9. Schimbarea subiectului
Atunci cand cineva iti distrage atentia de la un anumit subiect, la un subiect diferit, dar in acelasi timp usor asemanator. Aceasta tactica are scopul de a te influenta.
Exemplu: “Deci nu esti de parere ca energia solara reprezinta o prioritate de top, avand in vedere situatia economica actuala. Ai vazult ceea ce s-a intamplat in anul 2010 atunci cand a avut loc dezastrul petrolier din Golful Mexic. Asta-ti doresti? Vrei sa vezi creaturile marine acoperite cu ulei? Daca nu vrei asta, atunci aproba acest proiect anul acesta.”
10. Prezumtia de vinovatie
Atunci cand o intrebare sau o afirmatie presupune din start ca esti vinovat.
Exemplu: “Am vazut vanataile de pe spatele fiului tau. Cand ai decis ca bataia reprezinta o solutie?”
11. Invocarea temerilor si gasirea solutiilor
Cineva se joaca cu sentimentele tale si invoca in tine, in mod subtil, un sentiment de teama. Apoi, cand incepi sa te gandesti la o anumita solutie, acesta o gaseste pentru tine.
Exemplu: “Performantele tale au scazut considerabil in aceasta companie, iar managerul mi-a sugerat sa-i pun pe cativa dintre angajati intr-o perioada de proba. Nu-ti face griji, nu o sa fac asta. Dar vreau sa-mi arati de ce esti capabil. Te deranjeaza sa lucrezi cateva ore in plus pentru a-mi strange cateva numere?”
12. Ii dai un deget si-ti ia toata mana
Cineva te roaga ceva insignifiant, iar atunci cand esti de acord cu acea cerere, cererile acestei persoane vor creste considerabil.
Exemplu: “-Mama, pot merge sa ma vad o ora cu Alex?”
“-Sigur.”
“-L-am sunat pe Alexi si el merge la film. Pot sa merg cu el?”
“-Sigur.”
“-Am doar 5 lei. Poti sa-mi mai dai niste bani?”
“-Poti sa ne duci la film cu masina?”
“-Poti sa vii sa ne iei de la film?”