Acorda-ti tie insuti cateva momente. Cum se simte corpul tau in acest moment? In cazul in care starea de sanatate a organismului tau este una buna, cauta simptomele subtile. Este gatul tau tensionat? Suferi de dureri de spate? Suferi de o durere de cap? Te simti epuizat? Sau probabil lupti impotriva unui diagnostic de sanatate mult mai grav si te confrunti cu simptomele asociate acestuia.
Fie ca te confrunti cu neplacerile cauzate de un simptom fizic minor sau cu stresul cauzat de o problema grava de sanatate, sau simpla curiozitate te indeamna sa afli cum iti poti maximiza vitalitatea si longevitatea, in urmatoarele randuri iti voi impartasi cateva aspecte foarte importante pe care nu le-am invatat in cadrul facultatii de medicina.
Corpul tau stie cum sa se vindece
Corpul tau este echipat cu mecanisme naturale de auto-reparare, iar aceste mecanisme se afla sub influenta gandurilor, sentimentelor si convingerilor mintii tale. Organismul tau stie cum sa distruga celulele canceroase, cum sa lupte impotriva procesului de imbatranire, cum sa elimine toxinele, cum sa lupte impotriva infectiilor si cum sa elimine corpurile straine. Lucrurile se indreapta pe un fagas gresit atunci cand aceste mecanisme de auto-aparare nu reusesc sa functioneze corect.
Aici este partea interesanta. Sistemul tau nervos are doua sisteme de operare – raspunsul de stres “lupta sau fugi” dominat de sistemul nervos simpatic si raspunsul de relaxare provocat de sistemul nervos parasimpatic. Aceste mecanisme de auto-reparare ale organismului tau isi pot face simtita prezenta doar in cazul in care organismul tau se afla intr-un raspuns de relaxare.
Raspunsul de stres se afla acolo pentru a te proteja in cazul in care te urmareste un tigru sau un leu. In aceste vremuri in care traim, tigrii si leii nu mai reprezinta o problema pentru siguranta noastra, dar, cu toate acestea, raspunsul nostru de stres este declansat, in medie, de peste 50 de ori pe zi. Cum? Amigdala din creierul de soparla percepe gandurile negative, credintele si sentimentele negative, cum ar fi temerile financiare, grijile din interiorul relatiilor, stresul de la locul de munca, siguratatea, pesimismul, ca fiind amenintari la fel de periculoase precum este intalnirea dintre noi si un tigru in salbaticie. Astfel, sistemul nervos intra in alerta, iar organismul nostru este lasat in incapacitatea de a se repara. Nu ar trebui sa ne mire ca ne imbolnavim!
Iata care sunt cei SASE pasi catre activarea mecanismelor de auto-reparare ale organismului tau:
Nu ar trebui sa fim la mila acestor raspunsuri instinctive. Incearca acesti pasi dovediti stiintific ca pe o strategie de prevenire a afectiunilor sau ca pe un tratament impotriva oricarei afectiuni cu care te lupti in momentul de fata: