In fiecare grup de prieteni, exista intotdeauna cel putin o persoana care are grija aproape de toti ceilalti. Tu esti persoana la care apeleaza cei din jurul tau atunci cand acestia au nevoie de ajutor, atunci cand cineva este concediat, cand cineva ramane in pana sau cand cineva simte nevoie sa se descarce sufleteste. Si tu esti tot timpul acolo cand cineva are nevoie de tine. Intotdeauna. Si in cele mai multe din cazuri acest lucru nu te deranjeaza – iti iubesti prietenii mai mult decat orice si de aceea ai face tot ce-ti sta in puteri pentru ei.
Problema isi face aparitia atunci cand te intrebi daca nu cumva faci prea mult pentru ei. Si, pana la urma, cum iti poti da seama cu certitudine unde se afla aceasta limita? Daca incepi sa realizezi ca o multime din eforturile si gesturile pe care prietenii tai le-ar numi “gesturi de prietenie” ti se par a fi mai degraba “moduri in care acestia profita de tine”, este posibil ca respectiva relatie sa fie una nesanatoasa. Asa ca, fie prietenii tai nu-ti sunt prieteni, oameni care au reusit sa te convinga ca asta fac prietenii adevarati, fie nici macar ei nu-si dau seama de ceea ce se intampla cu adevarat.
Indiferent daca situatiile urmatoare iti sunt familiare sau nu, poate a venit momentul sa reevaluezi modul in care functioneaza prieteniile din viata ta. Avand limite bune, stiind cat de mult iti permiti sa oferi in relatiile cu prietenii tai – la propriu si emotional – vei deveni o persoana mai buna si vei avea relatii mult mai puternice cu acestia.
Si, pana la urma, in cazul in care “prietenii” tai sunt deranjati de schimbarile subtile care au loc, atunci cand incerci sa pastrezi o cantitate rezonabila de energie si pentru tine, atunci acestia nu sunt prietenii de care ai nevoie. Prietenii adevarati ar trebui sa aiba grija de tine la fel de mult cum ai si tu grija de ei.
Acestea sunt cateva dintre dinamicile care pot sa apara in astfel de relatii nesanatoase:
#1. Ti-ai anulat planuri in legatura cu care erai entuziasmat deoarece unul dintre prietenii tai avea o zi proasta. Nimic foarte serios, dar ca a avut o zi proasta si a dorit sa stai si sa-l asculti despre asta ore in sir. Pana la urma ti-ai anulat planurile pentru a fi alaturi de el, asa cum faci mereu.
#2. In cazul in care tu sau un prieten sunteti interesati de aceeasi persoana din punct de vedere romantic, tu esti intotdeauna persoana care face un pas inapoi.
#3. Daca tu si prietenul tau treceti printr-o situatie dificila, intotdeauna ajungeti sa discutati despre problema sa. De fiecare data. Foarte rar ajungi sa vorbesti si despre problemele tale.
#4. Daca prietenul tau este suparat pe cineva, acesta iti va cere sa ii iei partea. Chiar daca esti prieten cu ambele persoane implicate si ai prefera sa ramai neutru, prietenul respectiv nu respecta asta. Esti obligat sa alegi o parte.
Acesta este un semn foarte mare care iti arata ca prietenul respectiv este mult mai interesat sa te foloseasca pentru a se simti bine cu el insusi, in loc sa te respecte ca fiind o persoana care are dreptul sa aiba alte relatii.
#5. Tu esti mereu conducatorul auto, chiar daca este ziua ta sau daca iesiti cu totii prin oras.
#6. Incepi sa lasi nevoile lor sa stea in calea propriilor tale nevoi. Prietenii ar trebui sa fie in mod evident acolo si sa aiba grija unul de celalalt, dar daca pui atat de multa energie in relatia respectiva incat nu-ti mai ramane suficienta pentru tine, nu este acceptabil.
#7. Tu esti persoana pe care prietenii o suna atunci cand au nevoie de ceva – orice, de la un drum pana la aeroport, pana la a imprumuta bani, tu esti primul lor apel. Aceasta dinamica a ajuns atat de departe incat esti cunoscut ca fiind “cel care ma ajuta”, asa ca nu prea mai poti spune ceva atunci cand cineva iti cere o favoare.
#8. Incepi sa simti ca a face ceva pentru prietenii tai pentru ca vrei sa faci asta s-a transformat in a face lucruri pentru prietenii tai pentru ca te simti obligat sa faci asta.