Cele OPT motive pentru care ar trebui sa mananci afine si de ce ar trebui sa le congelezi

1681

Chiar atunci cand credeam ca beneficiile oferite santatii de delicioasele afine nu pot fi mai abundente, cercetatorii au constatat ca inghetarea acestor fructe le creste continutul nutritional. Marin Plumb, Absolventul Universitatii de Stat din Dakota de Sud, un cercetator in domeniul stiintei alimentare, a constatat ca afinele congelate sunt la fel de hranitoare precum sunt afinele proaspecte, chiar si dupa sase luni de congelare.

Experimentul lui Pulmb a implicat observarea nivelurilor de antioxidanti prezenti in afinele congelate pentru o perioada de una, trei si cinci luni. Dupa compararea continutului antioxidant din afinele congelate cu cele proaspete, acesta nu a constatat o scadere a valorii nutritive in cazul afinelor congelate. De fapt, Plum mentioneaza in cadrul studiului faptul ca inghetarea acestora le-a sporit afinelor concentratia de antocianina.

“Cristalele de gheata care se formeaza in timpul congelarii perturba structura tesutului afinelor si astfel, antioxidantii devin mult mai disponibili.”, a explicat Plumb. Antocianinele sunt un grup de compusi antixidanti care ofera un nivel de protectie ridicat organismului uman.

Afinele, probabil, sunt cele mai sanatoase fructe din lume…

“Afinele sunt asemenatoare capsiunilor si rodiilor in ceea ce priveste capacitatea antioxidanta”, a declarat consilierul de cercetare al lui Plumb, profesorul Basil Dalaly, care preda un curs de fitochimicale in cadrul Universitatii din Dakota de Sud.

Atunci cand vine vorba de consumul fructelor si legumelor sanatoase “cu cat sunt mai verzi sau mai rosii, cu atat mai bine”, a adaugat Dalaly.

Nu este nicio coincidenta in faptul ca majoritatea dintre noi asociem culorile intense cu alimentele sanatoase. Antocianina, cea care face minuni in trupurile noastre, este pigmentul care le ofera legumelor culoarea deosebita.

Iata care sunt cele OPT motive pentru care ar trebui sa mananci afine zilnic:

1. Imbunatatirea memoriei

Un studiu recent a constatat ca adultii inaintati in varsta – varsta medie a acestora fiind de 76 de ani – care au fost hraniti zilnic cu afine, timp de 12 saptamani (2-2,5 cani zilnic) au avut performante mult mai bune in cadrul unor teste care au avut ca scop testarea functiilor cognitive, in comparatie cu persoanele care nu au consumat afine.

2. Sanatatea oculara

In cadrul unui studiu s-a demonstrat capacitatea afinelor de a proteja retina de efectele nocive ale luminii soarelui si de daunele radicalilor liberi.

3. Sanatatea inimii

Consumul  de afine scade considerabil riscul de aparitie a bolilor cardivasculare prin controlul si relaxarea arteriala. De asemenea, afinele imbunatatesc fluxul sanguin.

4. Un risc mult mai scazut de Alzheimer sau dementa

Antocianina imbunatateste memoria si fluiditatea mentala si poate preveni pierderea celulelor creierului. De asemenea, afinele stimuleaza cresterea celulelor nervoase si faciliteaza o mult mai buna comunicare intre procesele celulelor nervoase.

5. O mult mai buna digestie

Afinele ofera o protectie antioxidanta la nivelul tractului digestiv prin comabaterea radicalilor liberi, unii dintre acestia putand provoca chiar si cancer. Acest fruct uimitor joaca un rol semnificativ in combaterea cancerului de colon.

6. Protectie impotriva metalelor grele

Cercetatorii japonzei din cadrul Universitaii din Tokyo au descoperit ca afinele protejeaza organismul impotriva efectului nociv al metalelor grele. Extractul de afine creaza un camp de forta care actioneaza asemenea unei bariere impotriva cadmiului, protejand celulele de daunele provocate de metalele grele.

7. Diabet

Afinele au un impact favorabil asupra glicemiei, chiar si in cazul diabeticilor. Cei care au consumat trei portii de afine zilnic au observat rapid o imbunatatire a nivelului zaharului din sange.

8. Sistemul nervos

Afinele contin o gama foarte variata de antioxidanti, fiecare dintre acestia contribuind intr-o anumita masura la sanatatea organismului uman. Aceasta gama variata de substante nutritive este cea care protejeaza celulele sistemului nervos de stresul oxidativ.