Cele CINCI practici esentiale care pot elimina depresia din viata ta

1291

In cazul in care ai suferit de depresie vreodata, cu siguranta stii cum este sa traiesti cu aceasta povara; viata incetineste, isi pierde vibratia, culoarea si sentimentul expansivitatii sale. In cazul in care esti deprimat, s-ar putea sa simti ca ti-ai pierdut sufletul, o amorteala apasatoare si un gol interior dureros. Fiecare moment care trece te face sa te simti din ce in ce mai mic.

Starea de depresie ne face sa pierdem legatura cu bucuria de a trai si de-a lungul vietii, fiecare dintre noi, intr-o oarecare masura, experimentam aceasta pierdere. In timp ce unii dintre noi ne reluam rapid contactul cu vibratia vietii,  exista multi dintre noi care continua sa lupte – de cele mai multe ori impotriva noastra.

Si eu am suferit de depresie. Atunci, nu am reusit sa constientizez ca motivul pentru care eram urmarit de aceasta stare avea legatura directa cu propriul meu dialog interior extrem de toxic, cu ranile interioare nerezolvate si cu numeroasele credinte limitative pe care le consideram ca fiind pe deplin adevarate. Nu erau de vina oamenii si nu eram pedepsit de viata, ci eu singur imi faceam viata un iad.

Creasem o inchisoare in mintea mea, iar barele acestei inchisori erau formate din credintele limitative in care credeam. “Sunt lipsit de valoare”, “Sunt rau”, “Nu poti sa ai incredere in oameni”, “Nimeni nu ma poate intelege” si multe astfel de credinte imi treceau prin minte, de cele mai multe ori fara sa le constientizez prezenta.

Inainte sa-mi pot da seama, viata mea devenise o inchisoare. Cu toate acestea, in ciuda greutatii coplesitoare din viata de zi cu zi, am stiut, in adancul sufletului meu, ca viata o sa-mi ofere acel “ceva”.  Incet, am inceput sa explorez acest “ceva” evaziv. Astfel, am descoperit noi moduri diferite prin care sa-mi pot extinde sentimentul meu foarte limitat de sine si astfel am ajuns la concluzia mea finala: ceea ce “noi” credem ca suntem este o minciuna si o amagire. Suntem mult mai mari decat ne-am imaginat vreodata. Cu toate acestea, o sa te las sa descoperi detaliile acestei realizari pe cont propriu.

Intre timp, s-ar putea sa descoperi ca aceste practici nu-ti sunt utile – dar sper ca te vor ajuta. Chiar daca nu te vor ajuta, sper sa-ti extinda totusi sentimentul posibilitatilor:

#1. Reflecta asupra cerului

Capcana in care cade o persoana deprimata este aceea ca traieste o viata foarte insulara. Cand pasesti afara si privesi intinderea nesfarsita de albastru de mai sus, o parte din mintea ta se extinde, de asemenea. Dintr-o data problemele tale nu mai par atat de mari si nu mai faci din orice mica problema sfarsitul lumii. Asa ca, data viitoare cand este senin afara, du-te si stai pe un scaun, sau pe o banca sau pur si simplu intr-un parc pe iarba si lasa-te pierdut in lumea albastra de mai sus.

#2. Baia de padure – Shinrin Yoku

Am discutat pe larg despre acest subiect in cadrul unui articol anterior (aici – click). Niponii cred ca o plimbare prin padure este extrem de benefica pentru bunastarea unei persoane. Aceasta practica contribuie la cresterea sentimentului de liniste si de bucurie in timp ce scade intensitatea sentimentelor de depresie, de anxietate si de tensiune. De asemenea, are un efect benefic si asupra tensiunii arteriale, creste concentrarea mentala si contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange. Personal, eu nu locuiesc in apropierea unei paduri, dar am un parc mare foarte aproape de mine si o plimbare prin acest parc reuseste sa scuture din interiorul meu orice sentiment de depresie acumulat. Pune in practica aceasta metoda cateva saptamani, macar o ora pe zi, chiar daca asta inseamna sa stai in curtea din spatele casei sau pe banca din parculetul blocului.

#3. Priveste un documentar despre alti oameni/locuri/epoci

Depresia tinde sa ne pacaleasca si sa ne faca sa credem ca suntem centrul atentiei. Un mod interesant prin care putem distruge aceasta iluzie este sa ne uitam la documentare despre oameni straini si locuri pe care nu le-am mai vazut pana acum. Unele dintre cele mai bune documentare pe care le-am vizionat includ Samsara (2011), Baraka (1992), Life in a Day (2011) si Cosmos: A spacetime Odyssey (2014). Exista o multime de documentare extraordinare pe care le poti urmari, despre oameni, locuri si culturi. Vei observa o expansiune a sentimentului de sine dupa vizionarea unui astfel de documentar.

#4. Asculta muzica ambientala

In perioada depresiei mele obisnuiam sa ascult foarte multa muzica heavy metal si darkwave. Desi era o marca a nefericirii pe care o simteam si desi ma facea sa ma simt ca si cum eram inteles intr-un fel, aceasta muzica a contribuit intr-o foarte mare masura la angoasa si la sentimentul meu interior de melancolie. In mod paradoxal, aceasta muzica ma ajuta sa ma eliberez si sa acumulez sentimente de depresie in acelasi timp. In cele din urma, in incercarea mea de a cauta diferite modalitati de extindere a mintii si a sentimentului de sine, am descoperit muzic ambientala. Am trecut printr-o serie de stiluri diferite de muzica ambientala de-a lungul anilor, dar iti recomand sa asculti orice tip de sunet al naturii (padure, ocean, ploaie, foc) sau orice instrument utilizat in terapia muzicala.

#5. Incearca respiratia holotropica

Dezvoltata initial de psihiatrul Stanislav Grof, respiratia holotropica reprezinta un mod natural prin care se poate induce o stare modificata de constiinta, prin utlizarea ritmica si accelerata a respiratiei cu muzica evocatoare. Dezvoltata pentru prima data in perioada anilor 1970, aceasta respiratie poate contribui la repararea psihicului prin atingerea unei stari profunde de constiinta, care poate fi atinsa de obicei prin sesiunile de meditatie profunda. Asa cum explica si Dr. Grof in cartea sa “Psihologia viitorului”, “…in starea holotropica, putem transcede limitele inguste ale eului si ne putem revendica identitatea noastra deplina.” Chiar daca nu optezi pentru acest tip de respiratie, concentrarea atentiei asupra respiratiei este o alta tehnica simpla care te poate ajuta sa fii prezent.

Exista atat de multe modalitati prin care iti poti extinde constiinta atunci cand esti cuprins de sentimentele de depresie, iar acest articol iti prezinta doar cateva dintre principalele tehnici pe care le folosesc pentru a scapa de ciclurile de durere. Cu siguranta in calea spre vindecare vei descoperi si alte tehnici. Sper ca iti vei face timp pentru a impartasi cu noi cateva dintre modalitatile eficiente prin care reusesti sa scapi de aceasta stare.