Natura a organizat lucrurile in asa fel incat nucile, cerealele si semintele pot supravietui, indiferent de conditiile de mediu, pana in momentul in care conditiile adecvate de cultivare sunt prezente. Mecanismul natural de aparare al acestora include inhibitori nutritionali si substante toxice care pot fi eliminate in mod natural atunci cand exista suficiente precipitatii pentru a sustine o noua planta dupa ce semintele, nucile sau cerealele germineaza. Atunci cand ploua, semintele, nucile si cerealele pot germina si pot produce o planta. Asa ca, prin procesul de hidratare a cerealelor, nucilor sau semintelor, imitam procesul natural al naturii.
Scopul acestui proces este acela de a reduce sau de a elimina inhibitorii nutritionali si substantele toxice. Aceste substante sunt enzime inhibatoare, fitati (acid fitic), polifenoli (taninuri) si goistrogeni (anti-nutrienti).
De ce ar trebui sa hidratam nucile, semintele si cerealele?
1. Pentru a elimina si a reduce acidul fitic.
2. Pentru a elimina si a reduce cantitatea de taninuri.
3. Pentru a neutraliza inhibitorii nutritionali.
4. Pentru a incuraja productia de enzime benefice.
5. Pentru a spori cantitatea de vitamine, in special pe cele din complexul B.
6. Pentru a reduce cantitatea de gluten si pentru a usura digerarea acestora.
7. Pentru ca proteinele sa fie digerate mult mai usor.
8. Pentru a reduce deficientele de minerale si pierderea de masa osoasa.
9. Pentru a ajuta la nutralizarea toxinelor de la nivelul colonului.
10. Pentru a preveni aparitia mai multor afectiuni de sanatate.
Hidratarea acestora le permite enzimelor, lactobacililor si altor organisme sanatoase sa neutralizeze o mare parte din acidul fitic din cereale. De asemenea, inmuierea acestora in apa calduta neutralizeaza enzimele inhibatoare prezente in continutul tuturor semintelor si incurajeaza productia de enzime benefice.
In ce consta hidratarea semintelor, nucilor si cerealelor?
Semintele, nucile si cerealele pot fi lasate la hidratat in apa, apa sarata sau in apa calduta la care se adauga un pic de suc de lamaie. In termen de 7-24 de ore, enzimele inhibatoare sunt neutralizate si celelalte substante anti-nutritive sunt defalcate, indiferent de metoda pe care o alegi.
Nucile, semintele si cerealele se consuma hidratate?
Pastreaza-le intr-un loc uscat vreme de 24-48 inainte de a le consuma.