Oboseala in viziunea medicinei orientale

1105

Esti urmarit de oboseala pe tot parcursul zilei? Exista posibilitatea ca organimsul tau sa sufere de o deficienta de qi. Intr-un limbaj obisnuit, suferi de o lipsa de energie. Obisnuiesti sa fii obosit nefacand nimic sau obosesti destul de rapid? In medicina chineza, oboseala cronica este adesea mentionata ca fiind o stare care nu apare niciodata singura, aceasta find insotita de probleme digestive, dificultati de respiratie, de lipsa poftei de mancare, de balonare sau de constipatie. Stiai ca orice aliment care nu este digerat si eliminat, in 24 de ore devine toxic pentru organismul tau, indiferent daca este organic sau nu? Acesta este motivul pentru care glutenul reprezinta o adevarata otrava alimentara – te constipa si contine pesticide. Dietele sarace impiedica miscarea corecta si transformarea qi-ului si a sangelui.

Qi este o energie perpetua

Qi  este un termen foarte des intalnit in filosofia si in medicina chineza si este folosit pentru a descrie existenta unei forte de viata. Existenta acesteia reprezinta esenta acestei filosofii. Aceasta energie exista atat in interiorul tau, cat si in lumea exterioara. Componenta principala a Universului si a naturii este energia sau qi. Intelegerea acestor aspecte ne face sa ne intrebam: “Care sunt modalitatile prin care putem alimenta organismul cu aceasta energie universala?”.

Abordarea deficientei de Qi in functie de tipul acesteia:

Qi-ul plamanilor – oboseala insotita de dificultati de respiratie si/sau tuse;

Q-ul splinei – oboseala insotita de probleme digestive;

Qi-ul inimii – oboseala insotita de palpitatii, respiratie superficiala, hipertensiune;

Deficienta de Yang – caracterizata prin intoleranta la frig si insotita de obicei de oboseala;

Deficienta de Yin – caracterizata prin intoleranta la caldura si insotita de obicei de oboseala;

Deficienta de sange – atacuri violente de oboseala in jurul amiezii, memorie slaba, ameteala, somn neodihnitor si vedere neclara;

Remedii naturiste pentru oboseala

Nu exista un leac care are capacitatea de a trata toate deficientele descrise mai sus, dar, cu toate acestea, solutia poate fi reprzentata de mai multe tipuri de remedii. In cazul in care suferi de boli de rinichi, de inima, obezitate, diabet zaharat, apnee de somn, afectiuni de ordin psihologic, depresie, anxietate sau stres,  cauza ar putea fi reprezentata nu numai de o lipsa de substante nutritive, dar, de asemenea si de multimea de substante chimice pe care le intalnim in continutul medicamentelor care au scopul de a “trata” aceste simptome.

Ren Shen (Radix Ginseng) – unul dintre cei mai cunoscuti tonici ai qi-ului;

Gan Cao (lemn dulce) – utilizat in cazul deficitului de qi la nivelul splinei si plamanilor;

Dang Gui – o alta planta foarte populara;

Yin Yang Huo –  folosit pentru impotenta;

Hei Zhi Ma – seminte de susan negru;

Vitamina B12 si vitaminele din complexul B – aceste vitamine joaca un rol primordial in lupta impotriva oboselii cronice, deoarece aceste vitamine in cadrul procesului de metabolizare a energiei. Este foarte recomandat ca aceste vitamine sa fie suplimentate prin surse naturale.

Minerale si picaturi concentrate de minerale – in cazul in care organismul tau nu-si poate regenera in mod eficient celulele si nu poate produce necesarul de energie este timpul pentru un spectru complet de minerale ionice, inclusiv magneziu, crom, fier si zinc.

Saruri de mare – acestea contin un spectru foarte mare de minerale, in special sarea de Marea Moarta. Pielea este cel mai mare organ al corpului, asa ca asigura-ti sanatatea pielii cu ajutorul bailor de sare din Marea Moarta si a sarurilor Epsom. Acestea sprijina procesul de detoxifiere si absorbia mineralelor.

Polenul de albine –  acesta este considerat de foarte multi nutritionisti a fi hrana perfecta de pe Pamant si poate fi utilizat pentru a trata oboseala fizica si intelectuala, oferindu-ti energie pe tot parcursul zilei.

Maca – Maca a fost folsoita vreme de mii de ani, dar majoritatea oamenilor nu au auzit pana acum de acasta leguma-medicament minune. Maca echilibreaza functiile organismului, in special datorita continutului bogat de vitamine din complexul B si de minerale.

Vitamina C – vitamina C organica poate trata cu succes oboseala cronica.