Turmericul, un condiment de culoare portocalie importat din India, este o parte a familiei ghimbirului si reprezinta o marca a Orientului Mijlociu, fiind folosit in bucataria traditionala din sud-estul Asiei de mii de ani, acolo unde se produc anual 12000 de tone.
In plus, medicina traditionala chineza si ayurvedica foloseste turmericul cu scopul de a trata cu succes infectiile si inflamatiile organismului. Dincolo de acceptul comunitatii holistice pe care turmericul l-a primit, medicii occidentali au ajuns recent sa recunoasca pe deplin beneficiile acestui condiment.
Blocheaza cancerul
Doctorii de la UCLA au ajuns la concluzia ca substanta activa din turmeric, curcumina, are capacitatea de a bloca o enzima care promoveaza raspandirea cancerului capului si gatului.
In cadrul acestui studiu, 21 de subiecti care sufereau de aceste afectiuni le-au fost administrate tablete care contineau 1000 mg curcumina. Un laborator independent din Maryland a analizat rezultatele si s-a constatat ca enzima respectiva a fost inhibata, impiedicand astfel raspandirea celulelor maligne.
Un antioxidant foarte puternic
Centrul medical al Universitatii din Maryland scoate in evidenta proprietatile antioxidante puternice ale acestui condiment de a lupta impotriva radicalilor liberi, una dintre cauzele aparitiei cancerului, de a reduce si de a preveni unele dintre pagubele pe care acestia le provoaca la nivelul organismului.
Un puternic antiinflamator
Dr. J. Randy Horwitz, directorul medical al Centrului Arizona pentru Medicina Integrativa si un profesor asistent de medicina clinica la Universitatea din Arizona, a scris o lucrare pentru Academia Americana de Management a Durerii, lucrare in care acesta prezinta pe larg beneficiile uimitoare ale acestui condiment.
“Turmericul este unul dintre cele mai eficiente medicamente antiinflamatoare naturale”, afirma Horwitz in lucrarea sa.
In lucrarea sa ne este prezentat un studiu din anul 2006, desfasurat de catre cercetatorii Universitatii din Arizona, in cadrul caruia a fost examinat efectul turmericului asupra sobolanilor care sufereau de artrita polireumatoida. Potrivit rezultatelor, tratamentul prealabil cu turmeric a inhibat complet debutul bolii. In plus, studiul a constatat si o reducere a simtomelor in cazul utilizarii turmericului atunci cand boala este preexistenta.