Cele CINCI obiceiuri ale oamenilor echilibrati emotional

1581

Ca terapeut pot confirma faptul ca multi dintre oamenii care ma viziteaza vin ca urmare a unei usoare neputinte de a face fata propriilor lor emotii. Majoritatea dintre ei sunt persoane sensibile si detin parerea potrivit careia este infricosator sa experimentezi emotii puternice. Ceea ce le spun de cele mai multe ori este ca descoperirea echilibrului emotional nu trebuie sa fie o munca dificila – este vorba de identificarea aspectelor care necesita anumite schimbari si de producerea acestora.

Iata care sunt cele CINCI obiceiuri ale oamenilor echilibrati din punct de vedere emotional:

1. Acestia nu reactioneaza, ei raspund

O reactie este o izbucnire rapida a unei emotii si identificarea cu aceasta. Aceasta emotie este atat de puternica, incat pe moment devenim emotia insasi. Aceasta emotie este provocata de ego-ul nostru de cele mai multe ori si de aceea suntem mult mai reactivi atunci cand suntem deconectati de noi insine. S-ar putea sa dureze o fractiune de secunda inainte ca intuitia noastra interioara sa ne ofere o noua perspectiva asupra situatiei, sau ne-ar putea acapara incat, asa cum am spus si mai sus, devenim emotia insasi. Atunci cand nu ne simtim bine dupa ce am avut de-a face cu o persoana sau cu o situatie, acesta este un semn clar ca am reactionat, in loc sa raspundem. Raspunzand evenimentelor dificile sau oamenilor dificili vom pastra in interiorul nostru sentimentul ca ne-am descurcat cu integritate si cu respect.

2. Acestia onoreaza realitatea emotiilor lor

Atunci cand suntem prezenti, aici si acum, ne este mult mai usor sa facem fata emotiilor si sa le vedem ca ceea ce sunt, ca simple emotii. In cazul in care suntem prinsi intr-o calatorie spre viitor sau in trecut, emotiile si situatiile pot capata noi semnificatii (false) in timp ce acestea devin atasate de povestile pe care ni le spunem noua insine.

De exemplu, imagineaza-ti ca esti refuzat la un interviu pentru un nou job. Fireste, esti dezamagit. In cazul in care nu esti prezent cu aceasta emotie, mintea ta se va intoarce inapoi in timp si va aminti toate acele situatii in care te-ai simtit astfel. Acum faci din esec o parte din identitatea ta si esti cuprins de un sentiment de nevrednicie. Atunci cand suntem prezenti, suntem imputerniciti sa incepem in fiecare moment de la zero si sa observam fiecare situatie din perspectiva potrivita.

3. Acestia privesc spre interior si au o adevarata compasiune fata de sinele lor autentic

Fa o lista cu toate lucrurile care te fac sa te simti cu adevarat minunat si incearca sa faci cel putin un lucru in fiecare zi. Mare sau mic, nu conteaza! A face ceva care te face sa te simti uimtior este un act de iubire de sine – este atat de simplu! Acest mic efort reduce nivelul de stres si ne face sa ne simtim capabili si plini de incredere.

In loc sa asteptam ca alti oameni sau ca alte situatii sa ne faca sa ne simtim bine, prin practicarea iubirii de sine ne imputernicim pe noi insine sa ne simtim asa cum ne dorim, tot timpul.

4. Pun un accent pe miscare

Atuni cand suntem indepartati de centrul fiintei noastre, cand suntem stresati sau cand suferim de usoare sentimente de anxietate, unul dintre cele mai bune modalitati prin care putem iesi din mintea noastra si prin care ne putem reconecta cu noi insine este reprezentata de activitatile fizice. Nu este necesar sa mergi la sala de fitness daca nu vrei sa faci asta. Da drumul la muzica si misca-te liber! S-ar putea sa ti se para ciudat la inceput, dar cu timpul este posibil ca aceasta activitate distractiva sa faca parte din rutina ta zilnica.

5. Ei nu considera recunostinta un bonus, ci o considera obligatorie

Practica recunostintei este extrem de benefica pentru starea noastra emotionala de bine, deoarece ne muta atentia catre aspectele pozitive ale situatiei noastre de viata si ne ajuta sa descoperim aspectele pozitive in orice situatie. Ne ofera o apreciere fata de tot ceea exista in viata noastra, fata de tot ceea ce avem si nu ne permite sa ne lasam prinsi de aspectele si de lucrurile care ne lipsesc. Pentru a cultiva recunostinta, incearca sa impartasesti in fiecare zi trei lucruri pentru care esti recunoscator, cu partenerul tau, cu familia ta sau cu prietenii apropiati, in timpul cinei sau inainte de culcare. Poti scrie, de asemenea, o lista de recunostinta sau poti face un borcanel de recunostinta in care sa pui bucatele de hartie pe care sa scrii lucrurile pentru care esti recunoscator in fiecare zi.

PS: Recunostinta este cel mai bun remediu natural impotriva depresiei!