S-ar putea sa fii singurul care aude acel zgomot in urechi, dar asta nu inseamna ca esti singur. Un nou studiu publicat in Jama ORL a descoperit ca 1 din 10 adulti sufera de tinitus, sau de perceptia unui sunet care de fapt nu exista in realitate.
In cazul unui numar mare de oameni, acest sunet este asemenea unui bazait ascutit. Altii aud un vuiet scazut, batai repetate sau clic-clic. Tinitusul poate sa apara si sa dispara sau sa nu se opreasca niciodata. De asemenea, exista nesansa ca doctorii sa nu poata determina niciodata cauza exacta a simptomelor.
Acesta poate fi declansat de orice, de la acumularea de cerumen, la participarea la un concert, o tulburare a unui vas sanguin sau poate fi legat de pierderea auzului odata cu inaintarea in varsta. Chiar si unele medicamente antidepresive si alte medicamente pot declansa un zgomot fantoma.
Din pacate, pentru cele mai multe cazuri cronice, nu exista nici un tratament, asa cum subliniaza Asociatia Americana a Tinitusului. Cu toate acestea, exista anumite masuri pe care le puteti lua pentru a gestiona simptomele. Dr. Sarah Mowry, profesor asistent la Institutul ORL din Cleveland, Ohio, ofera cateva sfaturi esentiale pentru oricine este deranjat de acest zgomot.
#1. Incearca sa-l maschezi
In cazul in care intampini probleme de concentrare sau de odihna, porneste zgomotul alb. Poti sa folosesti o masina de sunet, un ventilator sau chiar televizorul la un volum redu. “Acest zgomot iti ajuta creierul sa ascunda zgomotul fantoma si astfel sa fie mai putin neplacut”, explica Dr. Mowry.