De ce rade Buddha?

1475

Vietile noastre sunt pline de evenimente si de experiente. Unele dintre acestea ne aduc fericire, iar unele tristete. In viata noastra pot exista perioade de mari tulburari, perioade de succes, perioade de esec, perioade de boala, perioada de mare vitalitate si entuziasm. Apoi, exista evenimentele care aduc in viata noastra o bucurie enorma, cum ar fi venirea pe lume a unui copil sau implinirea unui vis personal la care am visat o viata intreaga. De asemenea, exista vise care nu se realizeaza in timpul vietii noastre. Suntem aruncati in sus si in jos in acest ocean al existentei lumesti. Cu toate acestea, Buddha, cel care a fost martorul acelorasi experiente despre care vorbim, are un zambet senin si contagios pe fata lui in orice moment. De ce rade Buddha?

Intr-un Buddha, ego-ul este complet anihilat. Aceasta identitate falsa, ego-ul, te pacaleste sa crezi ca esti acest corp fragil si firav si mintea de maimuta care nu inceteaza sa comenteze niciodata. Ego-ul exagereaza evenimentele din viata noastra.

In cazul in care o persoana apropiata moare sau daca o afectiune iti pune viata in pericol, acest eveniment devine prisma prin care vezi orice altceva in viata ta. Suntem noi o persoana care a pierdut pe cineva sau o persoana care sufera de o afectiune grava? Ego-ul iubeste sa ne tina mici si iubeste nefericirea si suferinta. Adevarul este ca exista aspecte infinite ale vietii si ale naturii noastre reale.

Buddha, cel care a trecut prin toate incercarile si necazurile vietii, are un zambet senin si frumos pe fata in orice moment. De ce?

Buddha traieste aici si acum – Poti trai la Paris, la Milano sau la Bucuresti. Cu toate acestea, toata viata ta, trecutul si viitorul se intampla in acest moment, aici si acum. Mintile noastre ne transporta fie catre esecurile sau gloriile din trecut, fie catre viitoarele esecuri sau glorii, negand cel mai important dar pe care l-am primit de la viata – momentul prezent!

Buddha zambeste pentru ca posibilitatile si frumusetea asunse de momentul prezent il incanta. Lacrimeaza la vederea unei flori frumoase sau la vederea zambetului unui copil. El este total prezent si se bucura pe deplin de tot ceea ce contine acesta. Buddha ne invata sa fim prezenti, aici si acum.

Buddha a renuntat la atasamente. Buddha stie ca totul este nepermanent. El stie ca succesul, apropiatii, statutul social vor inceta sa mai existe intr-o buna zi. Intelege pe deplin faptul ca toate formele trebuie sa moara si sa dispara.

Aceasta cunoastere este adanc inradacinata in interiorul sau si de aceea, el nu sufera. Asta nu inseamna ca nu se straduieste sa realizeze ceva in viata sau ca nu se casatoreste. El este detasat fata de toate lucrurile si situatiile si se poate ocupa de tot ceea ce vine in calea sa cu gratie.

Buddha actioneaza si-si face treaba cu mare bucurie si lumina. Nu exista nici macar un strop de stres sau de tensiune in actiunile pe care le desfasoara. Face tot ceea ce poate el mai bine clipa de clipa si acorda atentie deplina momentului prezent. El nu este niciodata grabit si este relaxat in toate actiunile sale. De asemenea, el nu este atasat de rezultatul actiunilor sale.

Atunci cand vezi un Buddha la lucru, vei observa ca se dizolva si ca este unul cu ceea ce face. Exista o gratiozitate si o usurinta in oricare dintre actiunile sale.

Buddha ii iubeste pe toti. Cu toate acestea, aceasta dragoste nu provine dintr-o anume dogma sau credinta specifica neaparat. Iubirea apare intr-un Buddha deoarece acesta intelege legatura sa cu tot ceea ce exista.

Pentru el, unitatea este un adevar al fiintei sale. Asa ca, el se bucura de victoriile altora, deoarece victoriile celorlalti sunt in acelasi timp victoriile sale. El e intristat de nenorocirile celor din jurul sau. Dar tristetea lui se datoreaza compasiunii sale pentru semenii sai. El este intristat de faptul ca acestia nu sunt inca liberi asa cum este el. El se straduieste sa-i elibereze pe toti si este dispus sa faca orice pentru a sluji celorlalti.

Buddha confrunta moartea fara frica. Pentru Buddha, cunoasterea faptului ca este muritor nu este niciodata uitata. Dupa ce a meditat asupra mortii, el priveste moartea ca fiind o alta usa pe care va fi nevoit la un moment dat sa intre. El priveste moartea ca fiind o binecuvantare si ca pe o mare aventura pe care urmeaza sa o experimenteze.

Moartea nu-l face sa tremure. El nici nu incearca sa o evite si nici nu o cauta. El trece prin viata calm si dupa ce a cucerit atat viata cat si moartea, el este vesnic liber.

Buddha rade cu putere! Acesta este un simbol care ne spune ca putem avea foarte multe de invatat de la el. Ce este posibil pentru unul, este posibil pentru toti!