Cele ZECE studii despre cannabis pe care Guvernul S.U.A. si-ar fi dorit sa nu le finanteze vreodata

1120

Exista foarte multe controverse in jurul cannabisului, in special datorita legilor foarte aspre care inconjoara in lume aceasta planta care detine adevarate proprietati medicinale. Ce este realitate si ce este fictiune in toata aceasta poveste? Probabil nu vom reusi sa stim vreodata. Cu toate acestea, tot ceea ce putem face este sa aruncam o privire asupra acestor aspecte care inconjoara consumul de cannabis. Este necesar sa precizam ca acest articol nu reprezinta o instigare la consumul de cannabis in scopuri recreationale, ci este un semnal de alarma catre lumea medicala care poate profita foarte mult in urma acceptarii acestei plante. Iata care sunt cele ZECE studii despre cannabis pe care guvernul S.U.A. si-ar fi dorit sa nu le finanteze vreodata:

10. Folosirea cannabisului nu are efect asupra mortalitatii

Aceasta constatare reiese dintr-un studiu de o importanta deosebita desfasurat de membrii HMO din California. Sudiul a fost finantat din fondurile Institutului National pentru Abuzul de Droguri si a concluzionat ca uzul de cannabis nu reprezinta un pericol pentru integritatea vietii, precizanadu-se ca nu reprezinta o cauza semnificanta in cresterea mortalitatii. Cu toate acestea, tututunul este asociat cu cresterea riscului de deces. (American Journal of Public Heath, Vol 87 No. 4, April 1997. P. 585-590. Sept. 2002)

9. Uzul de cannabis in tinerete nu-ti distruge viata sau motivatia

Oamenii de stiinta de la Veteran Affair au incercat sa descopere daca exista o conexiune intre consumul de cannabis in timpul maturizarii si aparitia problemelor de lunga durata mai tarziu pe durata vietii. Subiectii acestui studiu au fost doi gemeni identici, dintre care dintre ei a folosit cannabis constant timp de 1 an,dar s-a oprit cel putin o luna inainte de studiu,in timp ce al doilea geaman, nu a folosit mai mult de cinci ori cannabis in viata lui.Uzul de marijuana nu a avut nici un impact semnificativ la nivel cerebral sau fiziologic asupra primului dintre cei doi subiecti. ( “Does Marijuana Use Have Residual Adverse Effects on Self-Reported Health Measures, Socio-Demographics or Quality of  Life? A Monozygotic Co-Twin Control Study in Men. Addiction.” Vol. 97 No. 9. p.1083-1086. Sept. 1997)

8. Ipoteza potrivit careia cannabisul reprezinta o “poarta” catre dezvoltarea comportamentelor adictive poate fi o iluzie

Cannabisul este considerat si a fost atestat de multe dintre studiile desfasurate ca fiind o “poarta” catre dezvoltarea comportamentelor adictive. Cu toate acestea, ceea ce nu se precizeaza este faptul ca aceste studii sunt desfasurate de catre sustinatorii prohibitiei. Aceste studii indica faptul ca pesoanele consumatoare de cannabis, medical sau recreational, sunt mai predispuse sa foloseasca droguri puternice. Replica acestor studii a fost oferita de un model construit de cercetatorii Corporatiei Rand. Omul de stiinta Andrew Moral a demonstrat ca aceste lucruri pot fi explicate fara sa se faca referire la mai sus amintita “poarta” catre alte dependente mai grave. Mai mult decat atat, aceste studii finantate de federali, au demonstrat ca unii oameni sunt doar predispusi sa incerce droguri, incepand cu cel mai disponibil si mai banal. (Morral AR, McCaffrey D and Paddock S. Reassessing the Marijuana Gateway Effect. Addiction. December 2002. p. 1493-1504).

7. Prohibitia nu functioneaza (partea 1)

Casa Alba i-a ales pe cei de la Consiliul National de Cercetari sa foloseasca datele stranse despre consumul de droguri si efectele politicii anti-drog din State Unite ale Americii. Institutia NRC – Consiliul National de Cercetari -a concluzionat  “Natiunea a strans putine informatii despre efectivitatea politicii anti-drog curente, in special a legii in vigoare”. Intre informatiile care se cunosc in legatura cu acest subiect, “exista o relatioanare de dimensiuni mici intre severitatea actiunilor impotriva consumului de droguri si prelevarea frecventei in sine ” . Cu alte cuvinte , nu exista nici o dovada ca prohibitia , punctul-cheie al politicii globale, nu numai a Statelor Unite ale Americii impotriva drogurilor, reduce consumul de droguri . (National Research Council. Informing America’s Policy on Illegal Drugs: What We Don’t Know Keeps Hurting Us. National Academy Press, 2001. p. 193).

