Cele PATRU instrumente care te vor face imun in fata minciunilor

1428

Este nerezonabil ca cineva sa se astepte sa traiasca intr-o lume fara minciuni. Ceea ce conteaza, insa, este ceea ce se afla in spatele minciunii. Exista minciuni albe, spuse cu scopul de a cruta sentimentele cuiva si exista minciuni ale caror motivatii sunt mult mai sinistre – cele spuse cu scopul de a controla, manipula sau exploata.

S-ar putea sa te privesti ca fiind un ganditor independent, capabil sa iei propriile tale decizii si sa-ti traiesti propria ta viata, dar ai fi suprins sa realizezi cat de des ti se spune un anume tip de minciuna.

Vor exista intotdeauna oameni, corporatii si institutii care vor dori ceva de la tine: banii tai, munca ta, votul tau; unii doresc chiar si controlul asupra corpului tau si te vor minti cu scopul de a-si atinge obiectivele.

Multi mincinosi sunt oameni de succes, dar numai pentru ca noi le-am permis sa le fie atat de usor.  Ca adulti educati, inteligenti si cu experienta, nu ar trebui sa le fie atat de usor altora sa ne minta si sa ne pacaleasca, in special in aceasta era a accesului nelimitat la informatii.

Cred ca tendinta noastra de a ne concentra asupra atractivitatii si farmecului exterior este in mare parte resposabila pentru faptul ca putem fi atat de des inselati de acesti mincinosi carismatici. Poate ca sistemul nostru educational nu este construit in asa fel incat sa ne ajute sa invatam sa gandim intr-un mod critic.

Oricare ar fi motivul, disponibilitatea noastra de a fi atrasi de caracteristici superficiale le ofera oportunitatea anumitor persoane si anumitor institutii lipsite de scrupule sa ne fure banii castigati din greu, sa ne exploateze  munca, sa ne dezinformeze, sa ne pacaleasca pentru a ne castiga votul si nu numai.

In cazul in care dorim sa devenim mult mai responsabili  in vietile noastre, este necesar sa nu le mai oferim acestor mincinosi puterea noastra. Asta inseamna ca este necesar sa ne deschidem ochii si urechile, sa adresam intrebari dificile si sa vedem adevarul, astfel incat sa putem face ceea ce este cel mai bine pentru noi.

Atunci cand anumite persoane sau institutii comunica cu noi, ar trebui sa ne oprim si sa determinam daca ceea ce ni se spune este adevarat sau daca suntem supusi unor jumatati de adevar, unor opinii false, sau unor pure fabricatii.

Acestea sunt patru instrumente fundamentale care te vor ajuta enorm de mult sa vezi prin minciunile ce iti sunt spuse in viata privata si profesionala. De asemenea, fiind inarmat cu aceste patru instrumente incercarea acestora de a te minti va fi una extrem de dificila.

Iata care sunt cele PATRU instrumente care te vor face imun in fata minciunilor:

Instrumentul #1 – Asculta cu atentie

Oamenii care doresc ceva de la tine vor face frecvent declaratii extrem de manipulative sau isi vor exprima mai mult opinia decat adevarul. Depinde de tine  sa asculti cu atentie ceea ce ti se spune, sa fii mai indoielnic, in loc sa accepti ceea ce ti se spune ca fiind adevarat. Poti evalua cu usurinta exactitatea informatiilor ce iti sunt prezentate daca esti dispus sa le cercetezi.

Un sef care poate nu are nici o intetie de a te promova iti poate cere sa lucrezi ore nejustificate de munca, in timp ce iti prezinta promisiunea unui viitor mai luminos. Depinde de tine sa cauti indiciile care indica probabilitatea unui viitor, consecinta a efortului in plus pe care-l depui la locul de munca.

Exploreaza motivatiile altor oameni. Atunci cand cineva iti spune ceva ce banuiesti ca ar putea sa nu fie, sau ceva ce suna prea bine pentru a fi adevarat, tu ar trebui sa examinezi mult mai profund motivul pentru care acel cineva iti spune acele lucruri. In cazul in care te uiti la motivatiile din spatele cuvintelor cuiva, poti separa mult mai usor mincinosii de cei care sunt cinstiti.

Instrumentul #2 – Evaluarea motivatiilor celorlalti

Agentii de publicitate de cele mai multe ori exagereaza beneficiile produselor pe care doresc ca tu sa le cumperi. Acestia isi castiga painea sunandu-ti ca aceste lucruri te vor face fericit. In cazul in care te vei opri si te vei gandi, inainte sa arunci cu bani in stanga si in dreapta, poti observa cu usurinta faptul ca agentii si companiile de publicitate beneficiaza cel mai mult in urma alegerilor tale.

In cazul in care colegul tau se comporta ca si cand sunteti cei mai buni prieteni, dupa o perioada lunga de comportament indiferent, iar parte a acestei noi prietenii implica sa-l ajuti pe acesta cu noul lui proiect, nu ar trebui sa fie atat de dificil sa-ti dai seama care este adevaratul sau motiv.

Instrumentul #3 – Explorarea propriilor motivatii

Este foarte important sa te gandesti de ce esti inclinat sa crezi pe cineva atunci cand aceasta persoana iti spune ceva.

Unii oameni cred ca daca vor crede ceea ce li se spune, se vor simti mai putini singuri in aceasta lume si mai putin nefericiti. Acest tip de apartenenta iti permite doar sa fii inselat de indivizi fara scrupule care doresc sa te exploateze si sa te manipuleze.

Unii oameni privesc catre anumite tipuri de oameni sau institutii si accepta ceea ce spun acestea neconditionat. De exemplu, oamenii vor acorda incredere profesorilor, politicienilor si institutiilor religioase, in loc sa-si bazeze increderea in ceea ce au observat in timp.

Unii oameni au incredere doarece cred ca toata lumea este in esenta bine intentionata si ca lumea este un loc plin de iubire. Aceasta atitudine te transforma garantat intr-o victima a minciunilor si a dezamagirilor.

Instrumentul #4 – Inceteaza sa te mai minti singur

Poate fi destul de dureros sa accepti adevarul despre tine insuti, despre ceilalti si despre viata ta si astfel poti fi tentat sa recurgi la negare sau la credinta in niste iluzii. Din pacate, atunci cand te minti pe tine insuti, celor din jurul tau le este mult mai usor sa fac asta.

Este foarte usor sa ne spunem povesti despre modul in care ne simtim si despre ceea ce ne dorim. Unii oameni isi petrec intreaga lor viata mintindu-se in legatura cu modul in care se simt in legatura cu locul de munca sau cu viata personala. Cu cat crezi mai mult in propriile tale povesti, cu atat mai usor vei avea incredere in povestile celorlalti.

Este foarte important sa incepi sa fii mult mai sincer fata de tine insuti si pentru a face asta este necesar sa te conectezi cu tine insuti. Atunci cand te afli intr-o continua agitatie te deconectezi de nevoile si de sentimentele tale reale, acestea fiind momentele in care celelalte persoane pot profita de tine.

Este important sa cultivi o atitudine de scepticism sanatos, in care nu accepti ceea ce ti se spune ca fiind adevarat. Atunci cand vei inceta sa te mai minti singur si cand vei inceta sa te mai lasi mintit de ceilalti vei cunoaste adevarata putere personala. Vei fi in masura sa duci la bun sfarsit obiectivele personale si vei fi mult mai putin susceptibil de a fi minti de cineva care doreste sa-si duca la bun sfarsit propriile sale scopuri.