Probioticele – Calea catre o sanatate de fier

1013

Bacteriile sunt reprezentate ca fiind ceva ce ar trebui sa fie evitate cu orice pret. In ultimul timp au exista foarte multe discutii legate de efectul pe care-l au probioticele asupra sanatatii organismului.

Oragnismul nostru gazduieste un numar de peste 500 de tipuri de bacterii diferite. Unele dintre acestea sunt bune, altele nu. Dieta si stilul de viata ne poate ajuta sa mentinem un echilibru intre cele doua tipuri de bacterii. Una dintre cele mai cunoscute modalitati prin care putem putem crea un echilibru al celor doua tipuri de bacterii in organismul nostru este reprezentata de consumul de bacterii sanatoase, cunoscute sub denumirea de “probiotice”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste probioticele ca fiind “microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in catitati adecvate confera imbunatatiri in starea generala de sanatate”.

Exista foarte multe studii care evalueaza potentialele beneficii asupra sanatatii in urma consumului de probiotice, rezultatele fiind mai mult decat promitatoare. De exemplu, unele cercetari demonstreaza efectul pe care-l au doua bacterii benefice ( Lactobacillus si Bifidobacteria ) asupra dezvoltarii cancerului. Aceste doua bacterii benefice au capacitatea de a promova moartea celulelor canceroase. Alte lucrari de referinta din lumea medicala au demonstrat eficienta pe care o au probioticele in sporirea efectelor vaccinului impotriva “vaccin rotavirus” – cea mai frecventa cauza a deshidratarii si a diareei in randul sugarilor si in randul copiilor.

Cum putem suplimenta aportul de bacterii prietenoase fara a fi necesar sa adaugam inca o pastila rutinei zilnice? Iata trei moduri naturale prin care-i poti asigura organismului tau necesarul zilnic de bacterii prietenoase:

02

1. Mananca mult iaurt – Alege un iaurt care contine mai putin de 10g de zahar per portie. In general iaurtul grecesc este unul dintre tipurile de iaurt care contine o cantitate mica de zahar, acesta fiind o alegere inteleapta.

2. Varza murata –  Varza murata este o sursa uimitoare de probiotice. Pentru cele mai mari beneficii cumpara varza murata pastrata la frigider sau varza murata preparata de tine insuti.

3. Fibre, Fibre, Fibre – Probabil te intrebi cum pot aceste bacterii prietenoase sa supravietuiasca in interiorul organismului tau. Cu ce se hranesc aceste bacterii? Raspunsul este simplu. Acestea se hranesc cu tipul de hrana cu care te hranesti. Alegerile alimentare determina daca hranesti bacteriile prietenoase sau pe celelalte. Bacteriile prietenoase prospera in urma consumului de fibre, celelalte in urma consumului de zahar si alcool. Consuma cat mai multe alimente care contin fibre, cum ar fi ovaz, cereale integrale sau legume cu frunze verzi.