Cele ZECE deficiente nutritionale care pot cauza aparitia depresiei

1536

Te-ai intrebat vreodata unde au disparut emotiile tale pozitive? In cazul in care perspectiva plina de optimism asupra vietii a scazut in intensitate, atunci este foarte important sa stii faptul ca, dincolo de abordarile psihologice, nutritia joaca un rol cheie in mentinerea unei dispozitii pozitive.

Exista mai multe deficiente nutritionale care pot cauza aparitia depresiei. In cazul in care suferi de sentimente de depresie, indiferent de intensitatea acestora, te sfatuim sa vorbesti cu medicul pentru a afla daca organismului tau ii lipsesc nutrientii de mai jos.

Iata care sunt cele ZECE deficiente nutritionale care pot cauza aparitia depresiei:

#1. Aminoacizi

Blocurile din care sunt construite proteinele, aminoacizii, joaca un rol cheie in functionarea corespunzatoare a creierului. Atunci cand dieta noastra este saraca in aminoacizi, ne putem simti deprimati, lipsiti de concentrare si molesiti. Prin cresterea aportului de carne rosie, fasole, seminte si nuci te poti asigura ca organismului tau nu ii lipsesc aceste substante nutritive vitale.

#2. Complexul de vitamine B

Potrivit unui studiu realizat in anul 2009, mai mult de un sfert din toate femeile in varsta diagnosticate cu depresie severa sufereau de deficiente de vitamine din complexul B, sugerand faptul ca aceste vitamine sunt mult mai importante pentru sanatatea psihica in comparatie cu ceea ce se credea anterior.

Aceste vitamine esentiale pot fi gasite in carne, peste, pasare, oua, lapte, fructe de mare, scoici si crabi.

#3. Vitamina D

 Deficientele de vitamina D nu numai ca au fost legate de aparitia depresiei, dar si de aparitia autismului si dementei. Perioada in care este foarte usor sa suferim de o deficienta de vitamina D este toamna si iarna, atunci cand vedem soarele foarte rar. In cercurile medicale este admisa doza de 600 UI de vitamina D zilnic. Cu toate acestea, potrivit celor declarate de Dr. Mark Hyman, aceasta doza ar trebui sa se situeze undeva intre 5.000 – 10.000 UI pentru sanatate mintala maxima.

#4. Acidul folic

Un nivel scazut de acid folic s-a constatat ca are capacitatea de a diminua serios eficienta antidepresivelor. De fapt, unii psihiatri prescriu acid folic pentru depresie.

Majoritatea adultilor necesita un minim de 400 mcg zilinc, aceasta cantitate putand fi cu usurinta asigurata consumand o multime de legume cu frunze verzi, citrice si sucuri, legume si fasole.

#5. Iod

Iodul este critical pentru functioarea tiroidei. Desi pare mica, tiroida afecteaza aproape fiecare sistem al organismului – nivelul de energie, temperatura corpului, metabolismul, sistemul imunitar, functionarea creierului si nu numai. Atunci cand nivelul de iod este unul scazut, isi fac aparitia simptomele de depresie, printre alte simptome.

#6. Fier

Este estimat ca aproximativ 20% din toate femeile sufera de o deficienta de fier. Aceasta deficienta poate cauza simptome asemanatoare cu cele ale drepresiei, printre care: oboseala, lipsa de concentrare si iritabilitate. Este foarte important ca zilnic sa consumam intre 8 si 18 mg de fier zilnic.

#7. Magneziu

Foarte multe persoane sufera de o deficienta de magneziu fara sa fie constienti de existenta sa. Aceasta deficienta se datoreaza consmului unor cantitati mari de sare, de cofeina, de zahar, de alcool si experientei stresului cronic care poate epuiza toate cantitatea de magneziu din organism. Magnziul este unul dintre cele mai eficiente minerale in ceea ce priveste combaterea efectelor nocive ale stresului. Barbatii necesita 400-420 mg zilnic, iar femeile 310-320 mg zilnic.

#8. Acizi grasi omega3

Probabil ai auzit de efectul pe care acesti acizi il au asupra sistemului cardiovascular, dar au un efect pozitiv si profund asupra sanatatii mentale.

Corpul tau nu poate produce in mod natural acesti acizi si de aceea trebuie sa fie suplimentati prin alimentatie sau prin suplimente cu acizi grasi omega3.

#9. Seleniu

Seleniu, de asemenea, este foarte important pentru functionarea optima a tiroidei. Este un antioxidant foarte important, iar majoritatea dintre noi avem nevoie de o cantitate minima de 55 mcg zilnic pentru a ramane sanatosi din punct de vedere fizic si mental.

#10. Zinc

Zincul este un alt nutrient vital pentru multe dintre sistemele corpului nostru. Nu numai ca sprijina digestia, dar contribuie si la producerea ADN-ului si la repararea proteinelor. Stimuleaza functionarea sistemului imunitar si controleaza inflamatia la nivelul intregului organism.