Cum sa recunosti un narcisist si de ce ar trebui sa fugi cand vezi unul

1723

Cei mai multi dintre noi am fost implicati intr-o relatie cu un narcisist. Probabil ai fost atras de un membru al familiei absorbit de sine insusi, de un sot, de un coleg de serviciu sau de un prieten.

Probabil ai crezut ca este vina ta atunci cand nacisistul de langa tine a plecat lansandu-te in compania unui sentiment de inferioritate si de disperare.

Adevarul este ca singura ta “vina” in acest caz este aceea ca i-ai permis narcisistului sa patrunda in viata ta.

Capacitatea de a invata sa recunosti acest tip de comportament toxic este de o importanta cruciala pentru sanatatea ta. O mare parte a mentinerii sanatatii noastre este reprezentata de oamenii si de relatiile sanatoase pe le alegem in viata noastra.  In cazul in care suntem implicati in relatii nesanatoase, este necesar sa facem o analiza pentru a ne da seama daca le putem sau nu transforma. In cazul in care acest lucru nu este posibil, este important pentru noi insine sa ne gasim puterea interioara si sa ne indepartam cat putem de mult de astfel de relatii.

Acum, haide-ti sa discutam pe scurt despre principalele caracteristici ale unui narcisist:

#1. El sau ea rareori isi asuma responsabilitatea pentru problemele din viata sa si de cele mai multe ori face alegerea de a da vina pe altcineva.

#2. Narcisistii exprima putine emotii, in special in timpul conflictelor cu tine. Atunci cand iti exprimi emotiile, el sau ea te vor invinovati pentru acest lucru. Aceasta este o forma subtila de abuz. El sau ea iti fura energia si se hraneste cu aceasta. Este foarte important sa iti dai seama cat de multa energie irosesti in relatia respectiva. Oare efortul tau este cel care mentine relatia respectiva in viata? Cel mai probabil esti epuizat fizic si emotional pentru ca tu esti cel care planifica totul, care gaseste scuze si care repara ceea ce este gresit.

#3. Aceasta persoana este fermecatoare si are o parere foarte buna despre propria sa persoana.

#4. Aceasta persoana este iresponsabila cu finantele sale, cu aspectul carierei si de cele mai multe ori cu mentinerea curateniei in casa sa.

#5. Aceasta persoana este incredibil de duioasa, dar atunci cand spui un lucru gresit, se schimba total. Mergi pe coji de oua in incercarea de a face totul corect.

De indata ce ti-ai dat seama ca te afli in compania unui narcisist, cel mai intelept lucru pe care poti sa-l faci este acela de a te indeparta cat de mult posibil de persoana respectiva.

De ce? Intre tine si aceasta persoana nu pot exista argumente rationale. Vei pierde in mod inevitabil si vei incheia cele mai multe dintre conflicte crezand ca este vina ta. Vei ajunge sa-ti ceri scuze. Vei ajunge la psihoterapeut si vei sfarsi prin a-ti pierde stima de sine.

Citeste cum poti evita toate acestea in pagina urmatoare!

Iata care sunt cei CINCI pasi prin care poti pune capat relatiei cu un narcisist:

#1. Distanteaza-te fizic si emotional de persoana respectiva

Daca este vorba de un coleg de serviciu, nu ii mai accepta invitatiile de acum inainte. Daca este vorba de un prieten, fa un pas in spate pentru a-ti aduna puterea si curajul de a parasi definitiv relatia respectiva. Daca este vorba de un membru al familiei, acesta poate fi un lucru dificil, dar exista numeroase moduri de a te distanta de o persoana ca aceasta.

#2. Realizeaza ca problema nu are legatura cu tine

Este necesar sa explorezi motivele pentru care esti atras de acest tip de personalitate, dar acesta este singurul lucru caruia ar trebui sa ii acorzi atentia ta. Orice va spune sau va face aceasta persona este problema sa si nu reprezinta un defect al tau. Un narcisist nu se va invinovati niciodata.

#3. Cand esti pregatit, fugi!

Acest pas va fi unul dureros, dar viata este mult prea scurta pentru a petrece timpul in compania unor astfel de persoane. Nu te certa cu ei si nu le oferi explicatii, deoarece puterea lor de persuasiune este mare si vor reusi sa te convinga sa ramai. Pleaca si nu te uita inapoi. Vei fi bucuros ca ai facut asta.

#4. Elibereaza-te de nevoia de a fi aprobat de ceilalti

De cele mai multe ori, oamenii care au nevoie de aprobare sunt cei care atrag acest tip abuziv de personalitate. Nu cauta aprobarea celorlalte persoane deoarece nu o sa te simti niciodata implinit astfel.  Ce crezi ca se va intampla daca vei avea nevoie de aprobarea unui narcisist? Te vei simti complet abuzat si vei regreta.

#5. Iubeste-te si inconjoara-te cu oameni care te iubesc cu adevarat.