Acestea sunt trei tipuri de oameni pe care ii poti intalni in viata de zi cu zi si care folosesc strategii de multumire a oamenilor din jurul lor. Acesti oameni sunt motivati de nevoia de dragoste, de aprobare si de validare din partea celorlalti, astfel incat acesti oameni ar face tot ceea ce pot pentru a face o persoana fericita si ar evita cu orice pret orice comportament care ar putea ofensa:
Ioana este un om talentat, lucreaza la un birou si are 34 de ani. Ea incearca din greu sa-l multumeasca pe seful sau si sa intre in gratiile colegilor sai de la birou. Cu toate acestea, ea se intreaba de ce, avand in vedere toate eforturile sale de a se face placuta, seful ei profita in mod constant de bunatatea si de timpul ei si de ce este in mod constant ignorata de colegii ei.
Andrei este student la Universitate. El se indeparteaza pe zi ce trece de modul lui natural de a fi si face tot ceea ce-i sta in putinta pentru a fi placut si pentru a se acomoda modului de a fi al colegilor sai. Andrei nu ar visa niciodata sa se implice intr-un argument, intr-o confruntare sau sa afiseze un comportament nepoliticos. Nu poate intelege motivul pentru care este atat de ostracizat de la cele mai multe activitati de grup si de ce este tratat cu dispret de catre majoritatea colegilor sai pe care incearca atat de mult sa-i multumeasca.
Leonard este un om casatorit de varsta mijlocie. El este casatorit cu o femeie care bea foarte mult si care afiseaza in cea mai mare parte a timpului o atitudine dificila. Leonard face tot ceea ce-i sta in putinta pentru a face lucrurile mult mai usoare pentru sotia sa. Atunci cand se imbata, el face curat in urma ei si daca se intampla ca ea sa aiba nevoie de ceva, nu ezita sa-i puna la dispozitie lucrul respectiv. Cu toate acestea, el nu poate intelege de ce este mai rautacioasa ca niciodata fata de el.
Din pacate, aceasta strategie nu functioneaza niciodata. De fapt, incercarea de a-i multumi pe cei din jurul nostru se intoarce impotriva noastra. In loc ca persoana sa primeasca afirmarea pe care si-o doreste, ceilalti oameni devin ostili, dispretuitori si nu putine sunt cazurile in care aceste persoane sunt exploatate. Exista o simpla explicatie psihologica pentru acest lucru.
Fiintele umane sunt foarte sensibile fata de dinamica puterii din relatii si cautam mereu sa aflam cine este “alfa” si cine se afla in partea de jos a totemului social. Obisnuim sa-i admiram si sa-i recompensam pe cei care au incredere in ei insisi si in astfel de cazuri dorim sa ne imprietenim cu aceste persoane sau sa le promovam in functii de conducere in companiile noastre.
Pe de alta parte, suntem constienti, chiar daca numai la un nivel subconstient, de cei care emana nesiguranta si o lipsa de incredere. Oamenii care incearca sa-i multumeasca pe cei din jurul lor sunt perceputi ca fiind slabi si nevoiasi si multi dintre noi suntem inclinati sa reactionam in mod negativ fata de acestia.
Pradatorii vor profita de nevoia unei persoane de a-i multumi pe ceilalti. Oamenii care sunt nesiguri, dar care incearca sa fie perceputi ca avand incredere in ei se vor simti amenintati de catre acestia si ii vor trata cu dispret. De cealalta parte sunt agresorii, care vor avea un comportament abuziv fata de acestia.