Felul in care ii privesti pe ceilalti spune foarte multe despre tine!

1502

“Aceasta cercetare sugereaza faptul ca, atunci cand ii ceri cuiva sa evalueze personalitatea unui coleg sau a unei cunostinte, vei afla mult mai multe despre personalitatea evaluatorului decat despre personalitatea persoanei evaluate.”

Cat de optimisti ii vezi pe ceilalti se afla intr-o foarte stransa legatura cu masura in care tu insuti esti bun la suflet si stabil din punct de vedere emotional, potrivit unui nou studiu desfasurat profesorii catedrei de psihologie din cadrul Universitatii Wake Forest. “Felul in care ii percepi pe ceilalti dezvaluie atat de multe despre propria personalitate”,  explica Dustin Wood, Asistentul universitar de la Universitatea Wake Forest si principalul autor al studiului, cu privire la cercetarile sale.

Cerandu-le participantilor la studiu sa evalueze caracteristicile pozitive si negative ale unui numar mai mare de oameni, cercetatorii au reusit sa descopere informatii importante despre bunastarea evaluatorului, despre nivelul de sanatate mintala, despre atitudinile sale sociale si despre modul in care acesta este judecat de ceilalti.

Studiul a aparut in numarul din luna iulie al Revistei de Personalitate si Psihologie Sociala. Peter Harms de la Universitatea din Nebraska si Simine Vazire de la Universitatea Washington din St. Louis sunt coautorii acestui studiu.

Cercetatorii au descoperit ca tendinta unei persoane de a-i descrie pe ceilalti in termeni pozitivi este un indicator important al propriilor trasaturi pozitive de personalitate. Acestia au descoperit asociatii deosebit de puternice intre actiunea de a-i judecat intr-un mod pozitiv pe ceilalti si cat de entuziasta, fericita, echilibrata emotional sau amabila este persoana respectiva. De asemenea, oamenii care poseda calitati precum entuziasmul, fericirea, echilibrul emotional sau amabilitatea, au tendinta de a observa mult mai rapid in ceilalti asemenea calitati, deoarece acestia poseda calitati asemanatoare.

“Observarea trasaturilor pozitive in ceilalti ne dezvaluie propriile noastre trasaturi pozitive”, explica Wood.

De asemenea, studiul a constatat ca masura in care ii privesti pe ceilalti intr-o lumina pozitiva, arata cat de multumit esti de propria ta viata si cat de mult esti agreat de catre cei din jurul tau.

In schimb, perceperea trasaturilor negative ale celorlalti se afla intr-o stransa legatura cu un nivel ridicat de narcisism si cu un comportament antisocial. “O suita de trasaturi de personalitate negative sunt asociate cu perceperea negativa a celorlalti.”, explica Wood. “Aceasta simpla tendinta de a-i privi pe ceilalti intr-o lumina negativa indica o tendinta mult mai mare de aparitie a depresiei si a unui numar mult mai mare de tulburari de personalitate.” Avand in vedere ca “tendinta de a-i privi pe ceilalti intr-o lumina negativa” se afla la baza multor tulburari de personalitate, gasirea unor tehnici care sa-i faca pe oameni sa-i priveasca pe cei din jurul lor dintr-o perspectiva pozitiva, ar putea promova incetarea multor tipare de comportament asociate cu mai multe tipuri de tulburari de personalitate, spune Wood.

Aceast studiu sugereaza ca, atunci cand ii ceri unei persoane sa evalueze personalitatea unui anumit coleg sau a unei cunostinte, poti afla la fel de multe despre personalitatea evaluatorului, cat si despre personalitatea persoanei descrise. Nivelul de negativitate utilizat de evaluator este un indicator al existentei unor caracteristici negative ale persoanei evaluate, dar este si un indicator al nefericirii sau al altor trasaturi negative de personalitate ale evaluatorului.

De asemenea, prin evaluarea evaluatorilor cu privire la modul in care acestia si-au evaluat colegii si prietenii, un an mai tarziu de la realizarea studiului, Wood a descoperit dovezi convingatoare care atesta faptul ca modul pozitiv in care alegem sa-i privim pe ceilalti in mediul social este destul de stabil, acesta suferind foarte putine modificari in timp.