Cele OPT caracteristici ale unui parinte codependent

2315

Primul lucru care ne vine in minte atunci cand auzim termenul “codependent” este imaginea unei relatii sentimentale abuzive. Cu toate acestea, nu este intotdeauna cazul. Va vine sa credeti sau nu, majoritatea relatiilor bazate pe codependenta sunt cele dintre un parinte si copilul sau. Intr-o relatie de codependenta parinte – copil, aceasta codependenta este destul de dificil de detectat. Iata cateva semne care te vor ajuta sa recunosti o asemenea relatie mult mai usor:

1. Parintele codependent are o mentalitate de victima

Cu totii ne confruntam cu obstacole in viata, dar parintele codependent considera ca alte persoane din viata lui, in special copii lui, le datoreaza penitenta pentru greselile comise impotriva sa. Adesea, acest lucru se manifesta prin comportamente menite sa declanseze vina in interiorul copilului, de a castiga simpatia acestuia prin acest tip de comportament si in ultima instanta de a modifica comportamentul copilului intr-un mod prin care lucrurile vor putea fi corectate, de cele mai multe ori in avantajul parintelui. Acesta este momentul in care apar problemele in respectiva relatie. In loc sa se descurce cu propriile sale traume si probleme intr-un mod sanatos, cum ar fi auto-reflectia si acceptarea responsabilitatii, parintele codependent isi muta atentia asupra copilului si cere despagubiri pentru greselile comise de acesta.

Despagubirile pot lua mai multe forme. De foarte multe ori parintele va trai viata prin intermediul vietii pe care o traieste copilul sau. De exemplu, un tata ii va cere fiului sau sa exceleze in sport pentru a compensa pentru propria sa lipsa de atleticism din copilarie. In cazul in care copilul prezinta semne si tendinte de a urma propria sa cale, parintele se va folosi de manipulare pentru a-l aduce intr-o stare de conformitate cu propriile sale pareri si dorinte.

2. Parintele codependent nu greseste niciodata

In relatiile normale, fiecare dintre parti are dreptate la un moment dat, dar nu tot timpul. Intr-o relatie de codependenta parinte – copil, parintele are intotdeauna dreptate. Chiar si atunci cand “cel mic” este deja adult, parintele va refuza sa se apropie de un argument sau chiar de o simpla discutie deoarece aceasta poate deschide posibilitatea de a nu avea dreptate. In schimb, acestia vor incerca sa-si impuna propria lor viziune asupra situatiei si sa-l “corecteze” pe copilul adult, in loc sa se implice impreuna intr-o discutie in care niciuna dintre parti nu se presupune a avea dreptate din avans.

Chiar daca devine mai mult decat aparent ca parintele codependent a gresit, acestia nu-si vor cere scuze si daca o fac, o vor face din complezenta. Parintele codependent necesita o dominare absoluta asupra copilului, iar orice recunoastere a greselilor din partea acestuia ar reprezenta, in imaginatia sa, un semn de slabiciune si o recunoastere a lipsei de dominanta in relatia lor.

3. Parintele codependent este prea emotional

Oamenii plang, se cearta si tipa in timpul vietii, dar parintele codependent a transformat aceste acte intr-o forma de arta. Parintii codependenti, atunci cand simt ca sunt pe cale de a pierde controlul asupra situatiei, vor recurge la astfel de acte si alte acte de intimidare in incercarea lor de a prelua controlul situatiei si de a restabili echilibrul in favoarea lor. Daca i se atrage atentia cu privire la tacticile de manipulare pe care le foloseste, parintele codependent il va acuza pe copil ca este insensibil, dur sau de-a dreptul ignorant.

4. Parintele codependent nu asculta niciodata

Foarte multi dintre copiii de parinti codependenti confirma faptul ca discutiile cu parintii lor sunt asemanatoare cu discutiile dintre ei si un “zid de caramida”. Nu conteaza cat de valid este argumentul prezentat de copil, parintele codependent nu-si va schimba niciodata pozitia. Chiar si in cazul in care faptele incontestabile, fapte ce ar determina o persoana normala sa reevalueze situatia, parintele codependent va respinge faptele si va schimba discutia fara a adresa esenta problemei sau a argumentului.

5. Parintele codependent are obiceiul de a repeta papagaliceste cuvinte sau fraze

In cazul in care copilul sustine ca parintele i-a ranit sentimentele, parintele va sustine acelasi lucru. Oricare ar fi ingrijorarea exprimata de copil, parintele va gasi o cale de a inversa rolurile defensive si ofensive in coversatie. Daca i se atrage atentia cu privire la acest comportament, parintele va ignora, va deveni furios, uluit sau confuz.

6. Parintele codependent are schimbari bruste de dispozitie

Acestea pot dura cateva minute sau cateva zile in cazul oamenilor normali, dar parintele codependent poate trece rapid de la o stare la alta. Acest lucru este valabil in special in cazul in care  tactica de manipulare a reusit sa-i castige acceptarea copilului. Parintele codependent poate tipa si poate fi furios la un moment dat, dar de indata ce situatia ii avantajeaza, revin la stare obisnuita ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

7. Parintele codependent trebuie sa pastreze controlul cu orice cost

Controlul este scopul final al tuturor acestor tipuri de relatii. Majoritatea parintilor codependenti asteapta de la copii lor un nivel de devotament si de dragoste nesanatos si nefiresc, destinat de a le umple un gol pe care ar trebui sa-l umple alte relatii. De multe ori parintele codependent doreste atentia sau dragostea pe care nu a primit-o de la parintii sai.

In cazul in care prin tacticile lor de manipulare – cartea vinovatiei sau cartea victimizarii – nu obtin ceea ce-si doresc acestia pot deveni foarte veninosi si agresivi fata de copilul lor.

8. Parintele codependent manipuleaza subtil

Cea mai eficienta forma de manipulare este aceea pe care nu o poti numi ca fiind ceea ce este. Exemplele includ “tratamentul tacut”, comentariile pasiv-agresive, manipularea sub forma comportamentului protectiv si multe altele. Codependentul va reusi sa-l lase pe copil intr-o stare de confuzie, acesta ajungand sa se intrebe cine este cel care greseste cu adevarat in aceasta relatie. Din pacate, acest comportament ii distruge stima de sine viitorului adult.

In foarte multe dintre cazuri, acestia nu sunt constienti de propria lor manipulare. Multi parinti codependenti cred ca fac tot ceea ce fac in interesul copiilor. De fapt, acestia nu manipuleaza pentru ca vor sa o faca, ci pentru ca ei considera ca este necesar. Acestia nu stiu sa comunice intr-un alt fel cu copilul devenit adult, care acum nu mai se afla sub controlul lor direct.