Cele 12 cauze si remedii psihologice ale sentimentelor de anxietate

1854

Foarte multi dintre noi am avut episoadele noastre de anxietate si cei mai multi dintre noi am reusit sa trecem cu bine peste acele perioade. Anxietatea poate proveni din surse interne sau externe. Potentialul ca aceasta sa-si faca aparitia este mereu prezent. Unii oameni traiesc experienta anxietatii mult mai des decat altii, perpetuand aceste episoade cu ajutorul comunicarii negative cu sine si cu ajutorul scenariilor “cum ar fi daca…”. Unii oameni se folosesc de anxietate ca un motivator puternic pentru o intalnire importanta sau pentru o prezentare.

In functie de intensitatea sentimentelor de anxietate, aceasta poate fi debilitanta sau motivationala. Anxietatea poate fi auto-tratata, in cele mai multe dintre cazuri, fara a fi nevoie de ajutor de specialitate sau de medicamente. Acordand o atentie deosebita tiparelor de anxietate, este posibil sa devenim experti in anxietate, sa fim capabili sa controlam nivelul si intensitatea acestor episoade, precum si durata acestora.

Pentru a deveni un expert in anxietate, este necesar sa incepi recunoasterea tiparelor de anxietate. Adreseaza-ti trei intrebari: Ce declanseaza aparitia sentimentelor de anxietate? Ce le sustine? Ce imi permite sa ma eliberez de aceste sentimente?

Pentru a-ti fi mai usor, in continuare iti vom prezenta o lista de cauze si de remedii ale sentimentelor de anxietate. Vezi care dintre acestea sunt cele mai frecvente in repertoriul de zi cu zi.

Iata care sunt cele 12 cauze si remedii psihologice ale sentimentelor de anxietate:

#1. Cauza – Perioadele de asteptare te tin in tensiune.

Remediu – Ia o decizie! Chiar daca iti vei schimba directia mai tarziu, actul de a lua o decizie te va scapa de 80% din stres.

#2. Cauza – Incerci sa ii controlezi pe ceilalti / incerci sa le rezolvi problemele celorlalti.

Remediu – Concentreaza-te pe ceea ce trebuie sa faci pentru a avea grija de propria viata si permite-le celorlalti sa-si traiasca viata lor si sa faca propriile lor alegeri, chiar daca nu esti de acord cu ele.

#3. Cauza – Inceri sa controlezi situatii aflate in afara cercului tau de influenta.

Remediu – Este important sa recunosti aspectele situatiilor asupra carora ai un control direct si asupra carora poti avea un impact. In orice caz, ai control asupra ta, asupra a ceea ce crezi, asupra actiunilor pe care alegi sa le iei si asupra raspunsului emotional fata de situatiile din viata ta.

#4. Cauza – Dialogul tau interior este unul negativ, cum ar fi “nu sunt destul de bun”, “nimic nu-mi iese niciodata” sau “sunt urmarit numai de probleme”.

Remediu – Constientizeaza momentele in care dialogul tau interior devine negativ si opreste-l cat poti de rapid. Apoi, provoaca gandul anterior cu un gand pozitiv. In loc sa gandesti “nu sunt destul de bun”, gandeste-te la un succes pe care l-ai avut recent. Aici sunt incluse si micile realizari, cum ar fi reorganizarea dulapului.

#5. Cauza – Utilizarea generalizarilor. Cuvinte precum “toti”, “totul”, “toata lumea”, “nimic” si “intotdeauna” creaza o perspectiva care nu-ti permite sa privesti experientele in mod diferit, in functie de atributele lor specifice.

Remediu – Priveste fiecare situatie in parte si identifica punctele forte si provocarile pe care le prezinta.

#6. Cauza – Privesti un scop imens aflat in fata ta pana in punctul in care te simti coplesit si incapabil.

Remediu – Imparte scopul in mici bucati care vor face posibila gestionarea obiectivului si astfel vei reusi sa duci totul la bun sfarsit.

#7. Cauza – Ai o perspectiva intunecata asupra vietii; crezi ca lumea este impotriva ta si nici o cantitate de efort nu poate schimba asta. In cazul in care te auzi plangandu-te mult prea des, acest obicei nu numai ca promoveaza, dar intensifica sentimentele de anxietate.

Remediu – Cauta speranta in imprejurarile ce par initial a fi lipsite de speranta, deoarece ea exista intotdeauna acolo; cauta sa descoperi intotdeauna lectiile aflate in interiorul situatiilor dificile si incurajeaza-i pe ceilalti sa-si atinga obiectivele.

#8. Cauza – Rezistenta fata de schimbare.

Remediu – Fii elastic in fata schimbarilor. Etapele de tranzitie si transformarile sunt inevitabile. In loc sa te impotrivesti acestora, incearca sa privesti oportunitatile ce apar in urma acestor schimbari. Schimbarea poate fi un lucru bun.

#9. Cauza – Stagnare. Aceasta apare atunci cand iti doresti sa faci o schimbare, dar cand nu exista o actiune in acest sens.

Remediu – Incearca sa faci ceva ce nu ai mai facut pana acum. Mananca la un nou restaurant, viziteaza un muzeu de arta sau participa la un targ de ambarcatiuni pentru a primi inspiratia de care ai nevoie si pentru a trece dincolo de zona de confort.

#10. Cauza – Dezordine si dezorganizare. Dezordinea si dezorganizarea impiedica circulatia libera a fluxului de energie si provoaca confuzie si agitatie. Dezorganizarea creeaza amanare, ceea ce duce la anxietate.

Remediu – Ai grija de posesiunile tale. Elimina dezordinea din viata ta. Curata-ti fizic casa si locul de munca. Te vei simti mai usor, la fel ca energia din acel loc si astfel vei fi mai concentrat si mai motivat.

#11. Cauza – Gelozie. Aici este inclusa si teama de abandon si teama de a nu fi lasat in urma; sentimentul de a nu fi suficient de bun si invidia fata de experientele, posesiunile si realizarile celorlalti.

Remediu – Apreciaza ceea ce ai, identifica-ti darurile tale unice sau identifica ceea ce-ti lipseste si ia masuri pentru a obtine.

#12. Cauza – Frica, indoiala si griji ce rezulta din performanta personala; indeplinirea asteptarilor altora, incertitudine, probleme de sanatate.

Remediu – Iesi afara si arunca toate acele griji in pamant. Ofera-le pamantului pentru a le transforma. Apoi, mergi cativa pasi mai departe de acel loc si primeste energia proaspata a pamantului. Eliminarea energiei negative te va ajuta sa dispui de mai multa energie pozitiva si astfel vei putea sa faci fata mult mai usor circumstantelor dificile din viata ta.

Ar trebui sa intelegem ca sentimentele de anxietate sunt inevitabile. Prin observarea cauzelor acestor sentimente, putem reusi in foarte scurt timp sa ne eliberam si sa ne bucuram din plin de viata.