Cei NOUA factori importanti care iti influenteaza metabolismul

1183

In ciuda tuturor informatiilor si tuturor sfaturilor oferite de dietele moderne, majoritatea oamenilor nu reusesc sa slabeasca si sa-si imbunatateasca starea de sanatate la un nivel optim. Ceea ce scoate la iveala acest fapt este ca acestor cunostinte le lipseste ceva si anume o mare parte din intelepciunea cunoscuta de mii de ani de catre oamenii supli si puternici. Cheia consta in aplicare cunostintelor si o mai buna cunoastere a intregului nostru peisaj fiziologic. Iata care sunt cei NOUA factori importanti care iti influenteaza metabolismul:

9. Dieta si nutritie

04

Alimentele furnizeaza substantele nutritive necesare pentru o buna functionare a organismului. Vitamine, minerale, aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali si probiotice sunt substantele nutritive esentiale, dintre care multe nu pot fi produse de catre organism, asa ca trebuie sa fie ingerate dintr-o sursa externa. Lipsa unui singur nutrient din dieta ta poate avea un efect devastator asupra organismului si starii tale generale de santate, asa ca este important sa intelegem cum functioneaza propriul nostru organism.

8. Minerale

04

Mineralele – calciu, magneziu, cupru si zinc – sunt de o importanta extraordinara pentru mentinerea santatii oaselor, dintilor, pielii si parului tau. De asemenea, acestea joaca un rol important ca electroliti, reglementand sarcina electrica a organismului tau. Aceasta sarcina electrica este necesara pentru toate functiile metabolice celulare, dar mai ales pentru asimilarea nutrientilor si pentru eliminarea toxinelor.

Echilibrul mineral adecvat ne ajuta sa mentinem niveluri adecvate de sodiu in organism, sa prevenim retentia apoasa, inflamatiile si balonarile. De asemenea, mineralele au rolul de a sustine echilibrul acid-alcalin al organismului si nu in ultimul rand acestea pot proteja organismul de toxinele radioactive.

Deficientele de minerale sunt legate foarte strans de problemele de sanatate metabolice grave. Simptomele includ indigestie, dureri de cap, nervozitate, depresie, epuizare si impotenta. Este intelept sa mancam alimente foarte bogate in minerale, adica fructe si legume cultivate intr-un sol bogat in minerale, precum si fructe si legume de mare.

7. Proteine

04

Proteinele – si aminoacizii pe care-i contin – reprezinta fundatia organismului nostru. Proteinele sanatoase sunt foarte importante pentru mentinerea sanaatatii si pentru functionarea adecvata a metabolismului. Cu toate acestea, pentru a fi de folos, acestea trebuie sa fie digerate corespunzator si asimilate de organism.

Cele mai bune surse de proteine complete – proteinele care includ toti cei 9 aminoacizi esentiali – sunt alimentele de origine animala, cum ar fi carnea de pui, carnea de vita, oua, branza, peste si fructe de mare. Soia este o alternativa pentru cei care doresc  sa reduca consumul de carne si produse lactate, dar combinarea alimentelor este o alternativa mult mai sanatoasa. In vremurile in care aprovizionarea cu carne era redusa, oamenii antici foloseau in mod traditional o combinatie de cereale si de legume – cum ar fi orez si fasole – pentru a consuma o masa completa in proteine. De fapt, in perioada Imperiului Roman, fasolea era considerata a fi “carnea omului sarac” si aceasta era mancarea principala a gladiatorilor.

6. Acizii grasi esentiali

04

Acizii grasi esentiali – Omega3 si Omega6 – sunt vitali pentru buna functionare a orgaismului si deosebit de importanti pentru hormonii care regleaza tensiunea sanguina, care sprijina productia de energie si care controleaza inflamata si durerile.

Deficienta de acizi grasi esentiali poate cauza insensibilitate la insulina, fapt ce afecteaza in mod negativ transformarea carbohidratilor in energie. Foarte multi nutritionisti recomanda consumul de peste gras – ton, somon, macrou – ca sursa naturala de acizi grasi esentiali. Cu toate acestea, aceasta recomandare ignora faptul ca prin procesul de gatire majoritatea proprietatilor uleiurilor esentiale sunt distruse.

De aceea, este recomandata administrarea de suplimente pe baza de Omega3.

5. Probiotice

04

Probioticele, cum ar fi lactobacilii, sunt adevaratii prieteni ai florei tale instestinale. Aceste bacterii sprijina digestia si in acelasi timp inhiba dezvoltarea unor organisme periculoase, care altfel, ti-ar luat cu asalt intregul tract intestinal.

