Cele ZECE simptome ale unei intolerante la gluten

1412

Mai mult de 55 de afectiuni se afla intr-o foarte stransa legatura cu gutenul, proteina din grau, secara si orz. Se estimeaza ca aproximativ 99% dintre persoanele care sufera de boala celiaca nu sunt niciodata diagnosticate. Se estimeaza ca aproximativ 1% dintre romani sufera de aceasta boala. Acestea fiind spuse, putem spune cu certitudine ca numarul persoanelor care sufera de boala celiaca este mult mai mare. Ai putea fi unul dintre ei?

In cazul in care suferi de oricare dintre urmatoarele simptome, s-ar putea sa ai intoleranta la glunten:

#1. Probleme digestive, cum ar fi balonari, flatulente, diaree si constipatie. Constipatia apare in special la ce mici dupa consumul de gluten.

#2. Keratoza Pilara, denumita popular piele de gasca, se manifesta prin aparitia unor cosuri mici si rosi. Aceasta problema de sanatate pare a fi rezultatul unui deficit de acizi grasi si de vitamina A, urmata de slaba absorbtie a grasimilor cauzata de gluten, o proteina care iti afecteaza sanatatea digestiva.

#3. Oboseala, ceata mentala sau senzatia de oboseala dupa ce ai mancat o masa care contine gluten.

#4. Diagnosticul unei boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, artrita reumatoida, colita ulcerativa, lupus, psoriazis, scleroderma sau scleroza multipla.

#5. Simptome neurologice, cum ar fi ameteala sau senzatia de lipsa a echilibrului.

#6. Dezechilibre hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual, sindromul ovarelor polichistice sau infertilitate inexplicabila.

#7. Dureri de cap, migrene.

#8. Diagnosticul de oboseala cronica sau fibromialgie. Aceste diagnostice indica pur si simplu faptul ca medicul nu poate preciza cu exactitate cauza oboselii sau a durerii.

#9. Inflamatie, tumefactie sau durere la nivelul articulatiilor, cum ar fi cele ale degetelor, genunchilor sau soldurilor.

#10. Tulburari de dispozitie, cum ar fi anxietate, depresie sau ADD.

Cum se testeaza intoleranta la gluten?

Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la gluten au descoperit ca cea mai buna metoda este aceea de a urma o dieta de eliminare. Cu alte cuvinte, cea mai simpla metoda este aceea de a elimina glutenul din dieta timp de 2-3 saptamani pentru a vedea care sunt consecintele. Este important sa retinem faptul ca aceasta proteina este una foarte mare si poate dura luni si chiar ani pentru a fi eliminata complet din organism. De aceea, cu cat dieta de eliminare este mai lunga, cu atat mai bine. In cazul in care la reintroducerea glutenului in dieta te simti mai rau, sau daca te simti mai bine fara el, atunci glutenul este probabil o problema in cazul tau. Cu scopul de a obtine rezultate precise in urma acestei metode de testare este necesar sa elimini in mod complet glutenul din dieta ta pe o perioada determinata de timp.

Eliminarea completa a glutenului din dieta inseamna sa-l elimini 100%. Chiar si urme de gluten din produsele contaminate cu aceasta proteina sau din medicamente pot fi indeajuns pentru a provoca o reactie imuna la nivelul organismului.

In acest caz, regula 80/20 sau “nu mananc acasa, mananc doar cand sunt in oras” este o conceptie complet gresita. Un articol publicat in anul 2001 prevede ca cei care sufera de intoleranta la gluten si care mananca gluten doar o data pe luna sufera de un risc crescut de deces cu 600%.