Cele SAPTE obiceiuri ale oamenilor eficienti

1597

Sepghen Covey, unul dintre cei mai influenti specialisti in dezvoltare personala si in management, este autorul unei carti uimitoare ce a fost publicata in anul 1990 cu titlul “Eficienta in 7 trepte” – “The Seven Habits of Highly Effective People”. Aceste obiceiuri pot fi adoptate spre schimbarea vietii de fiecare dintre noi, acestea avand scopul de a scoate la suprafata totalitatea potentialui nostru ascuns. Aceste reguli de viata ne pot ajuta sa traim o viata frumoasa, implinita si plina de sens.

Iata care sunt cele SAPTE obiceiuri ale oamenilor eficienti:

Obiceiul #1 – Fii proactiv.

Viata nu are loc la intamplare. Pur si simplu. Ea este o suma a alegerilor pe care le facem. Raul, la fel ca si binele, este o chestiune de alegere. Succesul, la fel ca si insuccesul, este o alegere care ne apartine. Curajul, ca si frica, este o alegere. Alegem sa fim, sa actionam, sa ne purtam intr-un anumit fel. Ne alegem comportamentul, nu comportamentul ne alege pe noi. Ne alegem viata, nu viata ne alege pe noi. Putem alege sa controlam mediul din jurul nostru, nu sa lasam mediul sa ne controleze. Ne putem asuma responsabilitatea propriei vieti. Avem la mana noastra, spune Covey, determinare si alegere. Avem la indemana puterea de a ne decide raspunsul fata de stimulii si conditiile exterioare. Avem puterea de a lupta impotriva circumstantelor. “Cea mai mare putere a ta este aceea de a-ti alege raspunsul”, spune expertul in dezvoltare personala.

Obiceiul #2 – Incepe avand sfarsitul in minte.

“Daca scara pe care te sprijini nu duce la zidul potrivit, fiecare pas pe care il faci nu va face altceva decat sa te duca la locul nepotrivit mai repede.”, spune Covey pe site-ul sau oficial: www.stephencovey.com. Cel de-al doilea obicei mai este numit de Covey si obiceiul leadership-ului personal. De ce? Pentru ca te poti mobiliza si conduce pe tine insati inspre atingerea a ceea ce iti doresti. Important este sa acorzi spatiu si timp propriei dezvoltari si sa ai intotdeauna in vedere valorile si viziunea de baza. Atunci cand vrei sa ajungi undeva si sa obtii ceva, trebuie sa te concentrezi asupra rezultatului, proiectandu-l in minte. Cand incepi ceva si vrei sa ajungi undeva, stabileste-ti clar destinatia sau directia in care vrei sa ajungi. “Daca nu faci un efort constient pentru a vizualiza cine esti si ce vrei in viata atunci le dai putere celorlalti oameni sa te modeleze si sa-ti modeleze viata”, adauga specialistul.

Obiceiul #3 – Pune pe primul loc lucrurile care ar trebui sa fie primele.

„Care sunt insa ‘primele lucruri’ din care ar trebui sa facem o prioritate?”, ne intreaba Covey pe acelasi site. “Sunt acele lucruri care au cea mai mare importanta si valoare pentru tine”. Identifica acele lucruri care ar trebui sa fie cele mai importante pentru tine si acorda-le cea mai mare importanta. Ai intotdeauna in vedere scopul, valorile, rolurile si prioritatile. Organizeaza, fa prioritati, investeste in jurul acelor rezultate pe care le consideri cele mai valoroase pentru tine, in jurul acelor relatii care sunt cele mai importante pentru tine.

Obiceiul #4 – Gandeste Win – Win (castig – castigi)

Nu trebuie sa existe intotdeauna castiga-pierde mai ales atunci cand ambele persoane doresc sa ajunga in acelasi loc. Este suficient si destul pentru fiecare dintre noi. Poate exista castig-castigi . Daca cooperarea este posibila, de ce sa alegem confruntarea? Win-win aduce beneficii si avantaje reciproce in cazul unei negocieri, intelegeri sau chiar conflict. “Majoritatea persoanelor gandesc in termeni de fie/ sau: fie esti dragut si amabil, fie esti dur si nesuferit. Win-win cere sa fii amandoua. Este un act de echilibru intre curaj si consideratie”. A gandi win-win, spune Covey intr-un mod plastic, inseamna “a ajunge toti sa mancam din placinta, iar acea placinta sa aiba un gust al naibii de bun”.

Obiceiul #5 – Pentru a fi inteles, urmareste mai intai sa intelegi

Multi, este de parere Covey, il asculta pe celalalt cu intentia de a da o replica, nu de a-l intelege in mod necesar. Judecam, suntem de acord cu ceea ce spune, respingem ceea ce spune, dam sfaturi, venim cu solutii, ii punem sub analiza comportamentul si actiunile, ii disecam motivele actiunilor sale raportandu-ne la propriile experiente, la ceea ce am trait personal. “Inainte sa prescrii ceva, pune diagnostic”, ne sfatuieste Covey. Incearca sa te pui in pielea persoanei care ti se adreseaza. Intr-un mod cat mai obiectiv! Abia apoi, dupa ce ai facut acest lucru, iti poti expune si tu punctul de vedere. Astfel relatiile tale vor cunoaste o evolutie pozitiva in toate aspectele vietii.

Obiceiul #6 – Angajeaza-te in sinergie.

“Exista o probabilitate mai mare sa descoperim lucruri impreuna decat separat. Impreuna, putem ajunge mai rapid la solutii mai bune decat individual”, afirma Covey. Intregul are mai multe sanse sa fie mai maret, mai apreciat, mai luat in seama decat partile care il alcatuiesc. Doua sau mai multe capete sunt mai bune decat unul singur. “Sinergia inseamna teamwork (munca in echipa), deschidere, aventura de a gasi solutii noi la probleme vechi.” Sinergia are in vedere colaborarea in vederea gasirii unei solutii eficiente.

„Compromis inseamna ca 2+2=3. Sinergia inseamna ca 2+2=5 sau chiar mai mult”, iata o explicatie mai mult decat sugestiva a acestui obicei.

Obiceiul #7 – Intretine-te si dezvolta-te permanent.

Spiritual, avem nevoie de hrana si evolutie. Mental, avem nevoie sa ne dezvoltam. Din punct de vedere emotional si social trebuie sa evoluam. Fizic, trebuie sa ne mentinem si sa ne imbunatatim conditia. Pentru a functiona eficient si la potentialul nostru maxim, trebuie sa avem grija de sinele nostru si sa il reinnoim in permanenta, in toate cele patru aspecte ale sale: spiritual, mental, fizic, social si emotional. Pentru ca suntem cel mai de pret bun pe care il avem si trebuie sa investim in ceea ceea ce suntem, trebuie sa pastram sa imbunatatim.

Fiecare din cele patru elemente are nevoie sa fie hranit, alimentat, dezvoltat. Fiecare din cele patru elemente trebuie lasat sa evolueze. Trebuie sa ai grija de tine si sa te reinnoiesti in permanenta spiritual, emotional, fizic, mental. Reinnoirea face loc schimbarii si cresterii in viata ta. “Fara aceasta ‘reinnoire’ trupul devine slab, mintea mecanica, emotiile brute, spiritul insensibil, iar omul egoist”