-o situatie de viata si de moarte. Ordinul din partea unei autoritati in halat alb de a supune pe o alta persoana la socuri electrice, in timp ce aceasta tipa durere, nu ar trebui sa ne faca sa facem asta, nu-i asa?

Ei bine, celebrul studiu desfasurat de Stanley Milgram ne contrazice. 63% dintre participanti au continuat sa supuna la socuri electrice o alta persoana, in ciuda faptului ca aceasta tipa de durere. Studiul este prezentat in limba engleza, pe larg, aici.

Situatiile au o influenta extraordinara asupra comportamentului nostru si din pacate nu ne dam seama decat in cazul in care sunt descoperite in mod dramatic de studii ca acesta.

 

CITESTE IN PAGINA URMATOARE>>>>>