De peste 40 de ani, profesorul si psihologul John Gottman a analizat atat aspectele pozitive ale relatiilor, cat si pe cele negative. Acesta a analizat mii de relatii in ultimii zeci de ani si a incercat sa inteleaga care sunt comportamentele ce pot prezice daca cei doi parteneri vor sta impreuna pe termen lung sau daca vor divorta. Iata care sunt cele PATRU obiceiuri care pot distruge o relatie, potrivit lui John Gottman:
1. Critica
Fiecare dintre noi avem obiceiul de a-i critica pe cei din jurul nostru – cuplurile casatorite din cate se pare mullt mai mult – dar exista un anumit tip de critica, acesta fiind identificat de Gottman ca fiind foarte distructiv. Acest comportament distructiv are loc atunci cand critica se adreseaza nucleului unei fiinte umane, personalitatii acesteia. De exemplu: “Ai intarziat pentru ca nu-ti pasa de mine”. Fiecare dintre noi facem greseli, dar observati ca aici este vorba de modul in care sunt interpretate acele greseli, de cele mai multe ori nevinovate. Criticile repetate care lovesc centrul fiintei celuilalt semnaleaza faptul ca sfarsitul relatiei poate avea lor mult mai devreme decat s-ar astepta cei doi parteneri.
2. Dispretul
Atunci cand cineva are o atitudine sfitatoare, plina de dispret, fata de partenerul sau, Gottman a constatat ca exista o mare sansa ca cei doi sa divorteze. Dispretul poate implica sarcasm, porecle sau gesturi sfidatoare. Indiferent de forma pe care o ia, dispretul o face pe cealalta persoana sa se simta lipsita de valoare.
3. Atitudinea defensiva
O persoana este prea defensiva atunci cand incearca intotdeauna sa gaseasca scuze pentru greselile sau pentru esecurile sale. Fiecare dintre noi facem acest lucru automat din cand in cand, dar atunci cand aceasta atitudine prinde radacini intr-o relatie, poate semnala sfarsitul.
4. Blocajul
Blocajul are loc atunci cand o persoana ridica in mod metaforic podul comunicarii dintre sine si cealalta persoana. Nu exista gesturi de incurajare intre cei doi parteneri atunci cand unul dintre ei vorbeste, nu exista incercari de a empatiza si nici un efort de a raspunde sau de a se conecta. Comunicarea dintre cei doi se loveste de un zid, ridicat de unul dintre parteneri sau de ambii parteneri. Aceast blocaj poate fi de foarte multe ori rezultatul unei perioade prelungite de critica, de dispret sau de atitudine defensiva. Aceasta atitudine poate crea impresia ca este singurul raspuns fata de inrautatirea situatie, dar lipsa comunicarii nu va rezolva problemele aparute in centrul relatiei.