Adevarata putere terapeutica a copacilor sau „Shirin Yoku”

1479

Faunii, elfii, monstrii, trolii – imaginea padurilor trezeste in fiecare dintre noi sentimente de mister si de intriga. Nu numai padurile sunt cele care ne trezesc in minte imagini ale unor creaturi mitice, dar ele sunt, de asemenea, sursa nenumaratelor povesti folclorice si a superstitiilor. Stiati ca druizii si paganii de origine germanica obisnuiau sa venereze copacii? Nu este de mirare ca, in toata splendoarea ei, padurea este locul perfect pentru plimbarile cu adevarat relaxante.

Interesant este ca padurea ne ofera mediul perfect de a ne vindeca holistic. Toate tensiunile noastre de zi cu zi, toate luptele interioare si problemele pot disparea cu ajutorul unei sesiuni de “terapie a padurii”. Fiecare dintre noi cunoastem o padure in apropierea orasului in care locuim unde putem merge sa ne relaxam. Dar cum putem profita cu adevarat de beneficiile oferite de acest mediu? Iata cateva sugestii care te vor ajuta in acest sens:

1. Practica “Shinrin Yoku”

Aceasta practica este considerata de traditionala medicina japoneza un mijloc eficient prin care iti poti intari sistemul imunitar, fapt ce a fost dovedit si din punct de vedere stiintific. Doar o scurta plimbare prin padure te poate face sa te simti mai puternic si mai sanatos. Acest lucru se datoreaza uleiurilor esentiale emanate de arbori in aer, uleiuri denumite “fitoncide”. Aceste substante volatile au capacitatea de a creste numarul de celule imunitare. Aceste celule sunt cele care lupta impotriva afectiunilor.

Si mai interesant este faptul ca in anul 1982 a existat o propunere ca aceasta practica sa fie inclusa in activitatile recunoscute ca facand parte dintr-un stil de viata sanatos. Propunerea a venit din partea Agentiei Padurilor din Japonia. “Shinrin Yoku” asa cum este denumita aceasta practica de catre japonezi este foarte iubita si multe dintre comapaniile japoneze organizeaza excursii in padure pentru angajatii lor.

Sunetele, cum ar fi soaptele vantului, fosnetul frunzelor sau cantecele pasarilor, privelistea si mirosurile specifice padurii, va pot calma mintea si va pot stimula in consecinta activitatea cerebrala. Aceasta practica reduce tensiunea arteriala in mod semnificativ si promoveaza sentimentele de calm si de bucurie.

2. Imbratisarea copacilor

Cu toate ca este o practica ridiculizata si nerecunoscuta la adevarata ei valoare, imbratisarea copacilor ofera beneficii dovedite din punct de vedere stiintific si este o excelenta modalitate de a va calma psihicul.

In primul rand, fizica cuantica recunoaste faptul ca fiecare atom vibreaza la o anumita frecventa. Un domeniu explorat in detaliu de catre Matthew Silverstone in cartea sa “Orbiti de stiinta”, sustine ideea potrivit careia copacii detin modele vibrationale unice care pot produce schimbari pozitive in comportamentele noastre biologice atunci cand intram in contact fizic direct cu acestia.

Imbratisarea copacilor creste nivelul hormonului denumit oxitocina. Acest hormon este responsabil pentru sentimentele de calm si de legatura emotionala. Imbratisarile stimuleaza eliberarea acestui hormon si in consecinta vom fi mai fericiti. In plus, cel mai proaspat aer pe care-l poti respira este cel de langa un copac. Copacii se afla intr-o legatura mai puternica cu Pamantul decat oricare dintre noi si cu toate acestea noi ii taiem. De ce nu le-am oferi o imbratisare?

3. Vorbeste cu un copac

Copacii sunt cei mai buni terapeuti. Acestia stiu sa te asculte fara sa te intrerupa, sunt de incredere si nu te taxeaza deloc. De ce nu ai cauta un copac cu care sa te imprietenesti? In prezenta acestora ne putem elibera de multe ganduri zgomotoase care nu ne dau pace si in plus acestia nu ne vor judeca niciodata.