Paracelsus – cele CINCI cauze ale bolilor si mesajele pe care nu ar trebui sa le ignori

1211

Medicina moderna ne invata sa fim constienti si sa ne temem de pericolele pe care le reprezinta toxinele, bacteriile si microbii pentru sanatatea noastra. Vaccinurile, medicamentele alopate si tratamentele conventionale sunt prezentate ca avand beneficii de necontestat. Depinde in intregime de fiecare dintre  noi sa evaluam daca o abordare mai putin agresiva, naturala, este mult mai benefica pentru organismul nostru. Din fericire, astazi, in cazul in care alegem sa facem asta, putem consulta un vanzator de plante medicinale intr-un plafar sau  un medic specializat in medicina holistica. Cea mai mare provocare a acestor persoane este aceea de a convinge consumatorul, persoana care se apropie de aceasta lume a tratamentelor naturale, cu motivatie, speranta si optimism despre puterile vindecatoare ale plantelor, substantelor nutritive si aromelor. Cea mai importanta sarcina a acestor persoane este acea de a-l ajuta pe consumator sa-si constientizeze propriile sale puteri de auto-vindecare. Fiecare stare generala de rau, disconfort, sau boala este un mesaj codat pe care-l primim de la sinele nostru interior, care incearca sa verbalizeze o boala a sufletului.

Aceste suflete alese sunt descendentii marilor figuri istorice care – la vremea lor – au revolutionat modul in care medicii abordau diferitele tipuri de afectiuni. Unul dintre cei mai importanti dintre acestia, Paracelsus, ne invata sa ramanem conectati cu Sinele nostru profund atunci cand incercam sa interpretam si sa ne recuperam in urma afectiunilor.

Paracelsus, filosof, doctor si alchimist era de parere ca principala cauza fundamentala a oricarei boli este reprezentata de instrainarea de Dumnezeu, cu alte cuvinte de  abaterea de planurile sufletului; deconectarea de sursa cea mai profunda a vietii,  de suflet. Cu toate acestea, Paracelsus ne-a lasat mostenire o clasificare a cauzelor, in numar de cinci. Fiecare cauza poate fi compensata printr-o abordare sau interventie specifica. Cu toate acestea, este destul de comun ca probleme de sanatate sa poate fi explicate prin mai mult de una dintre urmatoarele cauze.

Cauza #1 – Otravurile

Impuritatile si toxinele care afecteaza organismul, dar care nu pot fi eliminate sau curatate fiziologic, pot provoca aparitia afectiunilor. In cadrul acestei categorii este inclus tot ceea ce nu poate fi digerat de organismul uman. In aceasta categorie sunt incluse nu doar alimentele grele, dar, de asemenea, si situatii, oameni sau emotii care nu pot fi prelucrate de inima. Corpul, prin boala, incearca sa transforme si sa elimine tot ceea ce se afla intr-un dezechilibru cu alchimia interna. Astfel, practicianul va adopta rolul de catalizator cu scopul de a stimula functiile digestive, atat fizic – prin consolidarea focului digestiv – , cat si psihologic prin purificari.

Cauza #2 – Constitutia

In cazul fiecaruia dintre noi pot exista anumite slabiciuni constitutionale care ne predispun la aparitia afectiunilor. In traditia alchimica, practicienii lucrau cu ajutorul diagramelor astrale cu scopul de a indentifica care spirit planetar (arhetip) este slabit si in suferinta. Apoi, practicianul consolida si echilibra spiritul planetar in cauza prin utilizarea remediilor spagirice.

Cauza #3 – Naturala

Aceasta cauza face referire la comportamentul unui individ si la formatiunile mentale din spatele comportamentului. In acest caz se vor alcatui strategii cu ajutorul carora se vor controla tiparele negative de comportament.

Cauza #4 – Spirituala

In acest caz este vorba de nealinierea cu propriul sine superior – cu sufletul -, fapt ce poate cauza dezechilibre emotionale, care se manifesta in cele din urma prin boala la nivelul organismului fizic. Spiritul nostru gazduieste experientele noastre de viata. Atunci cand aceste experiente sunt inradacinate in atasamente si in maya (iluziile care constituie lumea), ele ne pot indeparta cat mai mult de calea sufletului nostru si ne pot apropia din ce in ce mai mult de suferinta. Practicianul, in acest caz, creeaza climatul iubitor si acceptarea in care individul se poate simti suficient de sigur pentru a se deschide si pentru a-si explora propriile sale vulnerabilitati.

Cauza #5 – Karmica

Atunci cand boala nu este cauzata de oricare dintre cele de mai sus, aceasta poate fi atribuita destinului sau este considerata a fi o cale aleasa de sufletul nostru cu scopul de a accelera evolutia sa. In acest caz particular, sugereaza Paracelsus, este necesar ca practicantul sa insoteasca persoana in cauza cu dragoste si prezenta.

In fiecare dintre aceste cauze rolul practicianului este esential. Practicianul poate – constient sau accidental – conduce persoana respectiva spre o extindere a constiintei sale. Cu toate acestea, noi ramanem cei mai buni practicieni in cazul in care suntem dispusi sa facem o pauza, sa ascultam si sa avem incredere in mesajele trimise de corpul nostru.

Calea de urmat in viitor

Imbratiseaza – In cazul in care te imbolnavesti, imbratiseaza-ti starea de slabiciune, fara judecata si fara rezistenta. Corpul tau face ceea ce nu i-ai permis sufletului tau sa faca.

Ingrijeste – Traieste momentele de suferinta ca fiind o oportunitate de a avea grija de tine, de a te conecta intr-un mod profund cu nevoile tale spirituale. Grija acordata noua insine nu este un act egoist. Cum le poti oferi celorlalti, atunci cand propria ta stare interioara si exterioara este compromisa?

Asculta – Incearca sa te conectezi cu mesajele transmise de partea corpului afectata. Asculta-i mesajele: culori, imagini, sunete. Ce sentimente sau mesaje speciale iti transmite?

Intreaba – In timp ce te simti coplesit de disconfortul fizic, adreseaza-ti urmatoarea intrebare: “Care este scopul profund al acestei probleme? Ce imi cere corpul meu sa fac?”. Asculta cu atentie raspunsurile, fara cenzura si fara judecata. Adesea, corpul tau va raspunde doar “Somn, odihna, liniste”, si – in cazul in care alegi sa te conformezi – poate avea loc o transformare miraculoasa.

Reflecta – Fa-ti timp pentru a examina sincer vicisitudinile vietii tale in saptamanile sau lunile dinaintea bolii. Ce s-a intamplat? Ce ai reprimat? Ti-ai onorat adevaratul plan al sufletului tau sau te-ai indepartat din ce in ce mai mult?

Corpul tau este templul tau. In cazul in care patrunzi in interior si spui o rugaciune, la fel ca intr-un templu adevarat, rugaciunea ta va fi ascultata.