Cele ZECE secrete ale tineretii si ale vitalitatii cunoscute si respectate de femeile din Japonia

1490

“Corpul sanatos si functional constituie cea mai completa reprezentare a modei.” ~ Kiyokazu Washida, critic de moda

Recent, am dat peste o carte scurta, dar informativa, scrisa de Naomi Moriyama, intitulata “Femeile japoneze nu imbatranesc si nu se ingrasa”. Intrigat si totusi sceptic, am avut norocul sa gasesc niste retete delicioase pe care le pot adauga repertoriului meu uzual de mancaruri si sa descopar niste informatii extrem de utile. De 25 de ani femeile din Japonia detin recordul longevitatii la nivel mondial, cu o medie de 86.4 ani. Nu doar femeile, ci si barbatii din Japonia traiesc mai mult decat barbatii din restul celor 192 de state ale lumii. In mare parte, acest fapt se datoreaza dietelor sanatoase ale oamenilor din Japonia.

In cartea sa, Moriyama ofera cititorului un tur al bucatariei mamei sale din Japonia si dezvaluie secretele ei pentru a trai o viata lunga si sanatoasa. Probabil ca ati auzit despre majoritatea lucrurilor descrise in aceasta carte, dar luate ca un intreg si regasite in mod constant in alimentatie, aceste obiceiuri aduc rezultate impresionante vietilor noastre. Aceasta este reteta japoneza pentru un trai indelungat, activ si sanatos.

Iata care sunt cele ZECE secrete ale tineretii si ale vitalitatii cunoscute si respectate de femeile din Japonia:

10. Ingredientele regasite in bucataria japoneza sunt reprezentate de o varietate simpla de mancaruri care sunt consumate zilnic, cu regularitate: peste, legume de mare, legume de uscat, soia, orez, fructe si ceai verde.

9. Japonezii mananca acasa in mod regulat. O masa traditionala este formata din peste pe gratar, un bol de orez, legume inabusite, supa miso, fructe la desert si ceai verde. Japonezii consuma in jur de 10% din pestele pus la vanzare la nivel mondial, desi ei reprezinta aproximativ 2% din populatia lumii. Asta inseamna 68 de kilograme de carne de peste pe an pentru o persoana, comparativ cu media globala de 16 kilograme. Aceasta doza zilnica de acizi grasi omega-3 ar putea explica de ce japonezii sunt sanatosi si traiesc mult. Pe langa asta, este de luat in calcul si faptul ca ei consuma de 5 ori mai multe legume crucifere (broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles) decat in comparatie cu americanii.

8. In bucataria japoneza sa pune accent pe folosirea ingredientelor proaspete, specifice anotimpurilor. Potrivit autoarei Moriyama, “Supermarketurile din Japonia sunt catedrale ale prospetimii. Pe mancare nu este doar trecuta data, ci si ora. Femeile din Japonia cumpara pestele, carnea, legumele sau mancarurile gata preparate in functie de jumatatile de ora care au trecut de la impachetarea alimentului respectiv.”

7. Japonezii consuma cate putin dintr-o varietate de elemente in timpul unei mese. Potrivit spuselor lui Moriyami, japonezii sunt invatati de mici sa manance incet si sa savureze fiecare inghititura. Mancarea este servita pe farfurii de trei ori mai mici decat in cazul bucatariei europene. Moriyama include reguli de baza ale prezentarii mancarii japoneze:

• nu umple pana la refuz farfuriile;

• nu servi cantitati mari;

• fiecare preparat este servit intr-o farfurie separata;

•  mai putin inseamna mai mult;

• fiecare preparat este prezentat cat mai natural;

• mancarea ar trebui servita cu garnitura si sos;

• proaspat inseamna perfect.

6. Gatitul in stil japonez este in mod intentionat simplist. Majoritatea procesului are loc folosind cuptorul sau aragazul, utilizandu-se o varietate de tehnici precum: inabusirea, prajirea in tigaie, gatitul sote, fierberea sau prajirea in wok. Bucatarii japonezi folosesc uleiuri benefice pentru inima si bors aromat pentru a asezona mancarurile. In ciuda faptului ca mesele nu sunt bogate, te fac sa te simti satul, dar fara sa ai parte de senzatia de suprasaturare.

5. Japonezii mananca orez in loc de paine la fiecare masa. Aceasta este o distinctie importanta dintre alimentatia din Vest si cea din Est. Consumul exagerat de faina rafinata este printre principalele cauze ale obezitatii din Europa si din America. In loc sa mancam paine la fiecare masa, ar trebui sa incercam sa mancam orez brun sau cereale integrale de 1-2 ori pe zi.

4. In Japonia, micul dejun este considerat a fi cea mai bogata si cea mai importanta masa a zilei. Micul dejun poate fi format dintr-o varietate mare de feluri de mancare in cantitati mici. Printre acestea se gasesc ceai verde, orez inabusit, supa miso cu tofu si ceapa, fasii subtiri de alge marine si o omleta sau carne de peste.

3. Deserturile dulci sunt consumate mai rar in Japonia si in portiuni mult mai mici decat in restul bucatariilor lumii. Asta nu inseamna ca ciocolata, produsele de patiserie, prajiturile, inghetata si prajiturile nu sunt apreciate. Mai degraba, acestea sunt respectate pentru apetitul pe care il pot dezlantui si pentru daunele pe care le pot cauza daca sunt consumate in exces.

2. Japonezii au considerente diferite asupra mancarii. Majoritatea oamenilor sunt ingrijorati de diete si de probleme de greutate, iar japonezii sunt crescuti si incurajati sa se bucure de un set mai divers de mancaruri fara a se gandi la cure de slabire. Chiar si asa, odata cu aparitia lanturilor de fast food in stil vestic in Japonia, rata de obezitate in randul tinerilor japonezi incepe sa creasca.

1. Exercitiile fizice fac parte din ritualul zilnic al japonezilor. Un extras dintr-un articol din 2004 al revistei Time, “Cum sa traiesti 100 de ani”: “Persoanele din Japonia au, in general, o stare de sanatate foarte buna si o conditie fizica excelenta, reusind sa fie activi si sa isi gaseasca timp pentru exercitii fizice in vietile lor cotidiene.” Japonia a creat un mediu facil pentru ciclism, mers pe jos, drumetii si pentru multe activitati care ii ajuta pe cetateni sa fie activi.