6. Prohibitia nu functioneaza ( partea a 2-a)

Prohibitia este principala cauza pentru care acest drog reprezinta o “poarta” catre alte adictii? Cercetatorii americani si olandezi , sustinuti si de NIDA , au facut o comparatie intre consumatorii din San Francisco , unde uzul non-medical , ramane illegal si consumatorii din Amsterdam , acolo unde adultii pot poseda si folosi o cantitate mica de marijuana in scopuri recreationale . Privind principalii parametrii precum frecventa , cantitatea si varsta consumatorilor , poate fi gasita o singura diferenta : durata de viata a consumului este semnificativ scazuta in Amsterdam , acolo unde este adoptata o politica de tolerare a cannabisului. (C, Cohen, PDA, and Kaal, HL. The Limited Relevance of Drug Policy: Cannabis in Amsterdam and San Francisco. American Journal of Public Health. Vol. 94, No. 5. May 2004. p. 836-842).

5. Ups, cannabisul poate preveni cancerul ( partea 1)

Cercetatorii federali au implantat diverse tipuri de cancer , inclusiv leucemie si cancer de plamani , soarecilor , apoi i-au tratat cu canabinoide – compusi unici si activi ai cannabisului – , THC si alti compusi canabinoizi de micsorare a tumorilor. Aceste substante au avut un efect de micsorare a tumorilor canceroase si le-au prelungit soarecilor durata de viata. (C, Cohen, PDA, and Kaal, HL. The Limited Relevance of Drug Policy: Cannabis in Amsterdam and San Francisco. American Journal of Public Health. Vol. 94, No. 5. May 2004. p. 836-842.)

4. Ups, cannabisul poate preveni cancerul ( partea a 2-a )

In cadrul unui studiu care a incercat sa fie musamalizat de care Guverul Statelor Unite ale Ameericii, desfasurat in anul 1994,  le-au fost administrate soarecilor cantitati foarte mari de THC. Rozatoarele carora le-a fost administrat THC , au trait mai mult si au fost mult mai putin supusi la riscul aparitiei cancerului. (NTP Technical Report On The Toxicology And Carcinogenesis Studies Of 1-Trans- Delta-9-Tetrahydrocannabinol, CAS No. 1972-08-3, In F344/N Rats And B6C3F Mice, Gavage Studies. Vezi, “Medical Marijuana: Unpublished Federal Study Found THC-Treated Rats Lived Longer, Had Less Cancer,” AIDS Treatment News no. 263, Jan. 17, 1997)

3. Ups , cannabisul poate preveni cancerul ( partea a 3-a)

Cercetatorii de la Kaiser-Permanente HMO, cu ajutorul unei finantari din partea NIDA, au urmarit 65.000 de pacienti timp de aproape un deceniu, vreme in care au comparat gradul de aparitie a cancerului la categorii cum ar fi : nefumatori, fumatori de tutun, fumatori de cannabis. Fumatorii de tutun erau supusi unui mult mai mare grad de aparitie a cancerului de plamani si a altor tipuri de cancer. Fumatorii de cannabis care nu foloseau tutun nu au avut o crestere a gradului de risc a aparitiei cancerului. Mai mult decat atat, gradul de risc la care erau supusi in cazul cancerului de plamani sau oricarui alt tip de cancer erau mult mai scazut decat cel al nefumatorilor, cu toate ca diferenta`nu a fost semnificativa pentru studiul statistic. (Sidney, S. et al. Marijuana Use and Cancer Incidence (California, United States). Cancer Causes and Control. Vol. 8. Sept. 1997, p. 722-728).

2. Ups , cannabisul poate preveni cancerul ( partea a 4-a)

Donald Tashkin, un cercetator finantat de NIDA, a desfasurat un studiu de caz controlat in cadrul caruia a comparat un numar de 1200 de pacienti cu cancer pulmonar, cancer la gat si la cap, cu un grup similar de oameni fara cancer. Chiar si cei care foloseau cannabis excesiv, nu au prezentat nici un risc crescut de cancer , iar probabilitatea sa faca cancer a fost mai scazuta decat la nefumatori. In plus in cadrul studiului este precizat ca fumatorii de tabac au cu pana la 20% riscuri mai mari de aparitie a cancerului. (Tashkin D. Marijuana Use and Lung Cancer: Results of a Case-Control Study. American Thoracic Society International Conference. May 23, 2006).

1. Cannabisul are valoare medicala

Ca raspuns la pasajul din legea pentru marijuana medicala din California, Casa Alba i-a mobilizat pe cei de la Institutul de Medicina – IOM -, cu scopul de a desfasura o revizuire a datelor cu privire la beneficiile si riscurile pe care le prezinta uzul de cannabis medicinal.IOM a concluzionat ca: “Greata,lipsa de apetit,durerea si anxietatea sunt afectiuni ale epuizarii,iar cannbisul le poate reduce.” Refuzul Guvernului Statelor Unite de a accepta concluziile raportului l-au facut pe co-autorul John A.Benson, sa-i atraga atentia in mod public guvernului america, prin intermediul publicatiei New York Times,  sustinand ca acestia ar fi preferat ca acest raport sa nu se fi desfasurat niciodata. (Joy, JE, Watson, SJ, and Benson, JA. Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base. National Academy Press. 1999. p. 159. See also, Harris, G. FDA Dismisses Medical Benefit From Marijuana. New York Times. Apr. 21, 2006).

Sursa