Arta secreta a vietii – Pretioase lectii de viata despre ordine si haos!

1380

Aceasta este o arta cunoscuta de fiecare dintre noi, arta vietii, iar pentru a ajunge un maestru in aceasta arta este necesar sa inveti sa-ti traiesti viata din interior spre exterior si nu in ultimul rand, cere de la noi un grad foarte mare de dispozitie de a ne deschide mintile si inimile in fata propriilor noastre daruri unice. Aceasta arta este cea care ne permite sa cunoastem adevarata libertate si sa vedem prin matricea din jurul nostru si sa ne detasam de iluzia controlata a realitatii noastre. Apoi, privind din interior spre exterior, vom descoperi ceva extraordinar – vom constata ca acest haos al realitatii in care traim este cel care ii ofera acesteia adevarata frumusete.

„In gaura iepurelui”

Ca fiinte umane, putem deveni atasati de tot felul de idei cu privire la ceea ce credem noi ca ne-ar putea aduce fericirea – confort, siguranta, cariera, cercuri sociale. Cu toate acestea, atunci cand reusim sa privim profund in interiorul nostru, realizam ca aceste nevoi sunt intr-o foarte mare masura de natura materiala si exterioara. Cu toate ca acestea pot fi ademenitoare, fericirea pe care o gasim prin intermediul acestor atasamente si identificari are o natura temporara, de vreme ce ne reflecta relatia noastra cu lumea haotica din afara, nu cu cea pasnica interioara. Desigur, atunci cand fericirea noastra depinde de conditiile exterioare, conditii ce nu tin de noi insine si de controlul nostru, cautam o completare in exterior. Apoi, atunci cand toate acele conditii exterioare ne parasesc, la fel de rapid ne paraseste si sentimentul nostru de pace si de implinire. Astfel, ne pierdem controlul asupra aspectului nostru emotional.

Din pacate, totul este cu susul in jos in aceasta realitate haotica. In incercarea noastra de a gasi fericirea in planul exterior al existentei, de cele mai multe ori percepem haosul exterior ca si cand propria noastra situatie de viata se destrama, atunci cand, de fapt, circumstantele tocmai ce incep sa-si revina la normal in moduri pe care noi nu le intelegem de cele mai multe ori.

Aceasta stare de spirit poarta mai multe denumiri – criza, depresie, disperare sau descoperirea spiritului interior. In acele momente, fie ca ne dam seama sau nu, suntem dezbracati de toate atasamentele si identificarie exterioare si doar in interiorul nostru putem cunoaste confortul in tot acel haos exterior.

Forta de viata

Aproape tot ceea ce am invatat despre iubire este invers. Suntem invatati inca de cand suntem mici sa cautam dragostea in afara noastra, sa gasim pe cineva care sa ne iubeasca si sa gasim pe cineva pe care sa iubim. Astfel, invatam ca suntem singuri, incompleti si credem ca nu meritam iubire fara sa fim iubiti de catre cei din jurul nostru.

In realitate, noi suntem iubire, in forma sa cea mai pura. Cu toate acestea, suntem conditionati sa ne simtim separati de adevarata natura a iubirii si valoram astfel numai iubirea pe care o primim din afara noastra. Acest lucru produce teama in sufletele noastre, deoarece credem ca aceasta iubire ne poate fi luata oricand de langa noi.

Iubirea si ura (frica) sunt ca uleiul si apa, de aceea, atunci cand acestea interactioneaza la un nivel energetic si emotional cunoastem adevarata semnificatie a haosului in aceasta polaritate. Natura noastra iubitoare si sinele nostru fricos conditionat nu pot coexista. Unul dintre cei doi trebuie sa dispara. Astfel, in acel loc intunecos si plin de confuzie, intr-o adevarata criza de viata, adevarul nostru interior intalneste conditionarea de viata. Cu toate acestea, acesta este momentul in care ne intalnim cu una dintre cele mai mari oportunitati ale vietii noastre – scanteia creatoare care poate transforma intunericul in lumina.

Chiar si in cele mai dureroase si intunecare momente ale vietii noastre, avem aceasta ocazie, aceasta alegere. Este destul de dificil sa facem aceasta alegere in astfel de momente emotionale de schimbare, deoarece s-ar putea sa simtim ca si cand pierdem ceva si in acele momente de incertitudine, ne temem de ceea ce va urma. Dar, in timp ce viata ne dezbraca de atasamentele exterioare, calea de urmat – scanteia creatoare – poate fi intalnita numai in emotia momentului, chiar acum, nu in sentimentele de pierdere (trecut) sau in cele de teama (viitor). Singura cale de iesire din astfel de situatii este prin intermediul infruntarii acestor sentimente.

