Cele CINCI condimente care contribuie la cresterea temperaturii organismului

1833

Una dintre cele mai simple si mai sanatoase modalitati prin care ii putem asigura organismului o temperatura corespunzatoare in perioada rece a anului este reprezentata de consumul asa-numitelor alimente de incalzire. Alimentele de incalzire, pe care medicina antica chineza le mentioneaza ca facand parte din categoria alimentelor de tip “Yang”, sunt alimente care contin unul sau mai multi compusi care contribuie la cresterea temperaturii de baza a organismului – de cele mai multe ori prin stimularea circulatiei sanguine sau prin eliminarea excesului de apa din tesuturile organismului. Semintele, nucile, ovazul, usturoiul si ceapa sunt doar cateva exemple clasice de astfel de alimente.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai importante alimente de incalzire pot fi gasite in imparatia condimentelor. De fapt, un numar disproportionat de condimente populare si disponibile pe scara larga sunt neobisnuit de eficiente in inducerea termogenezei. Cele cinci condimente descise mai jos sunt deosebit de eficiente in acest sens.

Iata care sunt cele CINCI condimente care contribuie la cresterea temperaturii organismului:

5. Cardamon

Semintele aromatice si parfumate ale apreciatului condiment cardamon, un condiment originar din sudul Indiei si Sri Lanka, sunt foarte cunoscute pentru concentratiile ridicate de cienol natural. Un expectorant dovedit, cienolul este cunoscut si datorita efectului stimulativ pe care il are asupra plamanilor nostri. Nu in ultimul rand, cineolul are proprietatea de a contribui la cresterea temperaturii de baza a organismului. De asemenea, cardamonul stimuleaza functionarea sistemului digestiv si ajuta la eliminarea gazelor.

4. Scortisoara

Probabil cel mai popular dintre cele cinci condimente prezentatate este scortisoara, un condiment dulce si aromat obtinut din coaja interioara a arborelui de scortisoara Ceylorn. Actiunile astringente ale taninurilor din scortisoara au un efect de uscar si de tonifiere asupra membranelor mucoase ale organismului, ridicand astfel temperatura organismului. In plus, scortisoara este un anticoaculant natural, care poate contribui la cresterea circulatiei sanguine si la stimularea activitatii metabolice.

3. Turmeric

Timp de secole, sistemul de vindecare traditional indian Ayurveda a clasificat acest condiment ca fiind unul dintre cele mai bune de incalzire, iar stiinta intelege acum de ce. Asemenea scortisoarei, curcuma este foarte bogata intr-un numar foarte mare de taninuri astringente care contribuie la strangerea tesuturilor si la absorbtia excesului de apa din organism. Rezultatul este un efect de uscare care contribuie la cresterea temperaturii organismului. Mai mult decat atat, turmericul este in mare parte compus dintr-o substanta activa numita curcumina, care are proprietatea de a normaliza circulatia sanguina si de a contribui la imbunatatirea sanatatii vaselor sanguine.

2. Ghimbirul

Desi este cel mai faimos pentru eficacitatea cu care trateaza greata si stomacul deranjat, rizomul plantei de ghimbir are efecte de incalzire considerabile datorate concentratiilor sale dense de uleiuri producatoare de caldura numite gingerol. La fel ca si in cazul scortisoarei si turmericului, care apartin de fapt aceleasi familii ca si ghimbirul, acesta contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul intregului organism.

1. Ardeiul iute Cayenne

Ardeiul iute Cayenne, de asemenea numit si condimentul Guineea, este de cele mai multe ori utilizat sub forma de pulbere. Caldura marcanta si efectul de incalzire care depaseste cu mult pe cel al majoritatii celorlalte specii de ardei iuti, este atribuit nivelurilor ridicate de capsaicina, compusul activ din ardeii iuti. De exemplu, un studiu publicat in Revista de Chimie Biologica, in anul 2008, a aratat ca acest compus activ, capsaicina, poseda proprietati termogenice. Autorii studiului, de asemenea, au remarcat faptul ca acest compus este un “vaniloid natural, al carui consum se afla intr-o foarte stransa legatura cu cresterea ratei metabolice si a temperaturii corpului.”