ZECE feste la care suntem supusi de propria noastra minte

1071

Macar o singura data in decursul vietii noastre, mintea noastra ne-a oferit o anumita experienta pe care nu am putut-o explica. Ce fel de feste ne joaca mintea noastra?

Iata zece dintre cele mai ciudate feste la care suntem supusi de propria noastra minte:

10. Prosopagnozia

Prosopagnozia mai este denumita si agnozia vizuala. Aceasta tulburare neurologica este definita de imposibilitatea unei persoane de a recunoaste chipurile oamenilor sau de imposibilitatea recunoasterii obiectelor cunoscute. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se folosesc de celelalte simturi pentru a recunoaste persoanele din jurul lor, cum ar fi parfumul, sunetul vocii sau coafura persoanelor respective.

9. Iluzia Fregoli

Datorita acestui rar fenomen, o persoana poate ajunge la concluzia ca celalte persoane sunt de fapt una si aceasi persoana, deghizata, sub alte infatisari.

8. Iluzia Capgras

Acest fenomen, la fel de rar ca cele de mai devreme, face o persoana sa creada ca persoanele apropiate, un membru al familiei sau un prieten apropiat, au fost inlocuite cu altcineva. Aceasta iluzie este des intalnita in cazul persoanelor care sufera de schizofrenie.

7. “L’esprit de l’escalier”

“L’esprit de l’escalier” descrie situatia in care un gand inteligent apare atunci cand deja este prea tarziu. „

6. “Presque Vu”

Adesea experimentat, acest fenomen este descris de anumite persoane ca imposibilitatea de a spune un cuvant care se afla pe varful limbii. Aceasta expresie descrie situatia in care o persoana este pregatita sa spuna un cuvant dar chiar in acel moment creierul se blocheaza.

5. “Jamais Vu”

Jamais Vu descrie o situatie familiara care nu este recunoscuta de persoana in cauza. Este considerat opusul fenomenului “Deja Vu”. Persoana nu recunoaste situatia, cu toate ca stie ca a mai trait acea experienta si inainte.

deja

4. “Deja Visite”

“Deja Visite” reprezinta o experienta mai putin frecventa si este caracterizata de cunoasterea inexpicabila a unui loc nou. Cunoasteti locatia din jurul dumneavoastra, un oras sau un peisaj, desi nu ati mai fost niciodata acolo.

3. “Deja Senti”

Aceasta experienta rar intalnita poate fi descrisa cel mai bine prin intermediul expresiei “am avut deja acest sentiment”. Acest fenomen este adesea experimentat de foarte multi pacienti care sufera de epilepsie si nu numai.

2. “Deja Vecu”

Deja Vecu este o experienta similara si adesea confundata cu Deja Vu-ul. Cel mai adesea, atunci cand oameni cred ca traiesc experienta unui Deja Vu, acestia de fapt, traiesc experienta unui Deja Vecu. Deja Vecu-ul in comparatie cu Deja Vu-ul se diferentiaza prin multitudinea detaliilor, a culorilor si a mirosurilor experimentate de persoana in cauza. De obicei, aceasta experienta este insotita de un puternic sentiment a ceea ce urmeaza sa se intample.

1. “Deja Vu”

Aceasta experienta de scurta durata o ai atunci cand ti se pare ca ai mai trait ceea ce tocmai s-a intamplat. Experienta este acompaniata de un puternic sentiment de familiaritate. Experienta anterioara de cele mai multe ori este atribuita unui vis, dar uneori sentimentul te urmareste indiferent de masura in care te vei convinge ca ai mai trait aceasta experienta si intr-un vis.