In timp ce vechiul face loc noului, emotiile noastre coplesitoare ne fac uneori sa ne simtim ca si cand nu mai putem merge mai departe. Frica, pierderea si durerea sunt cateva dintre sentimentele comune. Dar, ceea ce simtim noi in astfel de momente extreme este de fapt, moartea energiei toxice vechi, nu a fortei noastre de viata! Aceste momente nu sunt placute, dar la sfarsit, cunoastem noi circumstante, o noua energie si o nou perspectiva. La un nivel micro, aceste tipare energetice vechi sunt resimtite si eliberate individual, iar la un nivel macro, umanitatea trece printr-un proces asemanator.

Aceste momente dificile ne reamintesc ca cel mai bun remediu impotriva haosului emotional este simplitatea. Cand ne simplificam vietile si eliminam toate distragerile subiective, ajungem sa ne apropiem mult mai mult de obiectivitate si de intelepciunea interioara.

Marea Miscare

In ciuda faptului ca ego-ul nostru se poate atasa de sentimentele de pierdere si poate rezista in fata eliberari de vechea energie, acest proces de eliberare de bagajul emotional ne lumineaza aspectul energetic al fiintei noastre si ne poate ajuta sa ne aliniem cu fiinta noastra interioara, cu ceea ce cauta sufletul si inima noastra de fapt.

Poate fi descurajator sa ne privim propria noastra umbra, dar nu trebuie sa ne fie frica sa o facem. Eterul este locul in care iluziile si vechile mentalitati sunt spulberate si in care noile vise si perspective isi fac aparitia. Ceva frumos se naste, aparent din nimic, in urma unei asemenea experiente de viata.

Asa ca, onoreaza intunericul pentru experienta si lectiile pe care ti le ofera. De asemenea, cel mai important este sa intelegi faptul ca este o experienta temporara.

Pentru a face “Marea Miscare” este necesar sa urmam doua etape. In primul rand, trebuie sa identificam si sa ne conectam cu energiile infricosatoare care vor sa fie exprimate sau eliberate. Cei mai multi dintre noi ne constientizam temerile interioare si tiparele pe care le creeaza in viata noastra, chiar daca nu stim sigur cum le putem procesa sau cum le putem ajuta sa se transforme. Acesta este procesul pe care cei mai multi dintre noi il evitam deoarece este unul extrem de incomod. De aceea, este foarte important sa ne dam seama ca avem nevoie de o alta energie pentru a inlocui vechea energie din interiorul nostru.

Atunci cand temerile interioare ne tin blocati, motivul pentru care ne este atat de dificil sa facem o astfel de miscare este  ca incetam sa-i mai oferim sprijin Universului pentru a ne sustine, concentrandu-ne constiinta noastra asupra lui “cum ar fi daca…” – asupra a ceea ce ne lipseste, asupra a ceea ce poate sa iasa prost si de cele mai multe ori asupra a ceea ce gandesc ceilalti oameni. Astfel, perceptia ego-ului devine una de “pierdere” sau de “dorinta” si de “teama” viitorului potential; astfel ne pierdem sentimentul nostru natural de recunostinta pentru ceea ce exista si pentru momentul prezent.

Dar, acel sentiment de frica nu este real, este doar ego-ul nostru care incearca sa se protejeze de ceea ce isi imagineaza el ca se va intampla in viitor si sa ne redirectioneze atentia catre vechile tipare mental-emotionale care ii pot satisface nevoile pe termen scurt, dar care nu vor servi sinele autentic pe termen lung.

Apoi, atunci cand egoul sau mai bine zis frica incearca sa ne impiedice sa mai incercam, sau chiar sa mai visam, nu se mai intampla nimic, nici azi si nici in viitor. Astfel ajungem sa fim blocati, incercand sa rezolvam probleme care exista doar in mintea noastra cu aceeasi mentalitate care le-a creat. Rezultatul? Mai multa frica!

Ego-ul este antiteza unitatii. Temator in mod inerent de necunosut, ego este inradacinat in raspunsul nostru de frica lupta sau fugi. Priveste realitatea din perspectiva separarii si a comparatiilor dintre el si ceilalti, orbit fiind de intreaga imagine de ansamblu care exista dincolo de propria sa constientizar orientata catre sine.

Cel mai bun mod de a depasi temerile interioare este prin intermdiul actiunilor. Dovedeste-i ego-ului tau fricos ca se insala.

Singur, este necesar un mare grad de curaj, de auto-intelegere si de diciplina pentru a explora sincer toate cotloanele intunecate si temerile ego-ului nostru. Dar, adevarul este ca nu exista o alta optiune reala. In timp ce vom continua pe acest drum de trezire la nivel colectiv si individual, fricile noastre nerezolvate devin tot mai evidente in vietile noasre si la fel ca orice practica nesustenabila, nu mai pot fi tinute deoparte fara consecinte.

Este timpul sa ne curatam spatiul interior, sa incepem sa desenam pe o noua panza si sa le aratam celro din jurul nostru cum sa faca acelasi lucru si sa ii ajutam in acest proces!