Cele ZECE alegeri intelepte care te vor ajuta sa rupi influenta pe care trecutul o are asupra ta

1903

In cazul in care trecutul are in continuare o influenta negativa asupra ta se va arata in relatiile stresante, in visele distruse, intr-o imagine de sine distorsionata, in tristete si in frustarile de zi cu zi.  Ce mod limtat de a trai! Exista o veste buna: este posibil sa nu mai fim afectati in mod negativ de trecutul nostru. Asta nu inseamna ca amintirile vor fi sterse pe deplin sau ca nu veti mai trai experienta emotiilor negative.  Vindecarea se intampla atunci cand esti dispus sa-ti constientizezi blocajele interioare si sa faci tot ceea ce poti pentru a te elibera de ele. Aceasta este prima alegere inteligenta si cea care pune capat acestei influente negative.  Urmatoarele zece sfaturi sunt rodul experientei mele personale. Timp de multi ani, am avut o relatie dificila cu parintii mei, una plina de furie si conflicte. La un moment dat, mi-am dat seama ca persoana care imi face cel mai mult rau sunt chiar eu insumi.  Doream sa descopar libertatea si eram dispus sa fac orice pentru a o cunoaste. Iata care sunt cele ZECE alegeri intelepte care te vor ajuta sa rupi influenta pe care trecutul o are asupra ta:

10. Traieste pe deplin in momentul prezent

Trecutul s-a dus. In plus, in cazul in care trecutul continua sa reprezinte o problema pentru tine, aceasta problema isi face aparitia in momentul prezent. Nu-ti vei putea rescrie trecutul, oricat de mult ai incerca sa faci asta. Cu toate acestea, poti sa inveti sa relationezi cu trecutul tau intr-un mod diferit, astfel incat acesta sa nu te mai influenteze negativ. La urma urmei, “problema” este reprezentata de doar un manunchi de ganduri si de cateva emotii. Acestea pot sa-si faca aparitia, dar nu vor depasi niciodata vastitatea prezentei tale interioare. Traieste-ti viata in concordanta cu adevarul tau interior si lasa trecutul sa fie asa cum este. De indata ce vei face asta, vei fi uimit sa descoperi ce potential interior exista in tine, un potential care s-a aflat intotdeauna in interiorul tau, dar pe care nu l-ai observat pana in acel moment.

9. Uita de iertare

Uita de iertare? Da, ai citit bine.

Iertarea celorlalti poate avea lor si fara interventia ta directa. Acum, trebuie sa te concentrezi asupra ta. Descopera in fiecare moment modul in care atasamentul fata de gandurile si sentimentele tale te face sa fii nefericit. Unele dintre aceste ganduri pot avea de-a face cu regretul cu privire la propriile actiuni. Intampina aceste sentimente cu dragoste si constientizeaza faptul ca esti mult mai mare decat aceste simple tulburari.

8. Priveste printre credintele care te tin blocat

In cazul in care in timpul procesului de vindecare te lovesti de un obstacol, s-ar putea sa existe la nivel subconstient anumite convingeri care iti deturneaza fericirea. Ia in considerare urmatoarele:

Ma simt justificat sa raman blocat pentru ca am fost nedreptatit.

Ei sunt de vina. Este responsabilitatea lor sa indrepte lucrurile.

In cazul in care ma detasez, asta inseamna ca sunt de acord cu comportamentul gresit al acestora.

Sa-si ceara scuze!

A fost atat de groaznic incat imi este imposibil sa ma vindec.

Aceste convingeri au un singur scop – acela de a te face sa ramai o victima a trecutului tau. Identifica-le, observa-le lipsa de utilitate si reconecteaza-te cu adevaratele scopuri ale inimii tale.

7. Nu stiu

Atunci cand esti prins intr-o reactie a trecutului tau, toata perspectiva ta asupra vietii este limitata si inflexibila. Atunci cand nu mai esti blocat, tocmai ai intrat in necunoscut, acolo unde se poate intampla orice.

