Planta care poate elimina cu succes fluorul din apa potabila

2250

O descoperire recenta scoate la iveala o metoda foarte accesibila si naturala prin care fluorul poate fi eliminat din apa potabila chiar si a celor mai sarace state din lume.

Cercetatorii de la Universitatea Rajashtan din India au descoperit ca planta Ocimum Sanctum, aceasta fiind denumirea stiintifica a Busuiocului Indian, poate fi utilizata cu scopul de a reduce semnificativ  cantitatea de fluor din apa potabila.

In prezent, cele mai sigure metode utilizate care au ca scop eliminarea fluorului in exces din apa potabila, fie sunt prea scumpe, fie nu sunt potrivite pentru multe din mediile in care acestea sunt necesare cel mai mult.

Aceasta metoda simpla, dar de o semnificatie extraordinara, descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Rajashtan este sigura, ieftina si usor accesibila, fiind o alternativa ideala pentru comunitatile care nu isi pot permite folosirea tehnicilor mult mai avansate de eliminare a fluorului din apa potabila. In plus, majoritatea acestor tehnologii sunt disponibile numai in Occident.

Pentru a fi intarita veridicitatea cercetarilor, oamenii de stiinta au realizat un experiment in satul Yellareddyguda din provincia Narketpally Mandal. Cercetatorii au adaugat 75mg de frunze de Ocimum Sanctum intr-o cantitate de 100ml de apa, care continea cantitatea de 7.4/un milion de fluor in acea cantitate de apa. Dupa inmuierea frunzelor de Ocimum Sanctum, nivelul fluorului din apa a scazut de la 7.4/  un milion, la numai 1.1 / un milion.

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca nivelul optim de fluor din apa potabila sa se situeze intre valorile de 0.5 pana la 1 parti per un milion.

Pericolele consumului de apa potabila care contine un nivel ridicat de fluor sunt foarte bine cunoscute. Efectele secundare produse de consumul de apa potabila care contine fluor sunt fluoroza dentara, inteligenta redusa si un sistem nervos deteriorat.

Aceasta noua optiune de tratament ar putea oferi acum o oportunitate extraordinara de a elimina fluorul in exces din apa potabila chiar si celor mai sarace tari din lume. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a identifica si valida eficienta acestei metode pe termen lung.

Avand in vedere costurile reduse impuse de aceasta metoda, am putea sa fim cat de curand martorii unei puternice schimbari in ceea ce priveste domeniul de tratament al apei potabile, oferind sperante in zone in care pana acum nu existau.

Sursa