Cele ZECE comportamente de evitat in momentele in care esti nervos – Sfatul specialistului!

1293

Indiferent de intensitatea sa, o cearta cu cei din jurul nostru are puterea de a ne schimba la 180 de grade dispozitia sufleteasca si de a ne afecta complet abilitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de zi cu zi. In plus, certurile cu cei din jurul nostru au un efect foarte periculos asupra starii noastre de sanatate, realitatea demonstrata de mii de studii stiintifice realizate pana in prezent. Cercetatorii specializati in gestionarea episoadelor de furie sunt cei care ne ofera anumite sfaturi cu privire la ceea ce nu ar trebui sa facem in momentele in care aceasta stare pune stapanirea pe noi si tot acestia sunt cei care ne ofera cateva sfaturi care ne pot ajuta sa ne recastigam pacea interioara.

Acestea sunt cele ZECE comportamente care iti sunt interzise in momentele in care esti nervos:

1. Somnul

Exista un sfat din batrani care ne indeamna “sa nu mergem la cucare suparati”. Cat adevar exista in acest indemn! Ceea ce nu stim foarte multi dintre noi este faptul ca somnul poate agrava sau chiar “conserva” emotiile negative, realitate demonstrata de un studiu recent publicat in cunoscuta publicatie “Journal of Neuorscience”. In cadrul studiul s-a demonstrat faptul ca somnul intesifica amintirile, in special pe cele care detin o incarcaratura emotionala.

 “Am descoperit faptul ca somnul are capacitatea de a ne sprijini in procesul de acumulare si de consolidare a informatiilor dobandite in timp ce suntem constienti.”, a precizat medicul neurolog Allen Towfigh.

Asa ca, in cazul in care vei face alegerea de a trage un pui de somn imediat dupa ce ai fost implicat intr-o cearta, este important sa cunosti ca tot ceea ce vei face va fi sa consolidezi experienta neplacuta care tocmai a avut loc.

2. Conducerea autovehiculelor

Conducerea unui autovehicul intr-o stare de tulburare emotionala poate avea urmari periculoase, atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau. Studiile demonstreaza faptul ca soferii nervosi sunt cei care isi asuma mult mai multe riscuri si ca tot ei sunt cei care cauzeaza mai multe accidente.

Psihologul David Narang ne explica: “Atunci cand suntem nervosi, suntem pregatiti de atac, asa ca acesta nu este momentul potrivit sa ne urcam la volan. Mai mult decat atat, in astfel de momente, vederea periferica lipseste si este mult mai usor sa fim implicati intr-un accident cu o alta masina sau sa accidentam un pieton.”

In cazul in care suntem nevoiti sa ne urcam la volan in astfel de momente, este foarte important sa ne calmam cateva momente pentru a evita “vederea in tunel”.

3. Ar trebui sa evitam sa ne descarcam intr-un mod agresiv

Cu toate ca aceasta abordare ni se poate parea initial o idee buna, aceasta poate inrautati situatia. Potrivit unui studiu recent publicat in revista Cyberpsychology, persoanele care au citit timp de 5 minute nemultumirile altor persoane de pe internet, au devenit mai nevoase. In cadrul unui alt studiu a fost aratat faptul ca descarcarea emotionala prin lovirea pernelor nu numai ca a crescut nivelul furiei, dar a favorizat si aparitia ulterioara a comportamentului de tip agresiv.

4. Ar trebui sa evitam sa mancam atunci cand suntem nervosi

Incercarea de a ne calma prin intermediul alimentatiei poate avea urmari nu tocmai benefice asupra sanatatii noastre, sustine Kathy Gruver.

“In momentele in care suntem cuprinsi de astfel de sentimente, alegerile personale in ceea ce priveste alimentatia sunt de cele mai multe ori gresite. Nimeni nu mananca un broccoli atunci cand este nervos. Majoritatea dintre noi alegem alimente cu un continut ridicat de zahar, grasimi si carbohidrati”, a explicat Kathy Gruver.

De asemenea, este foarte important sa precizam faptul ca in astfel de momente intregul organism se afla intr-o stare de pericol. In aceasta stare sistemul digestiv nu functioneaza la capacitatea sa optima, iar consecintele se fac simtite sub forma diareei sau constipatiei, spune Kathy Gruver.

5. Nu ar trebui sa mai continuam cearta

De cele mai multe ori, atunci cand continuam aceasi conversatie care a dus la aparitia acestor sentimente, mai mult ca sigur vom spune lucruri pe care le vom regreta ulterior, ne explica psihologul Christine Allen.

“In cazul in care observati ca urmeaza sa spuneti lucruri dureroase pe care le veti regreta, este foarte important sa luati o pauza, dar cu intentia de a va intoarce la conversatia respectiva”, ne sugereaza Allen.

Proabil vom avea nevoie de 10 minute sau de cateva zile, dar este foarte important sa fim dispusi sa continuam discutia si de a o initia, spune Allen.

6. Nu ar trebui sa ne exteriorizam aceste sentimente pe retelele de socializare

In momentele in care suntem nervosi, nu este recomandat sa ne impartasim sentimentele cu prietenii de pe retelele de socializare. Mai mult ca sigur, atunci cand vom depasi aceasta stare, o sa regretam ca m facut asta. Cu toate acestea, postarile respective nu vor fi retrase, sustine Narang.

7. Nu ar trebui sa scriem si sa trimitem emailuri

Acelasi lucru se aplica si in cazul trimiterii unui email trimis sub stapanirea acestor emotii: nu il putem lua inapoi. In cazul in care nu exista posibilitatea de a ne abtine si exista o nevoie intensa de a ne extreioriza sentimentele si gandurile, acesta pot fi notate intr-un document privat, sugereaza Allen.

8. Nu ar trebui sa consumam bauturi alcoolice

In cele mai multe dintre cazuri, consumul unui pahar de vin pentru a ne calma poate avea efectul invers.

“Alcoolul creste posibilitatea de actiona in concordanta cu sentimentele de furie, deoarece elimina controlul asupra impulsurilor.”, eplica Narang.

Bauturile alcoolice reduc considerabil inhibitiile. Acestea actioneaza asupra lobilor frontali ai creierului, cei care sunt responsabili pentru controlarea impulsurilor.

9. Tensiunea arteriala nu ar trebui sa fie ignorata

Riscul aparitiei unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral creste considerabil in urmatoarele doua ore de dupa aparitia accesului de furie, in special in cazul persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu recent efectuat de Europe Heart Journal.

“In cazul in care exista o predispozitie la aparitia hipertensiunii arteriale, unul dintre cele mai intelepte lucruri pe care le putem face este sa o verificam.”, ne sfatuieste Bradley Bale, medic specialist.

 “Persoanele care se enerveaza ar trebui sa stie care este raspunsul tensiunii lor arteriale dupa astfel de momente. Daca tensiune creste, acestia ar trebui sa incerce sa-si gestioneze furia cu ajutorul exercitiilor fizice, cu ajutorul unui somn odhinitor si cu ajutorul tehnicilor de bio-feedback.”, a continuat acesta.

10. Nu ar trebui sa ruminam

Gandirea excesiva cu privire la modurile prin care am fost raniti de persoana respectiva nu poate rezolva situatia. In cazul in care te afli la celalalt capat al discutiei si intri in contact cu furia unei alte persoane, este mult mai usor sa o calmezi in cazul in care iti pastrezi, la randul tau, calmul, explica Narang.