De cele mai multe ori, atunci cand incepe sa invatam ceva nou pornim la drum plini de entuziasm. Cu toate acestea, cu fiecare saptamana care trece, entuziasmul dispare din viata noastra. Ceea ce parea interesant la inceput, ajunge acum sa fie obositor sau chiar frustrant. De ce? Pentru ca nu suntem constienti de paradoxurile fundamentale ale invatarii!
Intr-un mod foarte surprinzator, chiar acele lucruri pe care ar trebui sa le facem, sunt cele care ajung sa ne stea in cale. Acestea sunt cateva sfaturi pretioase care te vor ajuta sa fii constient de capacanele paradoxale ale invatarii si cum sa le pot evita.
1. Persistenta
De mult prea multe ori ni s-a spus ca, pentru a avea succes, este necesar sa dam dovada de persistenta. Acest lucru este valabil pe termen lung, dar nu si pe termen scurt. Iata ce ne spune neurostiinta. Atunci cand invatam ceva nou, cea mai buna abordare este aceea de a ne concentra si de a face tot posibilul sa ajungem la o intelegere a lucrului pe care incercam sa-l invatam. Cu toate acestea, in cazul in care te blochezi, este necesar sa te detasezi de aceasta incercare. Prin devierea momentana a atentiei de la lucrul pe care incerci sa-l inveti, le permiti altor tipare neuronale de gandire sa atace problema dintr-un unghi diferit. Mai tarziu, cand vei incerca din nou, o noua intelegere isi poate face aparitia.
O buna invatare necesita din partea ta un anumit echilibru. Renunta atunci cand esti cuprins de frustrare si intoarce-te mai tarziu asupra activitatii, atunci cand o noua perspectiva si-a putut face aparitia.
2. Succesul
Fiecare dintre noi ne dorim sa avem succes in procesul de invatare. Dar, asta inseamna ca avem tendinta de a fugi de greseli. Din cate se pare, cu toate acestea, acesta este unul dintre cele mai eficiente modalitati prin care putem invata, din greseli. Pe masura ce inveti, este necesar sa te educi in asa fel incat, pentru tine, fiecare greseala sa devina un motiv de bucurie. Scopul principal este acela de a face greseli mici, pentru a le evita pe cele mari. In plus, este necesar sa-ti amintesti intotdeauna ca persoanele care nu fac greseli sunt acelea care nu incearca niciodata.
3. Invatarea concreta
De cele mai multe ori ne dorim sa invatam ceva in termeni concreti. In cazul in care aprofundezi matematica pentru un program profesional, de exemplu, de cele mai multe ori iti vei dori sa ai capacitatea de a aplica lucrurile invatate direct la tipul de problema pe care o vei intampina in cadrul programului profesional. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, este necesar sa invatam intr-un mod mult mai abstract, sa intelegem regulile fundamentale din spatele rezolvarii problemelor concrete. Capacitatea de a rezolva nu numai problemele concrete, dar si de a intelege ideile abstracte din spatele capacitatilor noastre, ne va ajuta sa transferam acest tip de gandire in noile situatii cu care ne vom intalni in viitor. Uneori, lumea reala ne loveste cu probleme pe care nu le-am mai experiementat niciodata si de aceea este important sa fim flexibili in gandire. Fa-ti timp si incearca sa intelegi conceptele abstracte care iti sunt prezentate; in mod ironic, acest lucru te va ajuta sa rezolvi problemele in situatiile concrete.
4. Studiul – in grup sau singur?
Unora le place sa studieze in grup. Studiul in grup este o activitate distractiva pentru fiecare dintre cei implicati in aceasta activitate. Unul dintre beneficiile acestui tip de studiu este reprezentat de feedback-ul imediat pe care-l primesti. Altor oameni le place sa studieze singuri – linistea din jurul lor este cea care le permite acestor persoane sa se concentreze mai mult asupra procesului de invatare. Care este cea mai buna metoda? Ambele. Prin adaptarea la ambele metode de invatare vei obtine beneficiile ambelor abordari. Renunta la ideea de a folosi doar una singura.
5. Memorarea
De mult prea multe ori s-a spus faptul ca memorarea nu ofera beneficii pe termen lung – intelegerea fiind cheia esentiala a procesului de invatare. Desi este adevarat ca intelegerea este importanta, se pare ca memorarea poate fi, de asemenea, foarte utila atunci cand invatati ceva nou. In cazul in care vei incerca sa memorezi unele dintre ideile principale ale lucrurilor despre care inveti, vei descoperi, poate surpinzator, ca vei avea o intelegere mult mai profunda. Poate ti se pare contraintuitiv, dar este adevarat.