Probioticele ajuta la digerarea eficienta a proteinelor. De asemenea, acestea neutralizeaza toxinele din colon. Atunci cand proteinele nu sunt pe deplin digerate, pot ajunge in colonul tau sau in fluxul sanguin intr-o forma toxica. Atunci cand acest fenomen are loc, metabolismul tau este compromis. Reactiile alergice, simtomele intestinului iritabil si alte complicatii patolocie sunt cateva dintre rezultate.

Alimentele fermentate in mod natura – iaurturile care contin acidophilus – sunt o sursa foarte buna de bacterii prietenoase. De asemenea, suplimentele probiotice sunt o optiune sanatoasa.

4. Enzimele

04

Enzimele sunt implicate in toate procesele metabolice. Acesti compusi ai proteinelor sunt catalizatorii care descompun alimentele in nutrienti, iar acesti astfel pot fi transformati in energie. De asemenea, enzimele lucreaza sistematic in calitate de mediatori si catalizatori in cazul altor functi hormonale, glandulare si sexuale.

In prezenta unei nutritii adecvate si echilibrate, organismul poate produce propriile sale enzime. Cu toate acestea, deficientele de enzime apar destul de frecvent, cel mai adesea, ca urmare a consumului de alimente procesate sau a alimentelor gatite prea mult.

Cateva dintre deficientele de enzime se afla intr-o stransa legatura cu accelerarea procesului de imbatranire. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat mai putine enzime produce organismul tau. Pe de alta parte, exista unele dovezi care demonstreaza ca sprijinirea organismului cu enzime, poate incetini considerabil procesul de imbatranire.

In sange, enzimele actioneaza ca antioxidanti si ca agenti ati-inflamatori. Studiile au demonstrat ca lipaza – o enzima care are ca scop digerarea proteinelor – poate ajuta la accelerarea procesului de ardere a grasimilor.

O regula a naturii a facut ca toate alimentele crude sa contina toate enzimele de care are nevoie organismul tau. Prin urmare, este important sa includem in dieta noastra alimente precum avocado, nuci si seminte.

3. Vitamine

04

“Vita” in latina inseamna viata. Vitaminele, asa cum implica si cuvantul, sunt substante datatoare de viata. Acestea sunt implicate in procesele metabolice, inclusiv productia de energie si asimilarea substantelor nutritive care au ca scop regenerarea tesuturilor. Una dintre principalele functii ale vitaminelor este aceea de a proteja organismul de radicali liberi si de toxine.

Vitaminele si mineralele lucreaza impreuna intr-un echilibru biologic precis. Deficientele de vitamine sau dezechilibrele pot forta organismul sa compromita toate procesele metabolice. De asemenea, deficientele de vitamine iti lasa organismul prada radicalilor liberi, cauza fiind defalcarea tesuturilor si imbatranirea rapida.

2. Fitonutrienti

04

Fitonutrientii, inclusiv clorofila, polizaharidele, sterolii, saponinele si lactonele sunt o parte variata de compusi ai plantelor care sprijina in mod activ procesele metabolice.

Ierburile, o sursa foarte bogata de fitonutrienti, o fost folosite de mii de ani ca stabilizatori metabolici si cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa se recupereze rapid dupa boala. Anumite plante precum Panax sau Ginsengul Siberian pot restaura echilibrul si pot atenua problemele legate de stres sau problemele sexuale.

Cafeaua si ceaiul negru sunt cele mai populare stimulente din lume. Ceaiul verde este un stimulent mai usor, dar contine antioxidanti foarte puternici, denumiti polifenoli.

1. Fibre

04Fibrele joaca un rol critic in procesul de digestie, in cel al eliminarii toxinelor si in cel al productiei de energie. In afara de ajutorul pe care-l ofera procesului natural de detoxifiere al organismului prin eliminarea deseurilor si a toxinelor, fibrele influenteaza anumite procese metabolice, inclusiv conversia carbohidratilor si a grasimilor in energie. Pe scurt, fibrele incetinesc absorbtia zaharurilor simple, contribuind astfel la stabilizarea nivelului de zahar din sange, reglementeaza activitatea insulinei si furnizeaza un flux constant de energie organismului. De asemenea, fibrele promoveaza senzatia de satietate foarte rapid.

Desi fibrele din cereale si suplimentele sunt o modalitate buna de a spori aportul de fibre, considera alimentele integrale ca fiind prima linie de atac. Organismul nostru este construit pentru a metaboliza alimentele integrale, care sunt bogate in mod natural in fibre si in substante nutritive esentiale. Deficitul de fibre poate provoca o senzatie constanta de foame in cazul multor persoane.