Atunci cand apare la suprafata un vechi tipar comportamental, o veche reactie, opreste-te si spune-ti “nu stiu”. “Nu stiu” ce urmeaza sa fac. Lasa-ti mintea sa fie deschisa precum cerul si imagineaza-ti cum tot corpul tau se elibereaza de tensiunile familiare. Traieste intr-un mod spontan moment de moment si adopta filosofia lui “nu stiu” ca mod de viata. Astfel, ii vei privi pe cei din jurul tau si pe tine insuti cu ochi curati.

6. Fii realist cu privire la procesul de vindecare

Vindecarea de experientele trecutului nu presupune ca amintirile vor fi sterse si nici faptul ca nu vei mai trai experienta acelor sentimente dificile. Aceasta vindecare presupune faptul ca acele sentimente, atunci cand isi fac aparitia, nu se mai afla in control. Acestea inceteaza sa-ti mai defineasca identitatea. Acestea nu-ti mai influenteaza actiunile.

Atunci cand apare o amintire sau o emotie a trecutului nu o atinge. Nu o hrani cu atentia ta si va pluti din nou pe cerul constiintei tale ca un nor liber. Orice experienta poate sa apara, dar tu ramai echilibrat, netulburat si eliberat de sub influenta sa.

5. Fii dispus sa renunti la o veche identitate

Identitatea ta reprezinta o idee fixa care crezi ca te descrie pe tine asa cum esti. In cazul in care ai trait macinat de durerea trecutului, te-ai putea privi ca fiind o persoana ranita sau ca fiind o victima. Ai putea crede ca esti incompetent sau ai avea tendinta de a-ti demonstra tot timpul ca poti sa fii fericit. Toate aceste identitati iti limiteaza cu mult stralucirea ta naturala. Tot ceea ce faci este sa te privesti printr-o fereastra acoperita de pete. Fii dispus sa renunti la vechea identitate. Priveste-te asa cum esti cu adevarat, nu asa cum ai ajuns sa te privesti ca urmare a experientelor negative ale trecutului.

4. Neutralieaza “povestea mea”

In cazul in care intre tine si trecutul tau continua sa existe o legatura puternica, vei continua sa retraiesti povestea din mintea ta, iar si iar, deoarece pentru tine nu este doar o poveste, ci este o experienta mai mult decat reala.

Aceste povesti nu te ajuta la nimic si cu singurata ai aflat asta pana acum. Continua sa-i spui “nu” acestei povesti, iar cu timpul o sa-si piarda din puterea pe care o are asupra ta.

3. Invata o abordare inteligeta a emotiilor

Evitarea emotiilor tale implicandu-te in comportamente compulsive nu o sa te ajute sa descoperi integritatea ta naturala. In schimb, elibereaza-te de povestea ta  si vei descoperi emotiile care traiesc in corpul tau. Descopera acel spatiu de dragoste profunda si de acceptare din interiorul tau si permite-le acestor emotii sa existe.

2. Satura-te

Probabil ai fost cuprins de reactiile trecutului o perioada buna din viata ta. O sa fie necesar un grad mare de concentrare si o intentie pura de a te angaja in acest proces de vindecare. Cum poti sa-ti gasesti motivatia? Satura-te! Promite-ti ca vei redescoperi drumul libertatii.

1. Renunta la rolul de victima

In cazul in care povestile trecutului continua sa te urmareasca, cu siguranta continui sa te privesti ca fiind o victima. Iata cateva indicii:

Ei nu ar trebui…

Daca ar fi fost altfel…

Este vina lui/ei…

Am suferit din cauza lui/ei…

Aceasta mentalitate sta in calea fericirii tale. Inlocuieste-o cu o mentalitate plina de deschidere interioara, curiozitate si cu o dorinta de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva noua. Asuma-ti intreaga responsabilitate pentru fericirea ta.