Pinul este unul dintre cei mai utili copaci de pe planeta noastra, oferindu-ne in acelasi timp hrana, adapost, medicamente si combustibil. Stiind cum poti sa utilizezi aceasta resursa versatila, ar putea fi intr-o zi cheia supravietuirii tale in cazul in care te ratacesti pe undeva prin munti, de exemplu.
Exista mai multe specii din familia pinului (Pinus), iar acestea pot fi intalnite oriunde in lume.
Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele utilizari ale acestui copac:
1. Hrana
Multe tipuri de ace de pin pot fi folosite la prepararea unui ceai foarte bogat in vitamina C. Pur si simplu adauga un pumn de ace timp de 5-10 minute in apa care fierbe. Cu cat le vei fierbe mai mult, cu atat mai putine vitamine vor ramane, deci este important sa nu le fierbi exagerat de mult.
Atentie! Este important sa retinem ca unele ace de pin sunt otravitoare – asigura-te ca eviti consumul acelor de pin Island Norfolk (Araucaria heterophylla), tisa (Taxus) si Pinus Ponderosa. Asigura-te ca ai aflat pe deplin diferentele fundamentale intre soiurile comestibile si cele necomestibile inainte de a prepara ceai din ace de pin.
Nucile de pin din toate soiurile de pin sunt comestibile, desi unele sunt mici si nu sunt de obicei recoltate. Recoltarea acestora poate fi un proces dificil, deoarece sunt foarte perisabile si multe dintre proprietatile lor pier de indata ce sunt decojite, dar pot fi stocate mai mult daca sunt lasate in cochiliile lor sau prajite.
Scoarta interioara de pin si rasina de conifere sunt comestibile. De asemenea, conurile de pin de sex masculin si polenul lor sunt comestibile. Americanii nativi mesteca rasina de conifere ca un fel de guma de mestecat naturala. Soarta interioara a copacilor mari de pin este comestibila, iar coaja ramurilor tinere de pin poate fi consumata la fel de bine. Ea poate fi fiarta sau gatita deasupra unei flacari.
2. Medicament
Rasina de pin este un antiseptic si un desinfectant natural. De asemenea, are proprietati antimicrobiene si antifungice. Aceasta poate fi aplicata direct pe rani si poate contribui intr-o foarte mare masura la dezinfectarea si la vindecarea rapida a acestora. Rasina de pin poate fi folosita, de asemena, pentru a preveni hemoragiile prin aplicarea directa a sa deasupra plagilor.
Nu in ultimul rand, aceasta rasina poate fi utilizata la extragerea aschiilor – tamponeaza cu aceasta rasina locul in care se afla aschia si intr-o zi sau doua, aschia ar trebui sa iasa singura.
3. Combustibil
Rasina de pin este o alegere excelenta care te poate ajuta sa aprinzi focul mult mai rapid, in special intr-un climat umed. Poti gasi, de obicei, un loc pe pin prin care rasina se scurge si poti colecta o bucata pentru a aprinde rapid un foc.
4. Adapost
Ramurile de pin pot fi folosite la crearea unui adapost, iar acele de pin pot fi folosite la crearea unui pat moale, cald si uscat.
5. Hidroizolare si alte utilizari
Rasina de pin poate fi folosita ca agent de impermeabilizare si functioneaza eficient atunci cand este aplicata pe cusaturi, cort, cizme si manusi.
Prepara un amestec din rasina incalzita si un pic de cenusa de la focul de tabara pentru a prepara lipici. De indata racit, adezivul se va intari, dar poate fi foarte usor incalzit atunci cand este necesar.