Cele ZECE otravuri ale fericirii tale

1334

Fiecare dintre noi, intr-un punct sau altul al vietii noastre ne-am otravit fericirea, fie ca aceasta otrava a luat forma grijilor, temerilor sau lipsa deciziilor. Viata ne poate incerca caracterul, dar adevarul vinovat nu este adversitatea, ci modul in care alegem sa percepem si sa raspundem incercarilor. In anumite cazuri, de vina sunt motivele gresite, acestea fiind cele care ne poate indeparta de adevarata noastra cale, cea care ne duce spre adevarata libertate si fericire. Iata care sunt cele ZECE otravuri ale fericirii tale:

1. Gelozia ta poate distruge orice relatie

Gelozia trebuie starpita de indata ce incearca sa-si scoata capul la lumina. Cei mai multi oameni nu vor sa recunoasca momentele in care au fost muscati de monstruletul cu ochi verzi, dar episoadele de gelozie isi fac aparitia destul de des in vietile oamenilor. Exista oameni care emana gelozie pana in punctul in care relatiile din jurul lor sunt complet afectate. De cele mai multe ori gelozia provine din sentimentele de inadecvare, acesta fiind un aspect pe care o persoana ar trebui sa-l analizeze cu scopul de a-si salva relatiile. O persoana fericita este una care este eliberata de gelozie, acest lucru facandu-se vazut in relatiile cu cei din jurul sau.

2. Atasamentul tau fata de lucrurile superficiale iti poate otravi fericirea

Se spune adesea ca cei mai fericiti oameni sunt cei care fac cel mai mult bine pentru ceilalti, mai degraba decat sa faca pentru ei insisi. In cazul in care esti genul de persoana care urmareste lucrurile superficiale ale vietii – avere, masini, haine, posete de firma – atunci putem spune cu siguranta ca tu esti cel care isi otraveste propria sa fericire. Dorinta ta superficiala te va conduce doar catre o mult mai mare nemultumire, deoarece creierul nostru este adaptat la un anumit prag pentru astfel de lucruri; se numeste adaptare hedonista. O viata traita in modestie iti va aduce o mult mai mare fericire pe termen lung.

3. Dusmania pe care o porti iti distruge fericirea

Am cunoscut odata un om in toata firea care inca ii purta ranchiuna tatalui sau pentru faptul ca parasise familia. Ranchiuna aceasta l-a mancat din interior precum un cancer si i-a distrus orice speranta de a-si trai viata la maxim. Filosofii stoici erau de parere ca exista anumite lucruri care se afla in afara controlului nostru, astfel incat, pe scurt, nu ar merita sa ne facem griji sau sa incercam sa reparam ceea ce nu mai poate fi reparat. Fericirea apare in urma propriului tau progres in viata si in urma eliberarii de toate gandurile de dusmanie pe care le porti.

4. Regretele tale iti vor distruge pacea

Cu singuranta in viata ta isi vor face aparitia cateva momente pline de regret din cand in cand. Eu le numesc greseli. Greselile sunt acolo sa te invete ca tocmai o anumita cale s-a terminat, asa ca este timpul sa pornesti pe o alta. Nu are rost sa privesti in spate cu regret, deoarece trecutul nu poate fi schimbat. Tot ceea ce putem face este sa privim in prezent, sa ne facem planuri pentru viitor si sa incercam un alt drum, diferit fata de cel pe care am pasit in trecut. Cu siguranta o viata fara regrete acumulate este o viata fericita.

5. Dependenta fata de ceilalti iti otraveste fericirea

Daca esti o persoana dependenta, sau, cu alte cuvinte, in cazul in care fericirea ta depinde de o alta persoana, fara indoiala, o sa fie necesar sa astepti vreme indelungata pentru a trai o viata fericita. Fericirea nu o sa-si faca aparitia in viata ta de indata ce o sa-si faca aparitia persoana aceea “speciala” pe care o tot astepti. Fericirea o sa-si faca aparitia decat in momentul in care o sa o cauti acolo unde ea se afla cu adevarat, adica in interiorul tau. Poti sa gasesti fericirea impreuna cu o persoana intr-o relatie, dar nu poti sa-i incredintezi acesteia propria ta fericire, deoarece, la un moment dat, acea persoana te va dezamagi. Cautarea interioara este singura modalitate prin care putem cunoaste adevarata fericire.

6. Nevoia ta de a-i indrepta pe cei din jurul tau iti va distruge fericirea

Acest obicei toxic se datoreaza tiparelor de gandire codepente. Acest obicei este toxic, deoarece daca vei incerca sa-i schimbi pe cei din jurul tau, nu vei incerca niciodata sa te preocupi de propria ta bunastare si fericire. Atunci cand atentia ta se indeparteaza de sine, vei descoperi intotdeauna ceva ce ar trebui schimbat la cei din jurul tau cu scopul de a fi fericit. Singura persoana pe care o poti controla esti tu insuti, asa de ce sa nu te concentrezi asupra actualizarii de sine cu scopul de a cunoaste fericirea pe termen lung.

7. Frica te poate impiedica sa cunosti fericirea pe termen lung

Printre citatele mele preferate se numara cel al lui Ralph Waldo Emerson care a spus ca “Frica este cea care invinge mai multi oameni decat orice altceva pe lumea aceasta.” Frica poate avea mai multe radacini, dar vei cunoaste adevarata fericire doar atunci cand vei face chiar lucrurile care iti provoaca cele mai multe temeri interioare. Intreaba-te cate dintre actiunile zilnice au ca scop evitarea sentimentelor neplacute.

8. Egoismul este o otrava pentru fericirea ta

In cazul in care esti o persoana egoista, inseamna ca tu vrei ca tot timpul sa fie cum vrei tu, indiferent daca nevoile sau opiniile celorlalti sunt distruse in acest proces. Majoritatea oamenilor evita relatiile cu persoanele egoiste, iar daca aceasta persoana esti tu, vei cunoaste singuratatea si nefericirea in cazul in care nu te vei schimba. Arunca o privire atenta asupra ta si analizeaza zonele vietii tale in care ai cazut prada egoismului si schimba tot ceea ce poti schimba. S-ar putea sa descoperi ca fericirea te-a asteptat in tot acest timp.

9. Fericirea ta va cunoaste un declin atunci cand vei seta asteptari nejustificat de mari altora

Putem considera o asteptare nejustificat de mare nevoia ta interioara ca propriile tale standarde sa fie respectate si de catre ceilalti. Majoritatea oamenilor nu vor putea sa atinga standardele tale, in special atunci cand acestea sunt nejustificat de mari. In consecinta, vei fi o persoana dezamagita in mod constant de catre cei din jurul tau si vei trece prin viata necunoscand fericirea. Fiecare dintre noi avem propriile noastre calitati si defecte, iar cele din urma ne impiedica sa ne ridicam la asteptarile pe care le au cei din jurul nostru fata de noi. Cand te vei elibera de asteptarile pe care le ai de la ceilalti, viata ta se va umple de un val de entuziasm. O persoana libera este o persoana fericita.

10. Atitudinea ta de persoana neprihanita te impiedica sa cunosti fericirea

In cazul in care ai aceasta atitudine, asta inseamna ca presupui ca nu vei putea sa faci niciodata un rau sau sa gresesti. Foarte multe persoane care merg la biserica au aceasta atitudine. Este imposibil sa fim perfecti tot timpul, asa ca de ce nu ne-am elibera de aceasta masca a neprihanirii si de ce nu ne-am permite sa traim experienta adevaratei fericirii. Astfel, relatiile tale se vor imbunatati, iar tu vei deveni un individ mult mai relaxat.